Козунаци 2025

• 29 389
  • 462
  •   1
Отговори
# 150
Последния ми опит  мисля беше най доброто което съм получавала досега . Поръсих с канела и захар . Ефекта е  досущ като на коминчетата които продават с различни плънки . Вътрешността му е фина и нежна, намалих захарта на 150 грама на 600 грама брашно .  Всъщност и брашното намалих малко - така получих мека вътрешна текстура и хрупкава коричка отвън. Не съм сплитала , само усуках . Козунакът е с квас , по трифазния  метод на Марифетка .

# 151
Моята проба козунак току що влезе във фурната. Месих с лидълско брашно тип 650 с 11,9 гр глутен и стевия за сладкиши. Ще го снимам когато се опече и го извадя.
Топъл, топъл, но с кусури. Трябваше да втаса още плетен, но не ми се чакаше, защото пак щеше да стане среднощ.

# 152
Обаче коричката му е страхотна.

# 153
Пекох на горен и долен реотан с вентилатор за 27мин. Сложих в загрята фурна на 180⁰ и след 10мин. намалих на 150⁰ на най- долната позиция.

# 154
  • Sofia
Последния ми опит  мисля беше най доброто което съм получавала досега . Поръсих с канела и захар . Ефекта е  досущ като на коминчетата които продават с различни плънки . Вътрешността му е фина и нежна, намалих захарта на 150 грама на 600 грама брашно .  Всъщност и брашното намалих малко - така получих мека вътрешна текстура и хрупкава коричка отвън. Не съм сплитала , само усуках . Козунакът е с квас , по трифазния  метод на Марифетка .

На Марифетка е традиционната рецепта (с прясно мляко), а трифазен метод налага квасът.  Simple Smile

# 155
  • In transit
Фортуна, много благодаря за доверието. Чудесен е станал. Kissing Heart
Морски бриз, на мен ми харесва. Много апетитно му изглежда коричката. Като искаш да го забързаш, вкл. фурната до 30 С, изключи я и го остави там да си втаса за час, час и нещо.

Днес едни кифлички направих, по тази рецепта, че на баща ми му се хапваха. С шоколад и сладко с орехи.

# 156
  • Mostly in my mind
Понеже коментирахте едрата захар. Успях да си намеря за моите козунаци.

# 157
За мен едрата захар, която е събрани кристалчета обикновена трапезна е най-удачна за върху козунак. Тази на гранули ми стои някак странно. Миналата година пробвах за пръв път и изобщо не очаквах че ще ми се получи, мислех че ще се разтопи и карамелизира, но напротив, стана супер лесно. Просто намокрих леко ръце щипнах шепа захар, намачках я и си изтръсках ръцете върху намазания с белтък козунак преди печене.🤍🤗

# 158
  • Sofia
Всеки с вкуса си. Simple Smile
И аз не си представям перлички върху козунака. Правила съм си сама с пудра захар, по дребни парченца са и е по приемливоза мен  и пак не е много моето.

Ето тук

А тук са най добре, защото е потъмняла захарата.

А най не е моето да покрия козунака със захар или друго... обичам да се вижда коричката. Simple Smile

# 159
Перлите понякога си остават така твърди и наистина не всеки ги харесва после като яде козунака. Аз искам козунак, а не твърди бонбонки Grinning Може и донякъде да си е от мен, аз не търся да ми е чак много сладко и съответно да схрускам захар не ме радва, а други обичат.
Иначе съм срещала предложения и с натрошен на ситни бучки небет шекер, също става интересно но и там най-едрите не са много приятни после да ги хрупа човек.
Правила съм само "за фасон" и първоначално без поръска от захар а след изпичането - захарен сироп и поръсени от захарните цветни пръчици които слагат по торти и прочие. Беше на конкретни мини рула и им се зарадваха много, макар и да не е точно традиционното.

# 160
  • София
morskibriz, може ли рецепта на козунака със стевия

# 161
Понеже преди време стана въпрос за брашно "Суворово", днес погледнах в магазина с колко белтъци е. Изненадах се, че е с 13,3, а "София мел за баница" е 13,2.

# 162
Единият е с мармалад, другият с шоколад.

# 163
  • Балчик
Понеже преди време стана въпрос за брашно "Суворово", днес погледнах в магазина с колко белтъци е. Изненадах се, че е с 13,3, а "София мел за баница" е 13,2.
Да, високобелтъчно е. Аз си минах левитото на Суворово, чувства се добре.

# 164
morskibriz, може ли рецепта на козунака със стевия
500гр брашно (аз използвах тип 650 от Лидл)
1 пакет суха мая
 2 яйца (мойте бяха малки, сложих 2 и един белтък) жълтъка оставих за намазване
100мл прясно мляко
75гр мазнина (използвах масло, мас и лешниково масло)
110гр стевия за сладкиши 1:1 със захарта (по рецепта е 150гр захар)
1 ампула есенция лимон 1ч.л. ванилия ( правила съм си екстракт от шушулка ванилия и водка)
Стоплих млякото до приятно топло, пробвах с ръката. Сложих маята, разбърках до хомогенност и сложих 2-3сл. брашно, разбърках, покрих с кърпа и оставих. През това време си пресях брашното, отмерих и смесих мазнините и стоплих яйцата, че бяха от хладилника. В дълбок съд сложих брашното и стевията, разбълках хубаво да се смеси, Направих кладенче, сложих разбитите с вилица яйца, есенциите и стартера с маята. Започнах да меся и постепенно прибавих мазнината. Бързо се омеси, бързо и втаса, беше топло, а и тестото не беше утежнено от захар. Рацделих на две, оформих двадоста дълги фитила и сплетох с четири крайща. Оставих покрит с кърпа да втасва, като върших др неща, не бях видяла, че половинът отворил към не отоплявана стая, защото било горещо и така ми прецака процеса. За печенето писах.

Лелеее Джема, това е квасът мечта.........

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 22:14 от morskibriz

Общи условия

Активация на акаунт