Хеликобактер пилори - трета тема

• 4 516
  • 156
  •   1
Отговори
# 150
На същото мнение съм, с каква комбинация сте за 7 дни. Никога не съм чувала за такова кратко лечение. Инхибиторите на протонната помпа обикновено се пият за още месец след приключване на антибиотичното лечение, като за последните две седмици дозата се намалява наполовина преди да се спре.

# 151
Лечението е с Фромилид от 500 mg и метронидазол 500 mg. На гладно пия пробиотик и Улкопрол 2X1.

# 152
Не само 7 дена е малко, но и няма трети компонент .

Симптомите, които описвате са свързани с рефлукс. Рефлукс безсимптомен няма, но инфекция с хеликобактер без симптоми е възможна. Затова често се предполага, че като се излекува ХБ оригването, киселините, дразненето, тежестта ще изчезнат. Не изчезват защото ХБ може да ги влошава но не е той базовата причина. Аз съм с излекуван ХБ, но си имам хроничен гарстрит, рефлукс, хиатална херния и същите симптоми си ми стоят 30 години след излекуването. Тях боря с ИПп симптоматично, есен и пролет при кризи и с хранителен режим.

# 153
има си всички компоненти терапията - два антибиотика, бисмут, пие и ИПП дамата, с малко рисърч в интернет видях и че предписват за 7 дни такава терапия. Та явно не е толкова нетрадиционна.

# 154
Много неща има в нета. Ама 7 дни. Много малко.
Тук са идвали хора с по 10 дни.
Имам и позната се оправи с такава мисля. Там може би зависи от АБ-то. Дозата.
Но 7 е малко.

# 155
Убедена съм, че е имало някаква причина лекар да изпише такава терапия, която на нас тук не ни е съвсем известна. Не мисля, че е продуктивно да плашим жената, че нищо не е направила, като не знаем това

# 156
има си всички компоненти терапията - два антибиотика, бисмут, пие и ИПП дамата, с малко рисърч в интернет видях и че предписват за 7 дни такава терапия. Та явно не е толкова нетрадиционна.
Да,  улкопрол, той допълва, но аз се върнах се да я прочета внимателно. Текущо  оплакванията й не са от ХБ, но излекуването му трябва да й е приоритет, особено щом е било неуспешно като в случая говорим за своеобразна резистентност , заради олекотен първи опит.

Текущата схема се ползва  като за пръв път и дори в този случай не винаги е успешна. В случая не е смислена в програма за лечение преминавано за втори път. А дамата вече е лекувана 2023 и неуспешно. В този случай има дори изисквания и към вида Аб  (пишеше в протоколите ) и към продължителността. Като протоколът за трети път вече е много драстичен и може да включва и трети АБ след приключване на първите два. Както и антибиограма може да бъде насочващ фактор, защото е от значение какъв АБ е приемал често индивида.

Последна редакция: сб, 27 сеп 2025, 15:30 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт