Козунаци 2025

  • 22 483
  • 462
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 22 436
Всеки си решава какво да прави, на мен определено не ми е комфортна мисълта да сложа кори от цитрус от магазина, сигурна съм че ги третират, а мисля че се е случвало и изрично да видя предупреждение кората да не се консумира. Не знам какво слагат и съответно дали и с какво мога да го отстраня, така че за мое спокойствие си купувам есенция а кората изхвърлям. Ако някой ми даде набрани от неговото дърво, ще я ползвам с удоволствие, но обикновено няма кой.

# 31
  • Мнения: 111
разбирам!

# 32
  • София
  • Мнения: 2 504
Аз за коледните сладки купувах био лимони и портокали от Била и ползвах тяхната кора, обаче колко са био... спорен въпрос.

# 33
  • Sofia
  • Мнения: 22 406
При козунак с квас не ви ли става много твърда коричката?

Изобщо, същата е като при маяния козунак, а  средата е по ефирна.  Снимката в 1ви пост е на квасен козунак. Ето още една

# 34
  • Мнения: 111
Уау, браво дами, страхотни сте. Мен ме е малко страх, не знам дали ще успея, мисля, че моя ще стане като хляб...

# 35
  • Sofia
  • Мнения: 22 406
Уау, браво дами, страхотни сте. Мен ме е малко страх, не знам дали ще успея, мисля, че моя ще стане като хляб...
Съсем същото е - приготвяне, печене...  само вместо мая, ползваш квас (но твърд!).  
И квасното тесто може да прекара нощта  оформено в хладилника, което за маята е рисковано.

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 14:00 от Morena

# 36
  • Мнения: 6 068
Taka e, аз оставям  вечерта късно в хладилника на най горен рафт готовото тесто,  рано на сутринта е втасало, оформям, оставям в хладна стая и вечерта са готови за изпичане. Брашното е с много протеин, разбира се, иначе си е риск.

# 37
  • Sofia
  • Мнения: 22 406
Taka e, аз оставям  вечерта късно в хладилника на най горен рафт готовото тесто,  рано на сутринта е втасало, оформям, оставям в хладна стая и вечерта са готови за изпичане. Брашното е с много протеин, разбира се, иначе си е риск.
Аз миналата година го разредих протеина и пак не е поблем.
Та както писах и преди брашно  с 11-12 г протеин  си е съвсем добре целият процес, с какъвто и да е набухвател.

# 38
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 884
Кори от купени лимони не смея, иначе са си класика и става разкошно с тях... Обаче си действам с есенция, нямам откъде да взема лимони дето да им имам вяра че стават. С портокалите важи същото, за съжаление. Сок бих използвала, но не и кората.
Кори задължително слагам, но купувам био лимони от Лидл. Надявам се, че техните кори не са третирани. Иначе на другите лимони, които съм купувала пак от там изрично пише да не се консумират. Предполагам е същото и с лимоните от останалите магазини.

# 39
  • Мнения: 22 436
Да ти кажа, не им вярвам особено и на тях като пишат че са био Grinning Нямам предвид Лидл а като цяло, аз затова писах изрично че бих сложила ако съм ги взела от някой който си отглежда дърво за себе си.
Но то всеки си шета на акъла, не е речено че всеки трябва на моя акъл да е Grinning

# 40
  • Мнения: 111
как така твърд квас? Извинявам се за невежеството!

# 41
  • Мнения: 79
Препоръчайте брашно с повече протеин

# 42
  • Мнения: 255

Включвам се с благодарност за ето тази рецепта, която научих благодарение на Вас🤍 Безапелационно сполучлива от първия ми опит и не просто... Абсолютно всички, които я опитаха, казаха, че е най-вкусният козунак, който са хапвали и задължително да запомня рецептата за догодина 🤍
Иде реч за козунака с 3 втасвания и жилави конци, БлагоДаря!
Ползвах 1 към 1 брашно за пица и за баница на Софиямел. От продуктите в рецептата излязоха 4 козунака, 2 кръгли и 2 дълги, с плънка от бял, кафяв шоколад, локум, шам фъстък и захаросани плодове.

https://morrennaa.blogspot.com/2019/04/blog-post.html

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 16:09 от MayGodBless

# 43
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 15 927
Препоръчайте брашно с повече протеин
за баници на СофияМел

# 44
  • Sofia
  • Мнения: 22 406
MayGodBless, притно ми е, че си доволна!
Страхотни са ти козунаците! Точно по мой вкус, не са скрити от захар, а са лъскави и прекрасни!

Препоръчайте брашно с повече протеин
С 11-12г протеин, не повече, защото трудно се борави,  особено от начинаещи.  После и  с мая не е добре, защото не успява да узрее брашното при бързото втасване. 
Такива са тип 650 на Лидл и  Капуто Класика - с 12г протеин.   Може би и Екстрата на Евамел (не се сещам в момента колко белтък беше)
Или "пица" или "баница"  на София мел или Манитоба или Куоко на Капуто ( във Фантастико, в София) разредени например с 30-40% брашно Съединение от Била.


как така твърд квас? Извинявам се за невежеството!
Твърдият квас е с 50% хидратация - водата е наполовината на брашното. Приготвяш си такъв конкретно за сладки теста, каквото е козуначеното.

Общи условия

Активация на акаунт