Козунаци 2025

• 29 361
  • 462
  •   1
Отговори
# 60
Чета ви интензивно, днес направих и аз козунакът на Морена с трите втасвания, само с масло и олио, обаче обърках, говорейки по тел. и сложих мазнината цялата в началото при забъркването на тестото.Втаса си супер и резултатът за мен е чудесен: мек, влажен, не много сладък:

Пекох по инструкции, а брашното бе Манитоба и София мел обикновено, 60:40.

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 23:21 от ДХ3

# 61
  • Sofia
Лили, ДХЗ, , прекрасни козунаци сте направили! Благодаря ви за доверието! Simple Smile
Лили, квасната ми рецепта ли ползва? Simple Smile  Тя е същата де, но пригодена за кваса и по точно за приготвянето на кваса.

# 62
  • Бургас
Лили, ДХЗ, , прекрасни козунаци сте направили! Благодаря ви за доверието! Simple Smile
Лили, квасната ми рецепта ли ползва? Simple Smile  Тя е същата де, но пригодена за кваса и по точно за приготвянето на кваса.
Да тази рецепта ползвах,но брашното ми е на Метро шеф за пица.Аз и с него си храня кваса вече 2 години.Просто се чудех дали може да намаля мазнините с по 10 гр.от вид.Да станат 50+50+20.

# 63
  • Sofia
Да тази рецепта ползвах,но брашното ми е на Метро шеф за пица.Аз и с него си храня кваса вече 2 години.Просто се чудех дали може да намаля мазнините с по 10 гр.от вид.Да станат 50+50+20.
Ако държиш, действай.  Simple Smile

# 64
Благодаря на всички за съветите и коментарите! И аз мисля да я ползвам машинката за месене, просто защото не мога да меся и това си е... Премесвам на две, на три, и после не съм доволна от резултата, имам и мощен уж миксер, ама не става с него, то си е тежко тесто. Иначе за печенето- в печката категорично. Тези тухлени форми, които се получават в машините, хич не ми допадат.

Дх3- страхотен резултат! Браво! Както и всички снимки, които видях!

# 65
Чета ви интензивно, днес направих и аз козунакът на Морена с трите втасвания, само с масло и олио, обаче обърках, говорейки по тел. и сложих мазнината цялата в началото при забъркването на тестото.Втаса си супер и резултатът за мен е чудесен: мек, влажен, не много сладък:

Пекох по инструкции, а брашното бе Манитоба и София мел обикновено, 60:40.

Може ли снимка на брашното Манитоба което сте използвали ?

# 66
Ползвах това, което коментираха майсторките тук- Мнитоба Капуто от Фантастико:

# 67
  • Sofia
... Може ли снимка на брашното Манитоба което сте използвали ?
Само да вметна...  вариации по темата няма кой знае колко...
Капуто Манитобата от Фантастико (София), където е и Капуто класика с 12г и за самостоятелно ползване), е най достъпна (и нея най-много съм ползвала и познавам) или тук за неживеещите в Сф...   още евентуално може да се срещнат Манитоба на Молино, Дивела или Касило, но и трите са по слабички с 13г протеин.  

Скрит текст:

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 09:02 от Morena

# 68
  • софия
Последните години не се занимавах с козунаци, защото не сме вкъщи и купувах "майсторски". И тази няма да бъдем, но като видях цените - 15-18 лв./0,500 кг (нещо множко ми се вижда🤪, за тези пари ще направя около 3 козунака * 0,500 кг), ще направим в сряда и си ги вземем.

Имам чудене за съдовете: преди време бях правила в хартиени еднократни форми, но имам спомен, че нещо не бях доволна от изпичането. А купените са все в такива. Откъде и от кои еднократни хартиени форми сте доволни?
Не пречи да ги изпечем в тавичките вкъщи и без тях да ги нося, но е еднократните е по-удобно за пътуване.

@Морена, имам и друг въпрос: Ако замеся тестото вечерта, къде да го оставя, за да направя козунаците на следващия ден след работа? Или да не се заигравам? (рецептата е тази с мая и 3 втасвания)

# 69
  • Sofia
Морена, имам и друг въпрос: Ако замеся тестото вечерта, къде да го оставя, за да направя козунаците на следващия ден след работа? Или да не се заигравам? (рецептата е тази с мая и 3 втасвания)
Звънче,  "след работа" най вероятно ще значи доста престой  на тестото от предната вечер.  С малко  по малко мая евентуално и в хладилника да е, като трябва по раничко предната вечер да го замесиш, за да тръгне втасването преди да го сложиш на студено.  Обаче и "след работа" ще е  нужно време също...

# 70
  • софия
Върви към ден отпуск.
Благодаря.

# 71
Aз благодаря за идеята за Манитоба на Капуто, за мен се оказа супер удачно брашно, защото асъм принудена да работя тестото на много дълги цикли, и само това брашно устоява. В чист вид хлябът с него е чудесен, за козунаци с квас аз спазвам този ритъм; сутрин забърквам кваса, слагам на горна решетка в хладилника. Вечерта в 18 ,30 вадя - квасът е ок, правя маяно тесто - оставям до към 10  вечерта на стайна да удвои, пускам миксера и добавям останалото брашно и мокрите съставки които съм смесила няколко часа по рано. Готовото тесто оставям през нощта в нормално неотоплена стая, сутринта е готово за сплитане. Оформям преди работа  и оставям в същата стая, вечерта като се прибера  е готово за печене. Така аз съм на работа, а тестото работи у дома. Ако се падне почивен ден, втасващото тесто разтягам няколко пъти за да се развие глутена още по добре, но и да не го направя си е ок козунака. Моята рецепта е с 600 гр брашно за три печива в продълговата форма, брашното съответно е 30-70 %  манитоба на Капуто  към Дивела универсално. Другото което ми харесва в това брашно е цветът му - хлебчетата стават много бели.

# 72
Набързо изпробвах козунака на Бени.
Вкусен,пухкав и не изисква много време.

# 73
Имам чудене за съдовете: преди време бях правила в хартиени еднократни форми, но имам спомен, че нещо не бях доволна от изпичането. А купените са все в такива. Откъде и от кои еднократни хартиени форми сте доволни?

zvanche, аз си поръчах от тези.
https://sladkatakushta.com/forma-za-pechene-panetone-500-gr-4938.html.html

Взех си и от трите размера. На мен много ми харесаха, точно такива исках за крафините които ще подарявам.
Скрит текст:
Вече ги пробвах с крафина, който показах в предишната тема, нямам забележки относно изпичането му. По-скоро на нещо друго бих ти обърнала внимание, ако решиш да си вземеш.

# 74
  • софия

zvanche, аз си поръчах от тези.
https://sladkatakushta.com/forma-za-pechene-panetone-500-gr-4938.html.html

Взех си и от трите размера. На мен много ми харесаха, точно такива исках за крафините които ще подарявам.
Скрит текст:
Вече ги пробвах с крафина, който показах в предишната тема, нямам забележки относно изпичането му. По-скоро на нещо друго бих ти обърнала внимание, ако решиш да си вземеш.
Кажи ми, моля 🙂

G. D., благодаря. Точно това ми трябваше.

Общи условия

Активация на акаунт