Кои бг традиции не харесвате и/или не спазвате?

• 10 270
  • 132
  •   1
Отговори
# 105
България е светска държава - никой на никого нищо не налага (по отношение на традициите поне).

така е. но много хора като че ли спазват традициите, дори и те да са в разрез с вътрешното им убеждение или просто, защото "така трябва да се прави". мен това ме дразни.

# 106
  • София
Мерси, Холограма, за отговорите.
На двете ви с Мечо пук, просто не знам какво да кажа.  Cry

# 107
за "почерпките" и аз мисля, че са свързани с религията по-скоро. в някои от теченията на християнството не се дават раздавки и дори се обиждат, ако се опиташ да им раздадеш. евангелистите мисля, че са така. освен това "подаването" е свързано все с религиозни празници - Задушниците. то и името им е такова  Thinking

# 108
Това е въпросът ми към вас. Той е провокиран от почти постоянната тема - "Обръщате ли се към свекървата с "майко", която намира място във форума под различни формулировки. Явно това е една от традициите, които не ни се нрави. На мен, както вече съм писала в други 2 - 3 теми по въпроса - също.
Другата традиция, която според мен е пълна глупост, е бутането на вратата в къщата на булката при сватбите и откупуването с пари. Не искам да обидя никой, който го е правил на сватбата си.  Peace
Изкажете се и вие моля!  Laughing
Много актуална тема. 18 години след моята сватба се чудя сега  какви са традициите. През август ще женим брат ми и ми е много непознато сякаш. Thinking

# 109
Не харедвам да се обръщам към свекървата и свекъра с "майко" и "татко". Не харесвам това, че кумовете на свекърите или по-скоро техните деца да бъдат кумове на сватбата ни. Не харесвам някои сватбарски обичаи - пълнене на обувки с пари, тупатджии да свирят пред къщи и тем подобни зрелища. Не харесвам, когато се прави погача на бебето, върху нея да се слагат подаръците. И ей такива неща, все в този дух.

# 110
Въпреки че по-често забелязваме досадните и дразнещи традиции, отколкото полезните, аз смятам, че традициите са един от елементите, които дават стабилност на обществото.

Но това не променя факта, че има традиции, които са несъвместими с моите разбирания и начин на живот. Тъй като темата е безкрайна (пък и кой съм аз да казвам кой е простак и коя традиция е просташка, въпреки че го знам  Wink ), то искам да се опитам да бъда обективен.

Според мен най-вредните традиции са тези, които поставят на риск здравето на хората, и по-конкретно - на бременните, родилките и новородените/децата.

Ще спомена само някои:
- бременната, а после и родилката, да се принуждава да се тъпче с най-нездравословни храни, за да "има за бебето"
- бременната да бъде съветвана да излиза "по-малко", за да не стане нещо на плода
- новороденото да не се изнася от къщи до 40 ден (тука нЕмам думи...) и тези 40 дни да прекара в задушна и пълна с микроби стая, докато навън, например, е свежа пролет ...
- новороденото и малкото дете да се навличат с по три ката дрехи и да се прегряват "за да не изстинат", докато мама/тати/баба си джиткат по тениски при 35 градуса на сянка...
- на детенцето да не се дава сладолед, за да не го "заболи гърлото"
- и един по-нов "обичай", продукт на последните 50 години - и при най малката температура - давай на детето антипиретици на килограм и без предписание, а ако се задържи температурата два дена - направо антибиотик!!!

... или някои още по-екзотични и направо престъпни обичаи, като "осоляване" на бебето, рязане с бръснач за здраве и т.н.

Всичко друго е просто "купон" в сравнение с някои традиции, засягащи пряко здравето на хората. От позицията на днешните познания за здравето някои от тези бабини глупости са направо престъпни.

П

# 111
Аz лично не спаzвам традиции, zа които не ми идва "от вътре" да го направя и много се драzня когато някой прави нещо само zа да не кажат хората нещо лошо zа него.
На погребението на баба ми майка (снаха и) е стояла цла нощ сама с трупа, само и само да спаzи традицията, че покойник не се оставя сам. Яд ме е поради 2 причини... на другия ден майка ми припаднала от иzтощение и другата е, че майака ми не е стояла там, zащото е сикала да се прости със свекърва си, а zащото "всички други спели". Все още майка ми мърмори как са я прецакали да остане цяла нощ. Това вечЕ не е уважение, а подигравка с починалия.
След погребението ности черни дрехи и zабрадка, в 40 градусова жега. Колко пъти и пролошаваше от жегата, не е истина, ама пак не... хората какво щели да кажат.

# 112
  • През девет планини в десета...
Харесвам католическите празници/погребения.Много по-интелигентни ми се виждат.А какво ще кажете за обръщенията : стринка,учинайка,вуйна,калеко,свако,балдъза,шурей,и т.н. Joy Joy Joy

# 113
А какво ще кажете за обръщенията : стринка,учинайка,...калеко,свако,...и т.н. Joy Joy Joy
                    Нищо не мога да кажа, щото не знам какво означават тия думи  newsm78.

# 114
... А какво ще кажете за обръщенията : стринка,учинайка,вуйна,калеко,свако,балдъза,шурей,и т.н. Joy Joy Joy

Ще кажа, че българският език е изключително богат.
Както е случаят с традициите.
И че освен книжовният, съществуват и диалекти в българския език.
Както е случаят с фолклорните области.

Споко, не се косете.
И диалектите и фолклорните области скоро ще изчезнат и няма да се налага да бъдат коментирани.
Щото преди да го направиш, трябва да ги познаваш.
Понеже 90% от традициите са история - трябва някой да ти ги е разказал или да си попрочел за тях поне от любопитство.
Иначе ще има да си пишеш за "традицията" да не даваш на детето сладолед или за "традицията" да нижеш двайсетолевки на конец, за да кичиш булката...

Унисекс и глобализация му е майката.
По-ЕнтелЕгентно е, разбира се.

Последна редакция: вт, 17 юли 2007, 10:51 от Холограма

# 115
Ето тук можете да прочетете, как една наистина ТРАДИЦИОННА българска сватба не само, че не е "селяния" (правилно ли запомних някои изрази дотук), ами даже запълва страничките на "Български дипломатически преглед".
Хората си я направили така, щото им харесва - аз знам защо и на мен би ми харесало - защото би ми било забавно и истинско и приключенско. Точно толкова, колкото на някои им е същото, ама ако се оженят с водолазни костюми на дъното на океана или нещо си друго.

http://www.diplomatic-bg.com/c2/content/view/771/47/

Чак сега виждам темата и за съжаление по-горният линк вече не работи.
Има ли къде другаде да се прочете този текст?

# 116
red shoe, намерих ти нещо друго, но на картинката са исландци.

За българите - отърсили се най-сетне от сковаващите ги традиции - чети в класацията.
Чети днес как е, чети и за преди 40 години.
Днес си е "перфектно" даже.

http://dnes.dir.bg/2007/07/16/news1893804.html

# 117
Няма традиции, които да са се появили случайно, по хрумването на някой "традициосъчинител".

..........................................................

Много ми хареса мнението ти. Има много истина в него.   bouquet

# 118

Да кажа и за даряването, при което толкова възмутително викал човека с петела (както разбрах от горните постове).
Това точно даряване (при което „се вика”) става при посрещането на младоженците в къщата на зетя. Ама не вика заложникът.
Тука в центъра на събитията са свекъра и свекървата.
Сватбата спира пред къщата, но булката не слиза от колата (ама не в смисъл на „мерцедеса”, а на каруцата).
Единият от музикантите извежда от къщи свекървата. Тя носи в ръце две запалени свещи и играейки пред младите, кръстосва ръце, като запалва едно повесмо, закачено нарочно навън.
След това тя се прибира и започва даряването (харизването).
Кой какво дарява на младите високо съобщава единият от музикантите или побащимът.
Понякога „бележи" даровете на стената или на оградата. Свекърът сваля булката от колата. А пък,  ако тя слезе сама, подкрепяна от него, старае се да не се хваща за ритлите...

Преди към 20ина години бях на сватба в едно малко северно градче. Там даруването бе направено по подобен начин. След подписването (тогава още не бяха популярни венчавките) цялата сватба отиде до къщата на момчето. Свекървата не е танцувала, но младоженците застанаха на прага на къщата и се хванаха за раменете си. Започна даруването. Първо от родителите, после баби, дядовци  и по-близки роднини. На висок глас се обясняваше какво се подарява-  то и всички дарове бяха видими - главно черги, чаршафи, юргани. Пари мисля почти нямаше - само свекърът закачи огърлица май. Другите гости на сватбата не дарувахме пред къщата, а в ресторанта.

# 119

много малко традиции са ми познати и ми говорят нещо.
спазваме традициите на бъдни вечер, коледа, великден.
горе долу стандартните неща.

аз лично нямам нищо против кръщаването на родители/свекъри... харесва ми, сигурно защото всички имена са хубави, а хората свестни Laughing

Общи условия

Активация на акаунт