Козунаци 2025

• 29 541
  • 462
  •   1
Отговори
# 105
Благодаря за отговорите. Когато оставяте на терасата, следвате същите правила, както като оставяте и в хладилника, нали?
Още един въпрос ми дойде-с какво мажете козунаците (захарен сироп или подобно). Аз единствено ръся с едра захар, купена от Германия, но ми се ще да бъде една идея по-захарно, лепкаво и мекичко, както е по магазините
Същото е.  Като винаги трябва да е добре затворено/ завито, да не влиза въздух, който образува кора и не е приятно отстраняването ѝ.  
Ако не си чела рецептата, там съм писала с какво мажа.
И така се мажат обичайно козунаците - с яйце  и поръска захар, бадеми....  Кората е тъничка, при добре втасало тесто и непрепечено.

Ох,явно тогава не пека правилно. Чак тънка не ми е кората. Пека на 160 градуса на долен реотан за 30 минути. Ех…

# 106
  • Sofia
Plamache_, според мен са си много добре  козунаците ти.  Все пак виж дали  са ти еднакво дебели фитилите по цялата дължина.  И плетенето не трябва да е нито стегнато, нито хлабаво.

Goldeva, трябва да си познаваш фурната.  Най добре е ако може да печеш на "горен и долен реотан", но не е задължително разбира се.

# 107
Аз пекох на “положение пица”, което е долен реотан и вентилатор, както беше по рецептата на Морена.Идеално стана.Не помня на колко градуса, мисля 160 за около 40 мин

# 108
Аз също пека на долен с вентилатор. Имам всички опции на фурната. Преди правих горен,долен,вентилатор,но отгоре стават прегорели

# 109
И аз не съм доволна от лидълското брашно. За другата седмица съм поръчала на Мливо, да видим какъв ще е резултата. Пак да попитам, защо след като са втасали козунаците като ги сложа да се пекат, веднага спадат?

# 110
Ето го и моя, по рецептата на Морена 🙂  Както винаги плетката ми куца, незнам къде бъркам там, ама все не ми се получава
Скрит текст:
Пробвай да започваш от средата. Прекръсти ги по следата и плети от средата до единия край, а после обратно към другия. А за още по лесно на два фитила като пресукан конец. Стават ефектни и е лесно.

Аз днес врътнах едно мини руло с орехи и мармалад. С два фитила е и стана разкошно.
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 00:34 от Sysly

# 111
  • Sofia
Аз също пека на долен с вентилатор. Имам всички опции на фурната. Преди правих горен,долен,вентилатор,но отгоре стават прегорели
А на кое ниво печеш?

И аз не съм доволна от лидълското брашно. За другата седмица съм поръчала на Мливо, да видим какъв ще е резултата. Пак да попитам, защо след като са втасали козунаците като ги сложа да се пекат, веднага спадат?
Изглежда, че са превтасали, щом спадат. Нямат сила да растат повече.

Аз скоро не съм ползвала лидълското брашно, но когато го, ми харесваше. Мливото пък не харесвам.
Та всеки с вкуса си. Simple Smile

# 112
За едрата захар - ако не намерите готова, лесно се прави но е хубаво да стане предварително а не на момента като ви трябва.
Намокря се нормална захар - добавя се по мъничко вода и се разбърква така че да почне да се слепва но не да плувне във вода и да започнете да правите сироп. После застилате тава или поднос с хартия за печене за да не залепва, вземате една решетъчна лъжица и прекарвате мократа захар през нея, да пада през дупките върху хартията за печене. Гледате, естествено да са по възможност по-разпръснати. Оставяте да изсъхне и това е.
Е, не са лъскави перли но при положение че минава и през печене това, за козунак си върши работа. Особено ако няма откъде да се купи готова че не навсякъде продават.

# 113
  • София
Ще пусна рецепта, как може да се приготви захар на перли, е , тя когато е домашно приготвена не е точно на перли, но е съвсем добра и върши страхотна работа, също така може и да се приготви цветна, правила съм си я сама преди да си донеса перлена захар от И талия, последната я намерих съвсем случайно и си купих 1 кг - това е много за години напред. Но тази захар, която показвам е повече от прилична
КАК МОЖЕМ ДА СИ ПРИГОТВИМ ЗАХАРНИ ПЕРЛИ ЗА ПОРЪСКА НА КОЗУНАК ИЛИ ДРУГ ВИД ПОДОБЕН СЛАДКИШ

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_36.html
ето я и цветна
Скрит текст:

# 114
  • Под сянката на разлистените кактуси
Аз ги поръсвам с кафява захар, по-едра е и не се разтапя

# 115
  • София
Гледала съм едно видео на Преслав Пенев как да си направим сами перлена захар с аромат на лимон или портокал. Може да го потърсите в youtube.

# 116
  • София
Аз първите 15 минути пека само на долен реотан 180 градуса, след тях на 160 градуса горен и долен, но... има значение и в какъв съд пека. За огнеупорните форми, които имам е ок така, но вчера пекох в тавата на фурната при същите градуса/минути и отдолу полу-изгоряха.

Много е важно, както казва Morena, човек да познава фурната си.

# 117
Днес сме на козунак с течен шоколад (и до Великден спирам)

# 118
  • Варна
За кое лидълско брашно става въпрос? На родна стряха има две  - 500 и 650.
Аз миналата година правих с 650 и пробата и за Великден и станаха много добре. Тази година купих на Евамел екстра и смятах  да пробвам и с 650. Утре ще правя пробата за тази година и ще ги покажа. Рецептата е на Морена /двойна доза/. 
Ето ги миналогодишните козунаци - с 650.
Скрит текст:

# 119
Момичета как ги втасвате, ако вкъщи е по хладно? Миналата година беше топло по Великден, но тази ако е хладно само на климатика не мога да разчитам. Баба ми на времето палеше турското чудо и слагаше купа с вода отгоре да е по влажен въздуха в стаята. Миналата година добре ми се получи като ги затворих в пералното където цял ден вървеше ту пералня ту сушилня и им беше уютно топло😅 тази май пак ще събирам пране за деня на месенето.

Общи условия

Активация на акаунт