Козунаци 2025

• 29 543
  • 462
  •   1
Отговори
# 135
Не съм се сещала. Благодаря ти, ще пробвам другия път. Ще ми се и една правоъгълна формичка за хляб и козунак да взема.

# 136
И двете втасвания са ми във фурната, която пускам на 40-50 градуса за 1-2 минути. После спирам, слагам вътре тестото и го забравям за час, час и половина. Нямам  функция само лампа и затова.
Имам питане за брашното. Във Варна в магазините на Родопа милк има и брашно и на Евамел и на Мливо.
На Евамел екстрата е 11.6 гр. , на Мливо много силното е 16 гр. , силното 13 гр., и универсалното 12 гр.
Вече взех един кг. на Евамел екстра за пробата и се чудя да взема ли и на Мливо 1 кг. от силното.
https://www.mlivo1937.com/bg-catalog-details-4.html

Евамел е много добро, даже да е с 10 протеин, другото е съмнително с 16 - чак такива пшеници силни и да правят масово брашно - за мен е твърде съмнително.

# 137
Уаааау, Мими! Рецептата и брашното моля?😍🫶
Брашното е София мел за баница.Рецептата която ползвам от няколко години е тази.

# 138
  • Sofia
Това  е традиционната рецепта. Simple Smile

# 139
Дъщеря ми онзи ден буквално ме разби с въпроса "Мамо, ще правиш ли козунак тази година?" Досега никога не съм пробвала дори, винаги сме купували, да не говорим, че преди, след и около самия Великден ще сме на екскурзия в чужбина и дори яйца не планирам да боядисвам. Както и да е, детето е студент, живее на 1000 км от нас, явно се е затъжила за домашно приготвени печива, а козунак обожава.

Ето рецептата ми за начинаещи, където доста съм обяснявала - https://morrennaa.blogspot.com/2021/04/blog-post_29.html

Започвам да чета внимателно инструкциите, стъпка по стъпка и ще се пробвам да изненадам студентката, надявам се- приятно. Grinning Дано се ориентирам правилно и избера и най- подходящото брашно (живеем в чужбина, опит с месене и брашна по принцип нямам почти никакъв, съответно- сега и тях започвам да разучавам). Ако опитите ми се окажат успешни, обещавам да се похваля със снимков материал.

# 140
Здравейте! Имам един такъв въпрос- може ли за козунаците вместо подсладител да сложа течна глюкоза? Все не са ми достатъчно сладки и тази година искам да добавя течен подсладител. В момента имам глюкоза, дали пък няма да стане с нея?

# 141
А с каква цел искаш да сложиш глюкоза а не просто обикновена захар? Колко захар слагаш по принцип и на колко брашно, когато не са ви достатъчно сладки?  Има си граници до колко захар "носи" козуначеното тесто, май до към 300г да беше на килограм брашно но нека се включат и по-опитните кулинарки да не би аз да не помня правилно. Глюкозата бих я броила включена в този грамаж, тя пак си е захар, а подсладител слагат за да не утежняват още повече тестото с още за ар. Но и с толкова ли не са достатъчно сладки?
Ако съм аз, бих сложила сладки и ароматни неща като плънка, бих намазала отгоре със захарен сироп, но не бих правила тестото прекалено сладко. Малко повече аромати, примерно ромова есенция, също дават илюзия за повече сладост на печивото.
Аз не съм критерий вероятно, че не обичам много сладко, но рискуваш ако подсладиш козунака прекалено много, сладкото толкова да го "превземе" че другите вкусове дето всъщност го правят козунак да останат на заден план.

# 142
Здравейте! Имам един такъв въпрос- може ли за козунаците вместо подсладител да сложа течна глюкоза? Все не са ми достатъчно сладки и тази година искам да добавя течен подсладител. В момента имам глюкоза, дали пък няма да стане с нея?
Тоест правиш ги с подсладител и не са ти сладки и искаш да добавиш глюкоза?

# 143
  • Sofia
Дала съм вариант с течен подсладител, глюкоза не съм ползвала -  https://morrennaa.blogspot.com/search/label/%D0%9A%D0%BE%D0%B7%D … D0%BD%D0%B0%D0%BA

# 144
Тоест правиш ги с подсладител и не са ти сладки и искаш да добавиш глюкоза?

Правя със захар и не са ми достатъчно сладки. 170 гр.макс на 500 гр.брашно слагам.
В такъв случай-подсладителя с течна консистенция като вода ли е? Глюкозата е гъста, и ако са с различни консистенции няма да рискувам с глюкоза.

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 13:44 от silva

# 145
Аз слагам по-малко захар, но задължително добавям течен подсладител.

# 146
Глюкозата е същата захар, само че с ПО-МАЛКА степен на сладост. Трапезната захар е захароза - дизахарид състоящ се от 1 молекула глюкоза плюс 1 молекула фруктоза. Фруктозата е 1.4 пъти по сладка от глюкозата. Ето защо и захарозата е по сладка от течната глюкоза. Идеята при козунаците е че толкова много захари,а плюс това и в комбинация с мазнини затрудняват ферментацията на дрождите дори в един момент захарите могат да подействат консервиращо и съвсем да я стопират. Ферментацията е де факто втасването при което дрождите (маята) "ядат захарта" , а се отделя алкохол и въглероден диоксид, отговарящ за "бухването". Но много захар убива дрождите, тоест маята.
Аз слагам до 170гр на 500гр брашно по рецептата на Морена🤍 и 1 капачка Суитли ултра. Това е течен синтетичен подсладител 1 към 1 като вкус със захарта но много по силен, той не влияе на дрождите. Ако не ме лъже паметта 75мл се равняват на 10кг захар. Сами преценете колко е силен. Но ние обичаме да е сладичко тестото, та с него плюс захар става перфектно. Само със захар ако е в нужните за дрождите граници не ни слади достатъчно, а ако го натъпча със захар, тестото се прецаква.

# 147
Не е нужно да добавяш подсладител при условие, че го месиш със захар. Добави захар във фитилите при оформянето. Когато поставяш стафидите или там каквито добавки слагаш, хвърли и по шепа захар като на щрудел. Така не се утежнява тестото. По време на печенето захарта постепенно се топи и подслажда допълнително.

# 148
Козунак с кондензирано мляко по рецепта на Мики и изцяло с лидълски продукти (брашно тип 650, кондензирано мляко, суха мая, яйца, масло, ванилова есенция, само лимонът и мармалада бяха домашни).
Мики , благодаря за рецептата! ❤️Много ми хареса.

# 149
Моята проба козунак току що влезе във фурната. Месих с лидълско брашно тип 650 с 11,9 гр глутен и стевия за сладкиши. Ще го снимам когато се опече и го извадя.

Общи условия

Активация на акаунт