Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 89 (м. април)

• 19 215
  • 653
  •   1
Отговори
# 405
Питър Атия мисля че и на метформина взе да се радва че всъщност бил хубаво нещо ей така да си взема човек... дано не го бъркам с някой друг но мисля че той беше.
Но за фастовете си е така де - нищо не е задължително и на всяка цена. А като иска човек да качва - трябва да има "материал" за това, повече отколкото когато не качва. Фастовете не че пречат сами по себе си, но ако водят до недостатъчно храна, човек трябва да си избира вече.
В тема на която в заглавието има ИР и отслабване е нормално да са сравнително на почит всякакви фастове, за овладяване на инсулина са си супер при повечето хора.

# 406
Но за фастовете си е така де - нищо не е задължително и на всяка цена. А като иска човек да качва - трябва да има "материал" за това, повече отколкото когато не качва. Фастовете не че пречат сами по себе си, но ако водят до недостатъчно храна, човек трябва да си избира вече.
Точно така. Но пък то би било и странно човек хем да иска да качва (при това мускул, за който знаем, че трябва протеин), хем да не яде достатъчно.🙂
И аз имам някакъв такъв спомен за Питър Атия и метформина, само че не мога да си спомня конкретиката.🤔

# 407
Ха, този Питър хем на повечко В, хем на тренировки, хем уж фаства.
Малко като една колежка. Днес ще хапна дюнер и толумбички, а утре няма да ям.
И все е дебеличка.

# 408
Те фастовете не вървят задължително и винаги с ниски въглехидрати, просто ние тук основно натам теглим и съответно при нас е така.
Е, колежката от един ден неядене няма да спре да хвърля сянка със сигурност Grinning Това малко като оня виц как направил 2-3 коремни преси и се гледа на огледалото дали са се показали плочки вече Grinning Странни са ми из разни групи като почнат да се тръшкат, направили там 1-2 фаста и макактака не са отслабнали още??
Но фастовете дори Фънг първоначално ги застъпва толкова защото той на пациентите си с диабет тип 2 е препоръчвал яко кето. Само дето повечето хич не са били навити Grinning Там където е той не можеш да си представиш колко е пълно с индийци и други азиатци, смятай какво е да им каже че трябва да спрат да ядат ориз и прочие. То поне толкова успешно като на средностатистическия нашенец да кажеш страшното "без хляб" Grinning
Та - може само фастове, може само кето, а може и двете но не е задължително да са и двете заедно.

# 409
Ох, тя твърди, че при нея работело.
Твърди го от много години. Гледам я, виждам, че не работи, тя как  вижда друго не знам.
Имаше някъде обяснение защо фастове и по-високи и бързи в не е хич ок, даже е вредно.
Ама го загубих.
То и тия в живот на кантар си мислят, че правят фастове. Викат на краставици съм. Къв е тоя фаст бре.
Ама то и аз като бях дебела уж съм фаствала.
Знаеш ли колко дни цял ден не ям и после вече прималявам и изяждам де що видя. И слаба ли бях. Ми не.
Прозореца на хранене има значение.
А в прозореца на въздържание е само чиста вода. А не краставици. Joy
Ох,като се сетя за това и прихвам.

# 410
Всъщност Питър Атиа е бил няколко години  на стриктна кето диета . Гледала съм интервю с него, че е имал дори  период от 3 години, в които не е имал нито едно нережимно хранене.
По отношение на метформина, оценява ползите му само при хора с доказан ДТ2, не за ИР и метаболитен синдром. Даже напоследък коментира пропуски в проучванията.
Промоутъра на метформина е Дейвид Синклер, който фаства и е вегетарианец.

# 411
Може и да бъркам името наистина, те вече станаха и повече дето ама така лежерно го приказват тоя метформин как го били вземали ей така щото е хубаво нещо. Точно в тия приказки не се заслушвам много, предполагам също е разбираемо. Все пак не е добавка, че хора които не са болни да си го вземат както други вземат витамини или рибено масло.

# 412
Абе какво твърди и какво е всъщност са различни неща.
Ясно е, че метформин за диабетици е супер лекарство. Диабетик ли си, ще ти го изпишат. Има си хас.
Явно удобно изпуска обаче страничните ефекти.

# 413
Имаше някъде постнато какво е включвало менюто на Питър Атия и си имаше разни неща, които не изглеждаха точно стриктно кето. Даже ги бяхме коментирали тук. Но не ме убедиха мен лично, че мазнините ги е качил точно от фастовете. По-скоро е било от комбинация от хранителния режим, тренировките и фастовете.
Натка, естествено че фастовете не вървят задължително с ниски вгх. Нито пък с тренировки. Това че Питър Атия е комбинирал трите неща (ако приемем, че се е хранел кето), показва само неговата ситуация. Не фастът е проблемен според мен, а недохранването или пък прехранването след него, т.е. това, което се прави през останалото време също е важно. И също и честотата на фастовете. Защото, ако се правят прекалено често при хора с оптимално тегло, може да не е най-добрият вариант.
Понеже се спомена и как се отслабва от многото ядене, да уточним все пак, че хората, които го казаха и тренират.🙂 Че да не го изтълкува някой като като "Спрях фастовете, увеличих храната и започнах да топя сантиметри."...

# 414
Елора, интересно ми е как разбра, че “удобно” изпуска нещо.
Коментира мета анализи, направени на  две групи диабетно болни- едните на метформин, другите не.
Групата с метформина е със значително по- ниска смъртност като цяло.
Важен е контекста, в който го промотира. Не става въпрос за оптимално здраве, а за хронично болни хора, където страничните ефекти не са  основен приоритет, а единствено и само продължителност на живот.
Достатъчно примери има всеки един от нас, за хора, които разчитат само на хапчета, и въпреки диагнозата си не променят начина си на живот. За тях иде реч. Мислиш ли, че някой от тях му пука, че ще му падне B12 от метформина, или че ще се отрази на мускулния му растеж?
Атиа в момента не се храни кето. От няколко години.  Но е бил на доста стриктно кето, включително на доста нисък протеин, за са стои в кетоза. Постепенно е започнал да вдига протеина, после е добавил и В.
Томас Делауер също си промени мнението за фастовете. Очевидно за метаболитно здрави, мускулести хора фастовете  не са ОК.

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 18:18 от Cygnus_i

# 415
Елора, интересно ми е как разбра, че “удобно” изпуска нещо.
Коментира мета анализи, направени на  две групи диабетно болни- едните на метформин, другите не.
Групата с метформина е със значително по- ниска смъртност като цяло.
Важен е контекста, в който го промотира. Не става въпрос за оптимално здраве, а за хронично болни хора, където страничните ефекти не са  основен приоритет, а единствено и само продължителност на живот.
Достатъчно примери има всеки един от нас, за хора, които разчитат само на хапчета, и въпреки диагнозата си не променят начина си на живот. За тях иде реч. Мислиш ли, че някой от тях му пука, че ще му падне B12 от метформина, или че ще се отрази на мускулния му растеж?

Съжалявам, но има хора предпочитат хапче и не ги интересува нищо друго, но аз съм точно обратния тип човек.
Нормално е групата с метформина да е с по-ниска смъртност, друго не съм и твърдяла.
В темата е имало диабетици, които вече не са диабетици.
И познавам диабетици са на метформин, не пращят от здраве, влошават се и точно щото не им пука за разни витамини, храни и подробности и си имат драми. Важното е да е жив, да крета, ама качеството - много важно.
Ето няколко коментара назад липса на В 12 до какво е довело!!!
На тях ако не им пука, на кой да му пука. На мене ли? И на мен не ми  пука, на мен ми пука за мене си.
Но пък то и да им кажеш за странични ефекти, пак няма полза.
Не им пука.
Един от познатите ми диабетици /много готин и добър човек/ и като е на хапче и какво? Яде всичко, наднормено тегло, не пази режим, да не мислиш, че го спасява хапчето от висока кз. Не, на висока доза и пак много здравословни проблеми, не му е висока само кз.

# 416
Атиа в момента не се храни кето. От няколко години.  Но е бил на доста стриктно кето, включително на доста нисък протеин, за са стои в кетоза. Постепенно е започнал да вдига протеина, после е добавил и В.
Ако е бил на стриктно кето - като това 80/15/5 и е държал протеина толкова нисък + фастове и реално недохранване, нищо чудно да е позагубил мускулна маса и от там мазнините да са се увеличили процентно.

# 417
Атия не се се сещам как изглежда но Томас като го знам какъв е нацепен, той не е за в темата с ИР със сигурност Grinning Иначе да, той също махна редовните фастове. Не че е против, но не и за постоянно и не е като да са му нужни на него. Последно го слушах за по 2-3 дни в седмицата с фастове. А и представям си той по колко протеин има нужда да изяжда, това просто не виждам как може да стане с малък прозорец на хранене.
Наистина разликата между някой много мускулест и типичния пациент с ИР или с диабет тип 2 е голяма, нуждите са им различни и съответно и подходите.

# 418
Метаболитно здрави хора по принцип могат да си "позволят" повече вгх, а и се предполага, че нямат проблеми с регулацията на КЗ и инсулин. Та в този ред на мисли, в такава ситуация не виждам смисъл от това да правят дълги фастове, че и ежедневни или пък твърде често. А тези "нацепените" пък със сигурност имат други нужди.😀
Аз лично успях да сваля КЗ на гладно само след въвеждане на фастовете. За мен са си един много полезен "инструмент" за показателите (и винаги съм гледала на тях на първо място като инструмент за подобряване на показателите, а не като на средство за отслабване). Но дори аз не правя непрекъснато фастове. Не защото считам, че фастовете сами по себе си не са ок, а защото се съобразявам със собствените си нужди. Отделно че аз не държа постоянно и най-строгите кето съотношения (например много нисък процент белтъчини) и като цяло не мога да си представя в продължение на 1-2-3 години всеки ден да правя фаст във фиксирани часове, да ям във фиксирани часове и т.н., в моето ежедневие си има творчески хаос.🙂

# 419
Ако е бил на стриктно кето - като това 80/15/5 и е държал протеина толкова нисък + фастове и реално недохранване, нищо чудно да е позагубил мускулна маса и от там мазнините да са се увеличили процентно.

Според мен качването на мазнини се крие другаде, а не са му виновни фастовете.
Ама решил да ги обвини.

Общи условия

Активация на акаунт