Козунаци 2025

• 29 529
  • 462
  •   1
Отговори
# 120
Аз ги втасвам във фурната, на 30-40 градуса.

# 121
Второто втасване( първо след стартера) беше във фурната на 40гр:, после държах фурната затворена и за второто втасване тя си беше затоплена, та вътре си втасаха чудесно.

# 122
  • Deutschland/HE
За първото втасване (стартера) съм пробвала по съвет на Венета (вече не пише тук) да сложа купата в друга купа пълна с топла вода.

# 123
  • Варна
И двете втасвания са ми във фурната, която пускам на 40-50 градуса за 1-2 минути. После спирам, слагам вътре тестото и го забравям за час, час и половина. Нямам  функция само лампа и затова.
Имам питане за брашното. Във Варна в магазините на Родопа милк има и брашно и на Евамел и на Мливо.
На Евамел екстрата е 11.6 гр. , на Мливо много силното е 16 гр. , силното 13 гр., и универсалното 12 гр.
Вече взех един кг. на Евамел екстра за пробата и се чудя да взема ли и на Мливо 1 кг. от силното.
https://www.mlivo1937.com/bg-catalog-details-4.html

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 13:22 от Nell999

# 124
Лелее много интересно това с 16гр за какво ли се използва?

# 125
Момичета как ги втасвате, ако вкъщи е по хладно? Миналата година беше топло по Великден, но тази ако е хладно само на климатика не мога да разчитам. Баба ми на времето палеше турското чудо и слагаше купа с вода отгоре да е по влажен въздуха в стаята. Миналата година добре ми се получи като ги затворих в пералното където цял ден вървеше ту пералня ту сушилня и им беше уютно топло😅 тази май пак ще събирам пране за деня на месенето.
Козуначето ми от вчера си втаса перфектно на 22 - 23 гр., при това на отворен прозорец. Месих с 200 гр. брашно и 3 гр. суха мая. Омесих го малко преди обяд и пекох привечер.

# 126
  • Sofia
Имам питане за брашното. Във Варна в магазините на Родопа милк има и брашно и на Евамел и на Мливо.
На Евамел екстрата е 11.6 гр. , на Мливо много силното е 16 гр. , силното 13 гр., и универсалното 12 гр.
Вече взех един кг. на Евамел екстра за пробата и се чудя да взема ли и на Мливо 1 кг. от универсалното.
https://www.mlivo1937.com/bg-catalog-details-4.html
Нели, аз не харесвам Мливото, ползвала съм силното 13г и много силното 16г - това само като глутен го добавям понякога.  Силното ползвах за хляб, ама е лепкаво брашно и не повторих.  Евамел Екстрата е много по добро.

Лелее много интересно това с 16гр за какво ли се използва?
За нищо, само като добавка към слабо брашно.  
За такова съм го взела, но както вече писах,  вече не харесвам с много глутен, та не искам слабите брашна да ги засилвам, като си има достатъчно (с 12-13г протеин)  силни брашна. Слабото брашно също си има моментите, когато нямам време, а то е по-бързо втасващо.

Втасвам във фурната, но като шкаф просто (ако е много студено, каквото отдавна не помня, само я загравям на минимума на фурната и изключвам и не отварям) или в шкаф - въжното е да няма течение, не толкова да е висока температурата.  Добър вариант е в леко загрята фурна и съд с гореща вода да се сложи - влагата подпомага втасването.
Друго е да се увеличи малко маята, като противодействие на студеното.

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 13:30 от Morena

# 127
Аз също пека на долен с вентилатор. Имам всички опции на фурната. Преди правих горен,долен,вентилатор,но отгоре стават прегорели
А на кое ниво печеш?

Морена,фурната ми има 5 нива, аз пека на 3тото,което е в средата.
Ти печеш на горен, долен, вентилатор и колко градуса?

# 128
  • Sofia
Аз също пека на долен с вентилатор. Имам всички опции на фурната. Преди правих горен,долен,вентилатор,но отгоре стават прегорели
А на кое ниво печеш?

Морена,фурната ми има 5 нива, аз пека на 3тото,което е в средата.
Ти печеш на горен, долен, вентилатор и колко градуса?
Това  от рецептата, която ти дадох по напред;

Цитат
сложете в загрята на 180 градуса фурна на режим "горен и долен реотан" и на 2 от 5 степени или ако са други степените - в долната част на фурната. След 10 минути намалете на 160 градуса и след около 20 мин. проверете с клечка (набавете си дървено шишче).

Ако излиза чиста - готов е козунакът ви, изключете фурната и извадете от фурната. Дайте му време, за да се стегне и да не го развалите. След 10ина минути внимателно извадете козунака от формата и охладете на решетка 20-30мин., изстиването е важен етап от приготвянето да се разпедели влагата и да не ядетете тесто. Така за 30 минути (печене) получавам средно светла, тънка коричка, без да покривам или да правя каквото и да е друго.

Aко обаче не е чиста клечката (отвътре е недопечен), а ви изглежда изпечена коричката, намалете температурата на печене на 150 градуса. Така ще се "готви" отвътре, но няма да продължи да потъмнява кората. Проверявайте през 5 мин. до готовност (чиста клечка).     

Напълно охладен може да го завиете и съхранявате в стреч фолио.

Ако искате да ползвате вентилатор - печете в загрята на 150-160°С фурна, на 3та от 5 степени, на "долен реотан с вентилатор", за около 40-50минути.

Посочените времена са за конкретната доза. По-голям козунак ще се пече по дълго, по-малък - по кратко.

Всяка фурна е различна, смятайте посочените от мен градуси (а съответно и време) за ориентир! 

Ако не си познавате фурната и се наложи, покривайте с алуминиево фолио.

# 129
  • Варна
Нели, аз не харесвам Мливото, ползвала съм силното 13г и много силното 16г - това само като глутен го добавям понякога.  Силното ползвах за хляб, ама е лепкаво брашно и не повторих.  Евамел Екстрата е много по добро.
Благодаря Морена! Ще взема  само на Евамел тогава.

# 130
Да използвам последния почивен ден и студеното време.

# 131
Уаааау, Мими! Рецептата и брашното моля?😍🫶

# 132
И аз днес се пробвах с брашното от Лидл 650, стана ми идеален козунак!

Няма никаква плънка, че забравих да взема поне стафиди. Но и така си го бива. Месен в хлебопекарната. Втасва във фурната, пусната на 50 градуса през цялото време. Доста бавнично ми се случват нещата, но вече си знам, за това го правих в почивния ден. 😅 Само тава нямам подходяща за 500 грама брашно. Едната е малка, тази голяма, та не става много висок, но ще си купя някой ден, като се сетя.

# 133
  • Sofia
Браво, момичета, чудесни козунаци показвате. Simple Smile

# 134
  • София
Само тава нямам подходяща за 500 грама брашно. Едната е малка, тази голяма, та не става много висок, но ще си купя някой ден, като се сетя.
Ако имаш ринг за печене можеш да го използваш. А за височината допълнително да сложиш хартия за печене.

Общи условия

Активация на акаунт