Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 88

• 33 362
  • 778
  •   1
Отговори
# 450
  • Sofia
Здравейте, момичета.
Аз приключих с ХТ - на 19ти ще правя ямр. Стискайте палци всичко да е наред. После ще се видя с д-р Митова да назначи операция.
Имате ли препоръки за лъчетерапевт? Засега съм се спряла на Недев в Сити клиник. И апаратурата им била добра. При мен лявата гърда е засегната, така че май са по-ограничени вариантите.
Чудя се и за проследяването после. В Иван Рилски ли да си остана...
За соковете - намерих готов сок от червено цвекло в ДМ. Пише, че е запазен чрез някаква ферментация. Има си вкус точно на червено цвекло. Иначе гледам направо на салата да ям моркови и т.н.
За перуката - при моята сякаш има кукичка, която може да се премести и да се разхлаби. Ще погледна утре.

Hristinal, за лява гърда ( и въобще и за двете) препоръчвам Софиямед. Апарата е нов. Д-р Георгиев е прекрасен човек и специалист, екипа му е страхотен. Не знам дали в Сити клиник използват контролирано дишане, в Софиямед го прилагат.

# 451
Здравейте пак. Оказа се, че перуката има не кукичка е лепка, с която може да се регулира ширината. Не мога да прикача снимка, явно телефонът ми снима в някакъв друг формат.

# 452
didona666, да прави я в Токуда. Реално той беше трети хирург при мен, помощник на пластичната. Но сондата, с която трябваше да работи хирургът, който щеше да ми прави сентителната биопсия, просто е отказала. Не съм наясно защо и как. Дълга и сложна е история с нейното използване. Но д-р Лавчев е намерил начин да помогне адекватно по време на операцията с осигуряването на сонда.
Възлите излязоха чисти, носих ги при трима патолози. Но ми правиха маркирането в Токуда, ден преди операцията. И там професорката от образната диагностика, така ме насоли, че просто звъннах на хирурга и му казах, че искам да ми извади сентителния (при мен излезе само един) и да махне още в съседство, защото психиката ми не издържа. Твърде много мнения взех и едното становище, и другото ми се струваха адекватни и .... бях много зле тогава, ама много зле ... Сега пък изпадам в дупки, точно поради многото ми консултации, мнения, четене ... ,групи, истории ...Та понякога колкото по-малко се информираш, толкова по-добре.

Аман от прехвалени, самозабравили се професори, доценти и светила. Аз също, след безобразието, което ми причиниха прехвалените специалисти във ВМА, ми се наложи да се консултирам с 5 други хирурзи и 4 онколози, за сега. Много чакане пред кабинети, нерви,  притеснения и тотално объркване. Все платени прегледи и консултации. Всичкото това лутане, от страх дали ще попадна на стойностен хирург, който да си свърши качествено и съвестно работата при предстоящата ми операция. Насочих се към по - млади специалисти. Спрях се на д-р Албаяти от Онкологичната болница. Вече месец чакам, но за съжаление разбрах, че в момента нямали изотопи, за да правят сентинелни биопсии. Чакали, но не знаят кога ще им доставят. А аз не искам да ми махат лимфни възли преди да се докаже дали има метастази в сентинелния. Имаме и добри млади лекари, но и те страдат от неглижирането на държавните ни болници. Та сега съм пак в търсене  и лутане. Живея с норвежец, който е потресен от болниците ни, и не може да разбере, защо харча толкова много пари за лекари и изследвания, след като уж ни е безплатно здравеопазването.

Последна редакция: пн, 12 май 2025, 14:42 от didona666

# 453
Здравейте и от мен. Тъпо ми е, тъжно ми е, яд ме е, страх ме. Моята история е следната следен фиброаденом от края на 2022 година. Следене на 6 месеца уж при най-добрия. Започнаха обаче болки и дискомфорт- реших да отида на хирург и да го махна,. И изненада - отглеждала съм си друго Sad
Не знам каква характериситика ме очаква сега след толкова години стоене в мен Sad Оплаках се, Sad

# 454
  • Sofia
Момичета, знаем едно златно правило за това колко специалисти да посетиш за дадено заболяване и това е до трима. Иначе рискуваш да попаднеш в порочен кръг.

Sun in your eyes, горе главата момиче! Каквото и да е, лечение има.

# 455
  • София
Мама Мони, може ли малко информация за тренировките ти с Ива Филипова?
Аз от три месеца ходя на фитнес и плуване, но без треньор и не съм сигурна, че правя правилните упражнения.

Тренировките са 1 час, индивидуални. Освен нея има още една също толкова прекрасна млада дама, отново сървайвър. Всеки тренира със собствено темпо като постепенно се увеличава натоварването. Хубавото при тренировка с инструктор е, че той знае какви упражнения са подходящи, как трябва да се изпълняват. И двете са сертифицирани от канадска асоциация за работа с онкологични пациенти. Студиото се казва Body and Mind – разгледай му фейсбук страницата. Не сме малко жените и всичките са прекрасни. Събираме се, поддържаме връзка, помагаме си ако някоя има нужда от помощ. Една прекрасна общност е изградена благодарение на Ива и Биби!

П.П. Слънце, горе главата. Лечение има. И аз съм от тези с фиброаденом. Няма да се даваш!

Последна редакция: пн, 12 май 2025, 09:48 от мама МОНИ

# 456
Колко време ви отне от поставянето на диагнозата до започване на лечението? Терзая се, че при мен всичко се случва много бавно... Единственият плюс е, че вече приех диагнозата и съм значително по-спокойна. Аз съм диагностицирана на 25 март и първата ми химиотерапия е насрочена за 22 май, т.е. два месеца по-късно. През това време все чакане - за резултати от хистохимия, за резултати от пет скенер, за онкокомисия и т.н.
И още един въпрос - при всички ли пада косата от химията? Извинявам се, сигурно въпросите ми са наивни, но ще ви бъда благодарна да споделите.
Аз ще правя химиотерапията в Онкологията във Варна, мнения за там?

# 457
  • София
Привет момичета и едно момче.

Хайди не могат да ми запазят гърдата по три причини: 1. Много висока плътност (D ) и според д-р Виктор Йорданов по добре да я махна, че трудно се вижда в нея. 2. Клипса ми е много близо до зърното и се налага и него да махнат. 3, Гърдите ми а толкова малки, че като махнат всичко това и то не остана - от естетични съображения решихме по-добре да я махнем и да сложим имплант. После ще мисля да махам и другата (имам си ген).

Слънце - по добре че си го хванала. Всички тук знаем какъв е шока, но хванато навреме - има лечение.
Момичетата знаят аз как се тръшках по Коледа, когато кистата, която нося сигурно 3-4 години, цъфна със залепени за нея ракови клетки, след като се поду и се възпали. Но ето сега след 6 ХТ съм с пълен терапевтичен отговор. Знам че е гадно, но горе главата, ще мине.

За перуките - аз съм постоянно с перука, понеже продължавам да си работя, а се виждам с много хора. Мога да ви кажа че е отвратително. Моята е с едни ластици - който се настройват с кукички и уж е дишаща и висок клас. Въпреки това в жегата ми спарва главата ужасно и след цял ден носене нямам търпение да я махна. Точно като другите момичета, казвам, че ако имаш възможност да носиш тюрбан или шал е много по добре. Аз почивните дни си ходя с копринени шалове, които връзвам като тюрбани.

Радмира - не от всички медикаменти пада косата. Зависи от вида на ХТ.

# 458
Hristinal, препоръчвам Иван Рилски като отношение и като всичко за лъче. Аз бях там на химия, лъче и понастоящем - диспансер.
Към новите момичета: първо съжалявам, че сте тук. Второ - чакането е най-гадно. Трето - като за започнете лечението и вече действате малко по малко ще става по-леко. Кураж!

# 459
  • Sofia
Calm, дали в Иван Рилски поставят Золадекс? Не съм техен пациент, но ми е супер близко.

# 460
Sun_in_your_eyes , само горе главата! Всичко ще се нареди. Началото е голям "чук". Най-важно, че си го хванала, сега ще следва лечение, което да доведе до пълно излекуване. Прегръдки и споделяй/питай тук. Толкова са отзивчиви всички.

radmira, при мен ХТ стартира на около 40-я ден след операцията/диагнозата. Онкологът каза, че до около 45 дни е добре да се започне. Не мисля, че още 15 дни са проблем. При всички лекарства за ХТ за гърдата пада косата. Колко ще пада...зависи от косъма, гъстота и т.н. Аз успях да я задържа наполовина с използването на охлаждаща каска и не се наложиха перуки. Но след 5-та това, което беше окапало започна да израства.

Calm, предстои ми скоро да започна лъчетерапия (дясна гърда) и ми препоръчаха Иван Рилски-София (следя се и провеждах ХТ на друго място). Казаха, че апаратурата е доста добра, лъчетерапевтите също. Въпросът ми е колко по-рано трябва да отида да се запиша (все още нямам направление) и дали се спазват часовете?

Мама Мони, чудесно е, че има такива фитнес зали! Всички до тук, които се занимават със спорт и са били в нашето положение препоръчват тренировки с тежести, лекари също. Аз също от години посещавам дамски фитнес и провеждам силови тренировки, с треньор. Имах пауза около операциите/в началото на ХТ, периода на гриповете. Обаче вече се съвземам и треньорът започва да ме натоварва плавно. Ами друго си е, нищо не компенсира времето ми в залата.

Аз пак да измрънкам.... ноктите на ръцете са ми в брутално състояние. Половината пръсти до половината нокътна плочка са побеляли, явно се отлепят, болят ме, имам и някакви червени ивици. Слагам ръкавици при домакинстване. Мъжът ми го натоварих с някои неща, докато се позакрепят. Миналата седмица бях при онколога ми, следствие на доцетаксела каза,че е. Изписа ми Геритамин -вит А+Е да приемам, както и мастноразтворим вит А да мажа с четка локално. Голям отврат, просто нищо не мога да свърша с ръцете си.

# 461
Ами каша ми е в главата. Сега имам час при доктор Митова. Тя ще ни направи биопсията ( разбрах на място, дано съм разбрала правилно). От Ямбол съм и ще пътуваме с колата, дано всичко стане за един ден. След това, какво следва? Когато излезе вече всички подробности за него, от същата болница ли ще ми назначат лечение, или ние трябва да търсим къде да отидем? Четох, че много от вас искат и второ мнение, това не забавя ли много началото на лечението. Може ли от ехографа да се каже как са лв?
Като ин и ям съм. Или ще рева и ще се тръшкам, или ще ме хване адреналина и съм готова за битка Simple Smile

# 462
  • София
Привет момичета и едно момче.

Хайди не могат да ми запазят гърдата по три причини: 1. Много висока плътност (D ) и според д-р Виктор Йорданов по добре да я махна, че трудно се вижда в нея. 2. Клипса ми е много близо до зърното и се налага и него да махнат. 3, Гърдите ми а толкова малки, че като махнат всичко това и то не остана - от естетични съображения решихме по-добре да я махнем и да сложим имплант. После ще мисля да махам и другата (имам си ген).

Има ли причина да не махнеш и двете сега в такъв случай, ако си с ген и мислиш така или иначе да я махаш? Може да е малко по-предизвикателно, но поне го минаваш накуп, а не след време пак операция. Аз така правих квадрантектомия, след 3 години  мастектомия, после мастектомия и на другата и импланти, но не знаех, че ще се наложи. Ако ти вече си го решила - съветът ми е да действаш всичко наведнъж.

# 463
...
Аз пак да измрънкам.... ноктите на ръцете са ми в брутално състояние. Половината пръсти до половината нокътна плочка са побеляли, явно се отлепят, болят ме, имам и някакви червени ивици. Слагам ръкавици при домакинстване. Мъжът ми го натоварих с някои неща, докато се позакрепят. Миналата седмица бях при онколога ми, следствие на доцетаксела каза,че е. Изписа ми Геритамин -вит А+Е да приемам, както и мастноразтворим вит А да мажа с четка локално. Голям отврат, просто нищо не мога да свърша с ръцете си.

не ти ли казаха да си винаги лакирана с тъмен цвят?
слагат ли ти ледени ръкавици и чорапки по време на вливането?

На мен това не само ми запази ноктите, но и бяха в много добро състояние, а иначе обикновено са супер зле

# 464
  • София
Олив, много се колебах. Даже първо бях записала директно за двете гърди мастектомия, но хирурзите много ме объркаха. Един искаше само резекция, друг и двете гърди с импланти, трети едната гърда без имплант. Беше си ходене по мъките, докато взема решение и избера "най-правилното" - то всъщност кое е никой не знае.
До последно си мислех че ще е само резекция и ще махнат само клипса и около него. Но това със зърното преобърна решението. Заради зърното ще ми махнат половината гърда, е то другата половина (долната) ми е миниатюрна и смъкната. Та така отидох на това решение. И да си кажа май хирурзите-мамолози не искат наведнъж, оправдават се че гена ми е SUV (гена ми е RAD51C и наистина няма категорично становище да се махат и двете гърди). Само пластичните настояват да е наведнъж. И цифрата за операцията си е бая, умножена по две никак не е малка. А и реших че ще видя, как ще ми понесе импланта. Поне ако се наложи да го вадят, ако  не дай Боже, стане контрактура, да прежалвам един имплант.
Абе да си призная, нямам категоричен отговор - защо едната, може и да е от подсъзнателен страх и съпротива да ми режат органи. Някак си като че ли трябва да свикна с мисълта.

Слънце, кор биопсия, ще ти направят на място (става за 15 мин.) аз после си се прибрах с колата, но да знаеш че е с месна упойката и трябва да караш внимателно след това. Аз лично си карах веднага след това, не ми е пречило, но из София, а теб те чака доста дълъг път, ако се прибираш до Ямбол. Просто го имай в предвид. Не мисля че е проблем, но все пак.  След 5-7 дни ти излиза резултата от хистологията. В зависимост от резултата ще ти кажат какво следва - дали първо операция или първо предоперативна химия и след това операция. Както са ти казали момичетата началото е най-гадно.

Лейди Милион и моите нокти са в ужасно състояние с кафяви петна отдолу под тях, но онколога ми каза че е от химията и ще се възстановят. Обаче идеята за тъмен лак за нокти е страхотна.
На едната вливка имаше едно момиченце, което си носеше ръкавици за изстудяване, беше си ги поръчала от Германия и стоя с тях на вливането, но каза че бързо се стопляли и не издържат през цялото време да са ледени. те между другото помагат и срещу изстръпването на пръстите.

Общи условия

Активация на акаунт