Козунаци 2025

  • 22 538
  • 462
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 3 411
Благодаря за новата тема.Днес беше обявен ден за козунак.Но нещо хванах много работи на веднъж.Направих половин доза, формата ми дойде малко малка/Сякаш правя за първи път козунак/+Искането на децата с мнооого шоколад.Та изпечен няма да го показвам че няма много вид защото почти тръгна да ме търси.Но съм доволна от конците Blush

# 46
  • Варна
  • Мнения: 1 235
Екстрата на Евамел е 11,6 г.

# 47
  • Sofia
  • Мнения: 22 410
Екстрата на Евамел е 11,6 г.
Подходящо значи. Simple Smile

# 48
  • София
  • Мнения: 12 185
Цитрусите ги третират с восък отгоре да имат по-дълга трайност, може да се отстрани като се потопи във вряща вода за кратко и после се измие със сода за хляб, така й правя, ако не съм купила БИО плодове, не знам дали е правилно това почистване, може и да се лъжа. Във Фантастико пуснаха преди седмица разкошни италиански лимони, които сладнят, на вкус са фантастични и специално пише, че няма обработка на корите,  купих от тях 2 пакета, държа ги  в хладилник, така че може да се провери дали са останали, но хората  ги купуваха.

# 49
  • Мнения: 4 306
Здравейте, дами!
Ние правим козунаците от мнооого години само по тази рецепта. Изобщо не ми се рискува с друга. За брашно, спряла съм се на тип 650 от лидл. Там съм срещала и лимони и портокали с ядливи кори, изрично го пише. Даже лимоните не са био-то, а пускат едни други. С обикновени не ми се рискува. Което ме подсеща, че трябва да започна да се оглеждам, иначе сигурно всичко ще изчезне около Великден.

# 50
  • Мнения: 112
Ще пробвам и ще споделя! Благодаря Simple Smile

# 51
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 9 645
Никак не обичам корички от лимон и портокол в тестото и като цяло, та винаги ги пропускам.
Наскоро правих козунак, първия за сезона, по рецептата на Морена (много си я уважавам), обаче сложих само брашно Манитоба.  Месих два цикъла в пекарната и само с една мазнина - олио. Ей, ужас ви казвам. Голям зор с втасването.  Накрая пак имаше мека коричка и конци, обаче един теглав стоеше. Не като преди...
Явно трябваше да смеся два вида брашно, не само манитоба.

# 52
  • Мнения: 6 764
Здравейте, за ползващите машина за хляб - горе-долу колко най-много брашно може да се слага в такава машина? Т.е., ако на машината вместимостта е 1 л., значи ли това, че най-много рецепта за козунак с брашно до 500-600 гр. може да се прави? Благодаря ви!

# 53
  • Мнения: 27 304
Аз слагам колкото ми дават макс да е брашното за хляб
по рецептата на уреда.

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 21:02 от ДХ3

# 54
  • Мнения: 4 306
С около 500 правя аз, с повече ми се е случвало да напусне машината.

# 55
  • Мнения: 115
Здравейте!! Днес направих едни пробни козунаци,по рецептата на Еликсир за традиционен козунак 🙂🙂🙂

# 56
  • Sofia
  • Мнения: 22 410
Здравейте, за ползващите машина за хляб - горе-долу колко най-много брашно може да се слага в такава машина? Т.е., ако на машината вместимостта е 1 л., значи ли това, че най-много рецепта за козунак с брашно до 500-600 гр. може да се прави? Благодаря ви!
Точно, като сметнеш и останалите продукти... да не превишиш вместимостта.

# 57
  • Мнения: 22 476
Здравейте, за ползващите машина за хляб - горе-долу колко най-много брашно може да се слага в такава машина? Т.е., ако на машината вместимостта е 1 л., значи ли това, че най-много рецепта за козунак с брашно до 500-600 гр. може да се прави? Благодаря ви!
За какъв грамаж хляб е тази машина че съдът да е само 1 литър? Виж си наистина спрямо това за хляб с по колко брашно можеш да правиш.
Имай предвид и че козунакът бухва повече. Правила съм си експерименти за идеята преди години като имах такава машина - до 1кг хляб беше моята, т.е. с една бъркалка. Значи, за хляб рецептите бяха за големия самун с 600г брашно или не много повече, та ако е само за омесването - омесва ги толкова без проблем. Втасването може да се каже че е ОК и то в нея с толкова. Ако обаче смяташ да печеш също в машината, повече от да кажем 350г брашно на машина до 1кг хляб недей, пак ще ти се напълни контейнерът, изпробвано. С 600 просто ще тръгне да те търси.
Най-добре си е омесването в машината, а печенето във фурната.

# 58
  • Мнения: 27 304
Моята също е малка и събира до 500гр брашно за рецепта за хляб.Правя козунак в нея, но става тесен и висок, така че я ползвам за месене и втасване, оплитам, втасва в съд и пека на фурна.

# 59
  • Бургас
  • Мнения: 210
Здравейте!Всеки Великден правя козунаци по рецептата на Морена с 3 втасвания.Сега реших да направя пак по рецептата на Морена, но с квас.Зачудих се дали да намаля мазнината ,но спазих точно рецептата като за пръв път и не съжалявам.Станаха с мека кора и нежна среда с конци.Отново благодаря Морена:purple_heart:
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт