Козунаци 2025

• 22 541
  • 462
  •   1
Отговори
# 15
  • Sofia
За можене може и само с една мазнина, въпрос на вкус.
Аз лично не бих. Не искам нито само ефекта на олиото, нито само на маслото в козунка. Simple Smile  Та поне тях двете бих ползвала.

# 16
Има си разлика с течна и с твърда мазнина как става, дори между масло и мас има малко разлика. До мас по-близко е растителен заместител (shortening, дето не е популярен у нас) или кокосово масло, като текстура. Но и примерно само олио и масло пак си е хубаво в козунака, не всеки слага и трите.
А не може ли да се мине без мас? Аз мисля да направя един пробен козунак с квас през уикенда, но при нас се продава само един вид мас, изключително противен и не искам да го ползвам. Хората просто не употребяват
Виж в Уолмарт в едни пакети май по паунд бяха, като пакетите shortening изглеждат и визуално, и от рода на Криско или подобна марка, не беше лоша като съм я пробвала, точно за в печиво ми трябваше. Друг е въпросът какво ще правиш с цял паунд мас ако по принцип не ползваш такава. Честно казано, ако по принцип си ползваш shortening можеш и с това да замениш, пак става, то е и най-близкият аналог.

# 17
  • София
Аз взех тази от Уолмарт и много ми харесва:

Ползвам я за най-различни неща.

# 18
  • Под сянката на разлистените кактуси
Точно тази имах пред вид. Не се държи в хладилник и има години срок на годност, което ми е крайно подозрително. Кой знае какво има вътре

# 19
  • София
А не може ли да се мине без мас? ..............
Може, разбира се, никога не ползвам мас, не ми е приятен този продукт и в моята кухня  мас не влиза. Можеш 1/2 олио и другата част - маслото на кубчета, да се измеси добре в тестото. Определено съм доволна от резултатите и това е от близо.. има-няма 10 години само така работя козунаци. Така ще бъде и тази  година

# 20
  • София
Същото си помислих и аз като я купувах, ама я взех. Ще замине скоро на едни локумки и после ще видя.

# 21
Да се похваля, тази година козунака ще е с кокосова мазнина, вместо олио, с фъстъчено мляко (фъстъчено масло, разтворено във вода) вместо краве и без яйца Simple Smile Нетрадиционен прочит на козунак, но миналата година стана толкова хубав, че всички около мен искат аз да им го направя.. Още една малка тайна - слагам мноого кора от лимон и портокал, както и сок.

# 22
  • Sofia
Е, цитрусовите кори не са тайна. Simple Smile И сок (който стяга тестото) бива, при маяния козунак.
Фъстъченото масло е необичайно и ми е итнересно какви ще са тестото и средата на печивото.

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 11:06 от Morena

# 23
Да, не са тайна, но аз доскоро винаги съм слагала много по-малки количества, рискувах с повече миналата година, но не стана напрапчив аромат, както се опасявах, а напротив, много приятно се усещаха

# 24
  • Euskal Herria
В рецептата за роскон (на вкус ми напомня за козунака), който традиционно се прави за 6-ти януари в Испания, при стартера вместо вода може да се ползва портокалов сок.

# 25
Това е интересно, ще се събуди ли маята с портокалов сок? Ще пробвам!

# 26
Кори от купени лимони не смея, иначе са си класика и става разкошно с тях... Обаче си действам с есенция, нямам откъде да взема лимони дето да им имам вяра че стават. С портокалите важи същото, за съжаление. Сок бих използвала, но не и кората.

Козунакът носи на повечко аромати, поне домашният както си е и по-тежък и си има достатъчно вкус и текстура освен това. Купен съм опитвала който вярно че имаше конци, но беше супер лек като най-евтиния бял хляб, както и бяха прекалили с подсладителя... и то само една миризма на козунак накрая - там вече го превземаше, че то в него друго съществено нямаше.

# 27
Какво ви притеснява в кората, и ако се измие хубаво и накисне не ви ли върши работа? Накарахте ме да се замисля, защото аз много често използвам кори от лимон в много рецепти, а не полагам специална грижа за изчистване, освен измиването. Може би идеята с киснене в содена вода или оцет не е лоша

# 28
Окрилена от резултата с квасния козунак от миналата седмица сутринта заложих квас и довечера ще се пробвам с още една доза. Аз лично в тестото слагам есенция от портокал , малко есенция ром и бурбонска ванилия,  а във фитилите - изобилие от портокалови корички. Ефектът от портокаловия аромат в готовото печиво е много силен. 
Моренка, благодаря за благата тема, удоволствие е да се споделя и черпи опит от вас.

# 29
При козунак с квас не ви ли става много твърда коричката?

Общи условия

Активация на акаунт