Фраза, която мразя - 2

• 19 537
  • 692
  •   1
Отговори
# 105
Сложните и съставни думи може и да са с две. Simple Smile
Например - аз произнасям мèстоположèние, мèстопрестъплèние. Simple Smile
Не твърдя, че е правилно.

На мен ми звучи странно белинà (NaClО), свикнала съм с белѝна. Simple Smile

Последна редакция: пт, 11 апр 2025, 12:08 от Ензим42🍀

# 106
  • Пловдив
"Белина" е май единствената дума, разпространена с ударения и на трите срички.
А за многосричните думи е така, но като че ли винаги едното ударение е основното, по-силното, и когато го преместим на мястото на другото, пак прави впечатление.
Една съученичка казваше "АлгебрА" (като Ал-Маджид или нещо подобно), с две ясни ударения. Колкото и малка да е разликата, правеше впечатление.

# 107
А... как се изговоря нèдоверие? Само с това ударение ли? Не мога да го произнеса така. 😊
Пèтрохан - и на него някак си ми идват две ударения - Пèтрохàн. Simple Smile
Той е бил Пèтров Хан.
Аз го произнасям Петрохàн, разбира се. Simple Smile

От Уикипедия:

mi
Знам, че е така в Уикипедия и в други източници,но не е правилно. Петрохàн е.
Местоположéние. С едно ударение е.

# 108
Много ме дразнят "нéдоверие" и "Пéтрохан". Постоянно ги чувам в новините!
Това с Пѐтрохан е като Мусала. Правилно е Мусала̀, но във Варна много често се казва Му̀сала. Навремето имаше един хотел по центъра и всички ходеха да пият чай в Му̀сала.

Във Варна не съм чула никой да казва МУсала. Само в Пловдив така се говори.
Както и МадАра. А то е МАдара. МАдарския конник, не МадАраския.

# 109
  • Пловдив
Те са били от Пловдив тия, дето във Варна са ходели на пият чай. Wink

# 110
Аз не съм чувала на живо Му̀сала, от темата преди време разбрах, че някъде така се произнася, та и с евентуалния произход на името се запознах - пак благодарение на темата. Simple Smile
Обаче той е малко спорен, не знам на кое твърдение/предположение да вярвам. Simple Smile

# 111
Днес чух едно дете да обяснява, че Мусала произхожда от думата "мус". Laughing Но на него му е простено да не знае, 3-4 клас беше на външен вид.

# 112
  • Пловдив
МУсала е като ЦарАцово снощи по телевизията - незнание.

Има възрастни, които смятат, че "Коледа" произлиза от колене на прасе, това с муса е даже яко, собствен принос.

# 113
Аз също не знаех досега за Царацòво (не знаех, че съществува, та камо ли как се произнася), ама - човек се учи, докато е жив.Simple Smile Поне няма да се излагам, ако някога се наложи да го споменавам. 🤭

Веднъж по тв чух Панчàрево. Водещата се поправи веднага, де.😆 Пък Статул Карабашев няма да забравя как прочете ВИК - като вик, поправи се на секундата - "Извинете, ВеИКа." 😆
То не е по темата, ама някои тая абревиатура я пишат вейка. 😆 (То и НОЙ пишат, ама това е друга тема)
Как Ви звучи орèхи? Много народ така го произнася.

# 114
Ами мен често ме канеха на чай в Муса̀ла пък не знам. Кореняци варненци си бяха хората.
Току що установих, че съм писала Му̀сала. Наложи се да го коригирам. Муса̀ла исках да кажа.

# 115
  • Пловдив
Познато ми е "орЕхи"  затова не ми е странно.

"Вейка" си го вземам аз за ползване, добро е и наистина се родее с Ной.

За Царацово, за разлика от Мусала, не се очаква цяла държава да знае, разбира се. Едното е най-високият връх, другото даже и най-високото село не е, просто едно от селата в Пловдивско. Но бива на говорителите по тв да им пишат ударения.
Имах предвид, че и двете са грешка от липса на информация.

МусАла не съм го чувала. Също от незнание на вярното ударение е според мен.

# 116
Да, за имената на селата няма как да знаем къде са им ударенията, ако не сме ги чували. Simple Smile
Няма да ме учуди, ако някой не знае къде е ударението на Пожарèво, съвсем логично звучи и Пожàрево. Simple Smile
На мене ми харесват (наистина) ударенията в Банско и региона.
Сещам се за един майтап - уж Македонски киноафиш, ама това си е на банскалийски диалект, от първа ръка го знам - "Пилетàта слèкнà'а башкà едно от друго" - "Птиците умират сами". 😆😍

Пък някои по шопско казват пилèтата - с шопско Л - пиуèтата. Simple Smile

# 117
ОрЕхи е много често срещано. Не знам дали в Пловдив и региона, от Пазарджик също съм го чувала. Както и сладкО.
МУсала казваше моят учител по география в гимназията в Пловдив. Ами не е като да не знае, просто така си говорят там.
Покрай смъртта на Сияна едно друго село в техния регион се спомена вчера по ТВ, Български извОр. Обаче говорителката каза Български извор. Както с ЦарАцово. Добре е да се проверява местното произношение, то е водещо и определящо.

Мен много ме дразни тЪрлъци. Думата е терлици.

# 118
  • Пловдив
ОрЕхи е много често срещано. Не знам дали в Пловдив и региона, от Пазарджик също съм го чувала. Както и сладкО.

Ох, бях го забравила това сладкО. Много ми е странно, както и винО. Simple Smile Звучат ми неестествено. И златО съм чувала. Simple Smile
ОрЕхи съм чувала само от по-възрастни пловдивчани. Сигурно в по-отдавнашни времена се е казвало така, орЕхи.

Последна редакция: пт, 11 апр 2025, 22:07 от marzeliva

# 119
Винò и златò съм чувала, естествено, но сладкò е новост за мен. Слàдко е сладкò, вече така ще му казвам.
 Предполагам, за сладко в бурканче се отнася? Или за всичко сладко?
Интересно ми е, защото наистина не съм го чувала.
А орèхите са разпространени явно в цяла България. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт