Козунаци 2025

• 29 380
  • 462
  •   1
Отговори
# 195
  • Варна
И аз съм с йенска форма, добре намаслена. Вижда се дали е втасало и колко изпечено. Че аз честичко препичам такива неща.

# 196
  • In transit
По принцип в йена най-трудно може да залепне тесто, особено ако е добре намаслена. Проблемът може да дойде от някоя плънка, която изтече и засъхне на дъното или стените на формата, но с една силиконова лопатка, като се мине и готово. В хартиените форми най-хубаво залепва козунакът и най-трудно се вади, ако се налага.

# 197
  • BG
Здравейте! Мога ли направя тестото за козунак вечерта и да го сложа в хладилника да втасва, а на сутринта да го оплета и да го оставя на топло за второ втасване?

# 198
  • Буркина Фасо
можеш, разбира се.

# 199
  • Sofia
Здравейте! Мога ли направя тестото за козунак вечерта и да го сложа в хладилника да втасва, а на сутринта да го оплета и да го оставя на топло за второ втасване?
Само след омесването да постои на топло  около час, за да тръгне втасването и в хладилника да продължи. А сутринта да се постопли/отпусне, за оформянето.

# 200
Търся удачна плетка за козунак,който ще се пече в такава форма.

Имам само една плетка,но фитилите ми стават много дълги и е чуденка как да го сложа вътре,да да е симетричен Joy
В момента правя една елементарна-разточвам 2 правоъгълника,слагам плънка,навивам на фитил и двата фитила кръстосвам елементарно. Приемам и други идеи Simple Smile

# 201
Кръстосай двата фитила на кръст и плети с четири края. Така ще стане по-къс защото единия край ще е средата на фитилите.
В ютюб има клип за 25 начина на плетене на козунак. Показани са изключително интересни и лесни начини.

Последна редакция: сб, 12 апр 2025, 12:53 от morskibriz

# 202
  • Русе
Скрит текст:

Имам само една плетка,но фитилите ми стават много дълги и е чуденка как да го сложа вътре,да да е симетричен Joy
В момента правя една елементарна-разточвам 2 правоъгълника,слагам плънка,навивам на фитил и двата фитила кръстосвам елементарно. Приемам и други идеи Simple Smile

Десния козунак на екрана е в такава форма като Вашата. Преди две страници съм дал линк към рецептата където има обяснения за плетката. С три фитила.

# 203
  • Sofia
Кръстосай двата фитила на кръст и плети с четири края. Така ще стане по-къс защото единия край ще е средата на фитилите.
Аз обичайно точно така плета, даже и кръглият ми вариант е от тази плетка и ми най харесва. Simple Smile
Ето това, което морскибриз описва.  Но аз пека свободно, във форма ще се вижда само отгоре плетката.

А това е същата плетка, но завивам на кръг.

Във форма като показаната,  бих правила или с два фитила усукани едни с друг или тройната плитка.

# 204
  • Русе
Плетка, която е приложима за козунак в кръгла форма.

# 205
Това ми е любимата плетка, лесна и много ефектна, особено ако се прави т.нар. "бабка" 🤍🫶

# 206
  • Sofia
Ето показаната  плетка от Пейч, не ми харесва така подреден на мен.

И в суров вид.

# 207
  • Русе
При мен се получи много добре във вариант на питка.

# 208
  • Буркина Фасо
Скрит текст:

не е ли по-добре да изтегляш фитилите с ръка, вместо разточване?
направи и сплети 3 бр. (аз така ги правя). дължината на фитилите е колкото дължината на формата- след сплитане те стават малко по-къси, но докато тестото втасва формата се изпълва равномерно.

# 209
Скрит текст:

не е ли по-добре да изтегляш фитилите с ръка, вместо разточване?
направи и сплети 3 бр. (аз така ги правя). дължината на фитилите е колкото дължината на формата- след сплитане те стават малко по-къси, но докато тестото втасва формата се изпълва равномерно.

Да,ако нямат плънка това е супер вариант.

Общи условия

Активация на акаунт