Фраза, която мразя - 2

• 19 533
  • 692
  •   1
Отговори
# 75
Понеже не съм родена в Пловдив, родителите ми са от двата края на България и не ги ползват, никога няма да ги приема тези думи, въпреки, че те са местен диалект/жаргон.

# 76
Пèкан винаги ми е звучало много смешно, обаче пекàн обичам, току-що си гризнах няколко печени и солени, ммм. 😂
Печен казвахме тука някога, сега не е на мода май. То и готин май отдавна никой не го ползва.
А пèкан е малко от рода на облякан - или бъркам.
Натоканите и обляканите още ли са актуални. 😆

# 77
Пекан е печен, не ядките.

# 78
Някога и "свирка" нямаше никакъв полувулгарен смисъл. Flushed

Обаче трайно си намери място в езика като приемлив евфемизъм. Другите варианти или са по-цинично звучащи, или прекалено префърцунено медицински.

# 79
Когато чуя някой да употребява "буквалистично" ми призлява...

# 80
  • Пловдив
Самата дума ли те дразни, или неправилната употреба в някакъв контекст?

# 81
Самата дума ли те дразни, или неправилната употреба в някакъв контекст?
За мен това е неправилна употреба на думата "буквално".

# 82
В този кюп е и „демагогика“, вместо демагогия.

# 83
  • Пловдив
Буквалистично означава твърде буквално, неуместно буквално, крайно гонене на "буквата", дефиницията, правилото, без оглед на предназначението, смисъла или утвърденото "отклонение".
Би могло, разбира се, да се употребява и не на място, както и вместо просто "буквално", но не е според мен дума без отделен собствен смисъл.
В някои случаи просто буквално тълкуване, спазване и пр. би било уместно като действие, независимо, че в същата ситуация може да е възможно и по-свободно тълкуване и спазване. Докато "буквалистично" винаги означава прекалено, с подтекст на неодобряване.

# 84
  • София
"уникално" за нещо хубаво
И
Честит празник "на патерици"
Просто ме дразнят. Не знам каква причина имам Simple Smile

# 85
Буквалистично означава твърде буквално, неуместно буквално, крайно гонене на "буквата", дефиницията, правилото, без оглед на предназначението, смисъла или утвърденото "отклонение".
Би могло, разбира се, да се употребява и не на място, както и вместо просто "буквално", но не е според мен дума без отделен собствен смисъл.
В някои случаи просто буквално тълкуване, спазване и пр. би било уместно като действие, независимо, че в същата ситуация може да е възможно и по-свободно тълкуване и спазване. Докато "буквалистично" винаги означава прекалено, с подтекст на неодобряване.
Бихте ли казали какви са ви източниците, защото съм търсила и нищо не съм намирала за значението, или изобщо съществуването, на тази дума по речниците.

# 86
  • Пловдив
"Буквализъм" има ли го в речниците? От него е производно.

# 87
"Буквализъм" има ли го в речниците? От него е производно.
Точно това имах предвид, че го няма в речниците.

# 88
# 89
Логично е да има дума "буквализъм" - ако някой се хваща за думата, а не за същността на темата, това си е именно буквализъм.

Общи условия

Активация на акаунт