Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 88

• 34 673
  • 778
  •   1
Отговори
# 135
  • Варна
Ерос винаги можеш да се премести,просто минаваш комисия в друга болница.Мисля че първата година след операция се правят образни на 3м,после на 6 и т.н.Но това не е точно Пет,може и КТ или ЯМР,както те преценят.Не могат постоянно да й вливат радиоактивен контраст и Пет не е най точното изследване.Например бял дроб се вижда най добре на КТ,малък таз и прешлени на ЯМР.За глава също ЯМР,а там Пет не е показателен.Едното не може да замени другото.

# 136
  • Добрич
Ерос , ако обмисляте Шумен, като вариант за диспансер, аз също бих ви препоръчала болница "Дева Мария" в Бургас. Болницата е частна, апаратурата е нова, всички са изключително любезни. Редовно правят образни изследвания и разстоянието до Варна почти равни.

# 137
Здравейте! Моя колежка ми препоръчваше Шумен с аргумента, че всичко което се полага на диспансеризирания му се дава, спазват се периодите за проследяването, но на мен не ми се пътува ( дори до Шумен). До момента впечатленията ми във Варна са добри за лекарите, но администрацията не е добра. Имам протокол за хормонално лечение с Фемара, която не ми понесе. Направиха ми КТ, консулт с пулмолог и кардиолог, докато бях на лъчетерапия. Представиха ме отново на комисия и комисията ми смени Фемарата с Анастразол. Подадох протокола за подаване към НЗОК на17.03.25 г., но до ден днешен потвърждение нямам. Днес пуснах запитване към РЗОК и ... познайте НЯМА ПОДАДЕН протокол за одобрение. И това е благодарение на една червенокоса служителка. Изключително груба.

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 19:02 от Aelita_62

# 138
  • Варна
Aelita_62,пускай жалба в медицински надзор.Изпрати им протокола от комисията.Аз постоянно се жалвам и има ефект.

# 139
  • Sofia
Ерос, хубаво е да има КТ или ПЕТ преди самата терапия. За да се види до къде е стигнало заболяването. Може КТ да се направи в хода на лечението ( за ПЕТ скенера не знам как е). После за проследяване след активното лечение според състоянието. Като, ако има лъчетерапия трябва да минат поне три месеца и тогава.
Може да се преместиш във всеки един момент. Може всеки един етап на лечението да ти е в различни болници. Не те задължават с нищо.

# 140
Ерос, хубаво е да има КТ или ПЕТ преди самата терапия. За да се види до къде е стигнало заболяването. Може КТ да се направи в хода на лечението ( за ПЕТ скенера не знам как е). После за проследяване след активното лечение според състоянието. Като, ако има лъчетерапия трябва да минат поне три месеца и тогава.
Може да се преместиш във всеки един момент. Може всеки един етап на лечението да ти е в различни болници. Не те задължават с нищо.
Точно преди операцията прави сестра ми ПЕТ, за стадиране. Сега ще започне лечение. Предполагам после след няколко месеца лечение трябва пак да се направи.

# 141
  • Sofia
Да, би трябвало.

# 142
Здравейте момичета, отдавна не съм писала.
Предстои ми пет скенер другата седмица и съм в ужас. Непрекъснато си опипвам врата, гърдите, аксилата, боли ме корема и ми се гади от стреса. Непрекъснато ме наболява нещо. Кости, стави, корем, ръце, пръсти, крака, яйчници, кръст, отляво, отгоре, отдолу, абе всичко. При последните кръвни АСАТ и АЛАТ ми бяха 25 и 23, което е в норма, но са доста по високи сравнение с предни месеци. Паникьосах се, проследих си всички кръвни, видях че варират от 10-15 до 24.....
Има ли отърване от тоя страх? Направо съм в несвяст. В понеделник имам част за терапевт, защото ще превъртя от страх. Въобще...Sad
Днес, една колежка с която обядвах изтърси как нейна позната починала от рак  скоро и била много млада. Първо ми обяснява как се уплашила, че си напипала нещо по гърдите, оказало се нищо, после ми каза, че ако била на мое място, щяла да превърти от ужас, как съм издържала. Не разбрах в каква връзка го изцепи онова с познатата с рак, по принцип не обръщам внимание на нетактични хора, даже после се смях като го разправях на друга колежка, която откровено се възмути колко е нетактична първата. Тия хора просто не са добре. Не разбират, че всеки може да се разболее от всичко и си мислят, че тях такива неща не ги застигат и плещят дивотии на общо основание. Имам чувството, че очакват да се спомина бързо. Опитвам се да си повтарям, че съм здрава, но много не ми се получава.
На всичкото отгоре напоследък  попадам на някакви негативни истории и съвсем се сдухвам. Много ми е зле, тежко ми е, оплаках се, ето. Благодаря, че ме изчетохте.

# 143
Имам усещането, че откакто се разболях никакви приятелки не ме търсят да излезем, да пием кафе, за кино, театър. Търсят ме, но само да се информират как съм т.е как е болестта ми, не аз. Страдам от това, но....най-изненадващо преди дни получих предложение: "Искаш ли да отидем на кино? ". Веднага отговорих ДА. "Да гледаме филма ПЛЪТ? И аз пак ДА (без да съм чувала нещо за филма). А вие гледахте ли ПЛЪТ? Прочетох анотацията и ми стана много, много тъжно. Виждат ме усмихната, виждат ме работеща.... явно трябва да ми се напомни, че с ПЛЪТ, криеща тумор не може така.

# 144
  • Добрич
haidi, в такива моменти пия един чай. Започнах го преди повече от 20 години, когато намерихме майка починала (здрава жена на 56 год, починала в съня си). Беше страшен шок!
Преди се казваше "Успокоителен чай",  после му смениха едната билка и вече е "чай за добро състояние на нервната система".

Многократно проверен през годините. На доста хора съм го препоръчвала и остават доволни.

Кисне 30 мин и се пие след храна.

Старая се винаги да имам от него в един буркан, "за всеки случай".

Обикновено при нужда пия по една чаша вечер, но когато ме диагностицираха, с една чаша сутрин се будех с мисълта "имам рак". Започнах да пия по две чаши на ден и се успокои.

На твое място бих го започнала.

Пазя картонче от една опаковка, можеш да видиш състава.

Скрит текст:

# 145
  • Sofia
Aelita, точно този филм ли ти предложиха да гледаш?! Нямам думи просто! Толкова несъобразителност, срамота направо!

Haidi, още от самото начало на диагнозата се опитвам всеки път когато ме обземе тревожност да променя пътя на мисълта. Понякога отнема повече време. Хубавото е, че идва топлото време и една хубава разходка отнема мрачните мисли.
Пожелавам ти всичко да е наред! Чист скенер и отлично здраве!

# 146
Haidi, главата горе! И на мен ми предстои и знам, че ще съм по същия начин! Не вярвам някой да не е! Само да знаеш, като си видиш чистия резултат ще те обземе такова спокойствие и лекота, а тия дето все гледат в чуждата паничка и не се замислят какви прашинки сме всички, включително те самите, не знаят КАКВО НОСЯТ В СЕБЕ СИ! Никой не знае какво е писано за него и в кръга на шегата с колежка по съдба си говорихме, че то да умреш може па да не е толкоз лошо бе 😄, но не, ние сме се вкопчили яко и няма да пуснем връвчицата на живота! Главата горе! Днес си купих кокосолис на великденска промоция за растеж на коса, щото наистина действа, мамка му, 4 продукта бонус, идва лято, макар снега и студа и всичко ще бъде наред. Днес пациентка ми дойде една мила лекарка от онкологията и ми сподели, че вече кадцайлата била разработена за подкожна инжекция, не само вливка и нали това трябваше да е успокоение, че всичко върви добре и се развива все повече, а аз направо настръхнах и се разсмях истерично, викам, моля, моля, изобщо не помислям даже за кадцили и лекарства повече, животът ме зове! Главата ГОРЕ!

# 147
.

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 22:45 от Incantrix

# 148
Haidi, разбирам напълно страха ти - чакането за скенер, притесненията за всеки симптом, и това постоянно сканиране на тялото са изключително изтощаващи. И на мен ми се е случвало много пъти. Днес съм спокойна, да видим до кога. Добре е, че си насрочила час при терапевт - това е важна и смела крачка. На мен ми помага четенето на научна информация. Ето малко за чернодробните ензими, която вярвам ще ти даде яснота и сигурност:

АСАТ (AST) и АЛАТ (ALT) са ензими, които се намират предимно в чернодробните клетки. Когато има сериозно увреждане на черния дроб, тези клетки се разрушават и ензимите “изтичат” в кръвта, което води до повишени стойности.

АЛАТ (ALT) е по-специфичен за черния дроб, докато АСАТ (AST) се намира и в сърцето, мускулите, бъбреците и мозъка – т.е. той може да се повиши и при мускулно натоварване, възпаления или стрес, не само при чернодробни проблеми.

Стойности като 25 (АСАТ) и 23 (АЛАТ) са в напълно нормални граници, тъй като референтните стойности обикновено са:
   •   АЛАТ: до 35 U/L при жени (понякога до 40–45 според лабораторията)
   •   АСАТ: до 34 U/L при жени

Това, че преди са били малко по-ниски (напр. 15–20), няма никакво клинично значение. Тялото не поддържа всеки показател на една и съща стойност всеки месец. Дори лек стрес, леко обезводняване, храна с повече мазнини, прием на лекарства или хормонални колебания могат да повлияят. Колебания от 10–24 до 25 са абсолютно нормални.

Истинска чернодробна патология се предполага при стойности 2–3 пъти над горната граница, т.е. АЛАТ/АСАТ над 70–100 и то задържащи се във времето.

Така че на база тези стойности и без други алармиращи показатели, няма причина за тревога от страна на черния дроб.

И още нещо, което на мен лично винаги много ми помага: в такива моменти си припомням други пъти, когато съм се чувствала същото – същите болки, същите страхове, същото „убедена съм, че нещо лошо се случва“… и след това всичко е било наред. И ти си минавала през такива ситуации, нали? И сега ще мине. Този страх вече ти е познат – и вече си го побеждавала.

Спокойна нощ и късмет на скенера!

Здравейте момичета, отдавна не съм писала.
Предстои ми пет скенер другата седмица и съм в ужас. Непрекъснато си опипвам врата, гърдите, аксилата, боли ме корема и ми се гади от стреса. Непрекъснато ме наболява нещо. Кости, стави, корем, ръце, пръсти, крака, яйчници, кръст, отляво, отгоре, отдолу, абе всичко. При последните кръвни АСАТ и АЛАТ ми бяха 25 и 23, което е в норма, но са доста по високи сравнение с предни месеци. Паникьосах се, проследих си всички кръвни, видях че варират от 10-15 до 24.....
Има ли отърване от тоя страх? Направо съм в несвяст. В понеделник имам част за терапевт, защото ще превъртя от страх. Въобще...Sad
Днес, една колежка с която обядвах изтърси как нейна позната починала от рак  скоро и била много млада. Първо ми обяснява как се уплашила, че си напипала нещо по гърдите, оказало се нищо, после ми каза, че ако била на мое място, щяла да превърти от ужас, как съм издържала. Не разбрах в каква връзка го изцепи онова с познатата с рак, по принцип не обръщам внимание на нетактични хора, даже после се смях като го разправях на друга колежка, която откровено се възмути колко е нетактична първата. Тия хора просто не са добре. Не разбират, че всеки може да се разболее от всичко и си мислят, че тях такива неща не ги застигат и плещят дивотии на общо основание. Имам чувството, че очакват да се спомина бързо. Опитвам се да си повтарям, че съм здрава, но много не ми се получава.
На всичкото отгоре напоследък  попадам на някакви негативни истории и съвсем се сдухвам. Много ми е зле, тежко ми е, оплаках се, ето. Благодаря, че ме изчетохте.

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 22:48 от DaiaD

# 149
Haidi, много си ми на сърце. По едно време, докато четях какво си написала, започнах да се смея какви хора има. После ме хвана яд, после ме обзе страх и за мен. Защото има дни, в които вярвам, че всичко е зад гърба ми, от тук насетне каквото ми е писано. Търся положителни истории, защото да си признаем тези, които са си продължили живота, не пишат във фейсбук групите. Имах един период, бях изчела почти всички теми и коментари във фейса, после търсех дали са живи, някой бяха напуснали групите и видно бяха сред живите, други ги нямаше сред нас. Сега чета една група за тройнонегативен в Щатите, там споделят много истории, много позитивни са, имат терапевти. Но ми прави впечатление, че доста от тях имат генетични изследвания и на тумора, а също и разширени имунохистохимия, дават им патологичен доклад. Вярно застраховката, ако отпуснела, търсят онколог, който ще се застъпи за тези и тези изследвания или лекарства, но поне имат достъп до по-голяма база.
Haidi, с теб съм. Вярвам че всичко ще е наред и ще се успокоиш до следващото образно.

Общи условия

Активация на акаунт