Съфорумки с намален слух -2

• 3 967
  • 115
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Правилата, условия и цени по НЗОК: https://www.nhif.bg/bg/facilities/main#docs_section1

Става дума за възрастна жена, пенсионерка.
Не чува с едното ухо.
Иска да носи парапети само като излиза на вън, иначе живее сама и казва, че няма да има нужда да го слага вкъщи.

Може да кандидаства за апарат по НЗОК. По НЗОК за покупка на слухови апарати се отпуска при слухова загуба над 40 dB, ако сте възрастен и над 30 dB при деца. За пенсионери се отпуска само при двустранно намаление на слуха. След посещение на лекарска комисия за извършване на изследване, което да установи слуховата загуба може да кандидаства (480 лв.).

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 13:13 от Anna_♥

# 61
  • Добрич
Относно сумите, отпускани от НЗОК:

Това е обобщена информация от горния линк, даден от Anna_♥.

# 62
В тази таблица не виждам за работещи с намален слух двустранно. Или е първата позиция - 480 лв. само?

# 63
  • Добрич
Защото няма двустранно. Само за деца и учащи и вече порастнали такива, които са били слухопротезирани в детска/училищна възраст.

Касата плаща само за един апарат.

# 64
1600лв. ми отпуснаха на мен /работеща съм, с телк/. Има си таблица на сайта на НЗОК за каква помощ Ви се полага и каква сума, но зависи дали и преди сте се възползвали.

По каква таблица ви отпуснаха тази сума. Аз не я видях тази сума в горната таблица, споделена от Вела. Нещо не ми става ясно.

# 65
1600лв. ми отпуснаха на мен /работеща съм, с телк/. Има си таблица на сайта на НЗОК за каква помощ Ви се полага и каква сума, но зависи дали и преди сте се възползвали.

По каква таблица ви отпуснаха тази сума. Аз не я видях тази сума в горната таблица, споделена от Вела. Нещо не ми става ясно.

Сумата от 1600 лв в таблицата по-горе, отговаря за учащи и студенти. Освен да сте били учаща или студентка, когато за пръв сте ползвали помощ?

# 66
  • Добрич
Записваме по една магистратура и готово...

# 67
  • Sofia
Записваме по една магистратура и готово...

И на мен това ми хрумна. Направо се подиграват.

# 68
В Ототон дават тестов слухов апарат за 14 дни, през което време трябва да се явим на комисия и да ни изпратят въпросния код от зк.

Ако не успеем да се вместим да им дадем този код, и се наложи да платим цялата сума за апарата, след това от Ототон биха ли върнали тези 480 лева?

# 69
  • София
Извинявам се за късния отговор. Да, последен семестър магистратура бях, не съм обърнала внимание, че не пише за работещи.

# 70
  • Добрич
В Ототон дават тестов слухов апарат за 14 дни, през което време трябва да се явим на комисия и да ни изпратят въпросния код от зк.

Ако не успеем да се вместим да им дадем този код, и се наложи да платим цялата сума за апарата, след това от Ототон биха ли върнали тези 480 лева?

Защо първо ще вземате апарата?

За по-сигурно:

- първо се минава УНГ (и аудиограма),;

- после комисия за слухопротезиране (която работи по график);

- след това от касата изготвят решение и дават кода;

- имаме срок от 6 месеца, за да вземем апарат.

# 71
Аз не разбрах и какво определя дали ще отпуснат 1000, 1400 или 2800лв? Първоначално съм слухопротезирана като студент, но миналата година ми дадоха 480лв, които ползвах да купя един апарат, сега мога ли да кандидатствам за втори или вече като изминат 5г?

Благодаря ви много за тази информация, от вас научавам, че има такива промени!

# 72
Аз не разбрах и какво определя дали ще отпуснат 1000, 1400 или 2800лв? Първоначално съм слухопротезирана като студент, но миналата година ми дадоха 480лв, които ползвах да купя един апарат, сега мога ли да кандидатствам за втори или вече като изминат 5г?

Благодаря ви много за тази информация, от вас научавам, че има такива промени!

Аз съм записах бакалавър на "дърти години"😀 .Т.е,ще имам късмет да се впиша в графа студент? По -принцип тих говор не чувам,но имам и гаден шум с давност... Няма намаляне това нещо.Sad  Търся читав лекар в Бургас(без Д-р Михова),за да видим дали съм за апарат.Но колкото и да не искам,бих сложила,ако се налага. Гледам вече поне има вътреушни .Препоръка за читав отоневролог ?

# 73
Здравейте, някой случайно да е закупил най новият слухов апарат на Фонак с изкуствен интелект.

# 74
Здравейте, някой случайно да е закупил най новият слухов апарат на Фонак с изкуствен интелект.
И аз се интересувам от този модел. Виждам, че въпросът Ви е от доста време бедз отговор, което ме натъжава. Няма да имаме мнение от ползвател. Жалко.

Общи условия

Активация на акаунт