Фраза, която мразя - 2

• 19 520
  • 692
  •   1
Отговори
# 630
Последно си спомням за такава фонокарта преди 20 години. Вече имах мобилен телефон, но минутите все още бяха скъпи и се обаждахме на майка от морето по такъв телефон.

# 631
  • Пловдив
Разрових се за тая стотинка. Имаше и предположение, че е буквален превод от същия израз на английски - "the penny drops", който не го знаех. Същото значи обаче, по-общо от всякаква машина с монети, вендинг-машина явно.
https://wordhistories.net/2017/01/25/the-penny-dropped/

Ще излезе, че е нещо като "в края на деня", "моята чаша чай" и "в неговите обувки". Wink

# 632
Тези с картите и аз ги помня, имаше ги на всеки ъгъл. Самите карти май се казваха "фонокарти".
Има ги още. И телефоните и картите.

# 633
"Наклон ли ми даваш?!"

# 634
Не е фраза, но не ми става ясно от къде идва употребата на "комплимент ", вместо почерпка.
Напр. Сладки комплименти

# 635
На мен също не ми е ясна тази употреба на комплимент. В смисъл на някакъв бонус, нещо безплатно.

# 636
  • FRANCE
На френски е все едно подарък от страна на готвача за специален повод. Например празнуване на годишнина и готвачът предлага десерт или предястие за повода.

# 637
КомплИмент и комплЕмент са две различни думи - пароними.

комплИмент - похвала, любезност
комплЕмент - добавка, допълнение, бонус

Думите се срещат в много езици със същото значение и близък правопис, затова при превод на български често се бъркат. На английски също има compliment и complement, на френски - un compliment, un complément.
В по-горния пример за "сладки комплименти", ако се имат предвид някакви безплатни бонбони или сладкиши, явно е грешно написано.

# 638
  • Пловдив
Така го пишат в заведенията, с И. Може би на някой език - италиански например? - е с И.
Иначе комплементарен е допълнителен, "комплемент" не съм го чула на бг в друга ситуация.

# 639
За мен не е грешка, а игра на думи. Сладки комплименти от заведението си е точно подмазване на клиента, но не с думи, а с нещо сладко/вкусно.

# 640
И аз винаги така съм го възприемала. Комплиментът е нещо, което трябва да те зарадва, да ти стане приятно. По този начин приемам и да те почерпят нещо сладко.

# 641
Все съм чела изчанчени пожелания, но това "обра точките". Joy

"Искам да знаеш, че те виждам, че ценя всичко,  което правиш за " ние", че те живея и не спирам да те избирам, за да продължаваме да се разказваме заедно!"

# 642
Хващам му логиката (какво иска да каже), но наистина звучи лошо. Че и префърцунено.

# 643
Нескопосан превод от английски може би. С помощта на ИИ ли е писано?

# 644
  • Пловдив
Изобщо не ми прилича на ИИ или превод на мене тоя път, ами на префърцуненост.

Общи условия

Активация на акаунт