Хеликобактер пилори - трета тема

• 8 222
  • 241
  •   1
Отговори
# 225
Аз все още си се имам позиви за оригване.
Не така често като бях влошена.
Иначе бях отрицателна на финала.

# 226
mechetaishan, това пих и все още пия Хеликопротект и Флора.

Скрит текст:
НELIKO PROTECT – х 1 т. сутрин след хранене за 2 месеца
FLORA – х 1 т. 2 ч. преди или след хранене
THERASAL – 2 х 1 т. 30 мин преди хранене
MAGNAZYME – 2 х 1 т. по време на хранене

АНТИБИОТИК
OSPAMOX, DISPERSIBLE TABLET, 1000 MG – 2 х 1 на ден за 14 ни
LEVOFLOXACIN ECOPHARM, FILM – COATED TABLET, 500 MG – 1 х 1  на ден за 14 дни

1 месец след приключване на антибиотика – HP фекален антигенен тест – количествен

# 227
Тъй да взема и аз да се включа в темата Simple Smile
Откриха ми хеликобактер.
Отидох на Гастро във Варна при д-р Албена Димитрова.
Ако на някой му е любопитно това беше нейното изписване на медикаменти:

Скрит текст:
НELIKO PROTECT – х 1 т. сутрин след хранене за 2 месеца
FLORA – х 1 т. 2 ч. преди или след хранене
THERASAL – 2 х 1 т. 30 мин преди хранене
MAGNAZYME – 2 х 1 т. по време на хранене

АНТИБИОТИК
OSPAMOX, DISPERSIBLE TABLET, 1000 MG – 2 х 1 на ден за 14 ни
LEVOFLOXACIN ECOPHARM, FILM – COATED TABLET, 500 MG – 1 х 1  на ден за 14 дни

1 месец след приключване на антибиотика – HP фекален антигенен тест – количествен

Вече изпих антибиотиците и продължавам по схемата още един месец с Flora, Therazal и Magnazume  и 2 месеца с Хелико протект. После контролни изследвания.
Днес ще търся Мастикс препоръчано от Елора в темата, но ще търся меко, че не искам да ми падат пломбите Simple Smile

П. С. Видях схемата. Като прочетеш статията ще се изясни защо не е успешна.
Според теб, защо? Аз не успях да разбера.

цитирам:
"Във връзка със засилващата се резистентност се наблюдават следните тенденции:
• Използване на максималната доза на ИПП (2х40 mg)
• Максимална доза на Аmoxicylin и Сlaritromicin
• Включване на бисмут (!!!)
• Четворна комбинация ( !!!)
• 14-дневен курс на лечение

При теб е класическа тройна само с два АБ +ИПП. Заради засилващата се резистентност и възможността да не бъде премахната бактерията от първия път, което много усложнява нещата нататък, с момента масово се практикува четворна схема ( което казва и Коцев) която е ИПП+2АБ + бисмут или три АБ +ИПП по схема първо два за 14 дена , после третия.

Коментирам като подчертавам че не съм лекар.
1. В твоята схема виждам само два АБ. Първия е от групата на амоксиклините и е добра доза -  1000 по две
2. За сметка на това втория АБ  е съобразен с дозировката 2 по 250

НО остава въпроса защо няма ефект. Защото е възможно наличие на резистенстност.
3. За да се обере останалото от ХБ  след първите два АБ обикновено се прилага след първите два трети АБ ( при мен беше за 7 дена). Или се слага паралелно на тройната терапия бисмутов препарат. При теб в схемата Няма нито бисмут препарат нито трети АБ.

# 228
Pea, да пробва пробиотика прохелико си мисля.
Просто предлагам.
Профилактично е 1 брой иначе 2 на ден за лечение.
И после пак тест.
Но иди и при лекарката.
Може и да я смениш

# 229
_re_ge, ти къде се лекува? При кой лекар? Във Варна ли? Може и на лични да ми пишеш. Благодаря!

# 230
Върти ми се нещо, че нексиумът се спираше постепенно или се действа от раз? Някъде назад в темите беше, но не мога да намеря поста.

# 231
Да, постепенно се намаля, за да реагира нормално стомаха.
Също така мисля се пиеше още време след аб, май месец.
И чак след месец се прави тест.
Ако греша поправете ме.

# 232
По изписаната ми схема - антибиотик и улкамед 14 дни, а нексиум 30 дни. Тест един месец след лечение. Чудя се от прокомбото каква ще е файдата при тази конска доза антибиотик. Надали ще оцелее кьорава “добра” бактерия.

# 233
_re_ge, ти къде се лекува? При кой лекар? Във Варна ли? Може и на лични да ми пишеш. Благодаря!

Лекувани сме с мъжа ми при проф. Искрен Коцев но още средата на 90-те на миналия век. Той е автор на статията , която съм цитирала. Той и тогава беше добър, макар че май даже не беше доцент, работеше в терапията. Не знам беше ли чувал някой тогава за ХБ. Било е преди почти 30 години. Той ми направи гастроскопия с антибиограма. Бях хроничен гастрит. А той е разбирал какво да търси. На гастроскопията се оказа че съм  с много увредена лигавица и ХБ. Сега предполагам е още по-добър. Но не знам има ли практика защото трябва да е възрастен. Излекува ни от първия път. И двамата сме били на терапия с три АБ. Сега , третия АБ се замества с бисмут препарат. От тогава нямаме ХБ, не сме и презаразили макар, че казват че има нисък процент възможност.

По изписаната ми схема - антибиотик и улкамед 14 дни, а нексиум 30 дни. Тест един месец след лечение. Чудя се от прокомбото каква ще е файдата при тази конска доза антибиотик. Надали ще оцелее кьорава “добра” бактерия.

ще останеш учудена какви създания за бактериите.
Преди години сина ми хвана бактериална инфекция (стомашно чревна) във водите на албена. И я трепахме 21 дена с  АБ, като първите 14 детето не свали температура под 38 градуса. Вече бях на прага на отчаянието Лекарите само успокояваха като казваха, че е нямало време да направят антибиограма и се надяват АБ да подейства след 14-тия ден, но трябва само още малко търпение.  след 15-тия дена температурата почна да спада. Детето беше се стопило направо. Просто от тогава като чуя за бактерия и ми става лошо.

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 19:26 от _re_ge

# 234
На 06.01 стойностите от фекалния ми тест бяха 2,24, на следващият ден пуснах отново тест и стойностите бяха 1,85.
Вчера бях при моята гастро. Учуди се, че са се увеличили, каза: "нахранили сме ги".............Предписа ми - Улкамед 120 мг 2х2 на гладно за 2 месеца. Ще продължа Хеликопротект и Флора. Дъвча мастик.
Та, така.....не знам дали ще имам подобрение, не знам дали това е най-правилното лечение. След 2 месеца пак тест и при нея. Ако и тогава няма ефект, ще мисля други варианти.

# 235
Вземи си прохелико, не хеликопротект.

# 236
Защо, каква е разликата? Аз вече взех Хеликопротект.

ПП: прочетох.

# 237
Ами щом нямаш успех с този е логично да смениш. Или да допълниш.
Пък ако искаш и двата остави. В другия има и цинк, може да го оставиш. За стомаха ако имаш още оплаквания. Гледам там и дозата му е само 1 на ден.
Прохеликото 2 пъти на ден поне 20-30 минути преди хранене. И другото си остави по 1.

# 238
...Учуди се, че са се увеличили, каза: "нахранили сме ги".............Предписа ми - Улкамед 120 мг 2х2 на гладно за 2 месеца. Ще продължа Хеликопротект и Флора. Дъвча мастик.

Този коментар ме  ... Нали се очаква да ги премахнете с терапията не просто да ограничите популацията? Ако мерките бяха само за намаляване на популацията , то неантибиотично лечение са много подходящ подход. Интересно,  като е наясно за бром съдържащите препарати, защо не е предписала улкамед паралелно на антибиотиците, както трябва да се направи според съвременните подходи към проблема за ХБ,  а чак сега. А защо не коментира, че освен че сте ги  "охранили" , с недобре обмислената схема сте ги направили и резистентни към два работещи по принцип антибиотика.

# 239
Неадекватна лекарка просто. Друго обяснения нямам.

Общи условия

Активация на акаунт