Козунаци 2025

• 29 451
  • 462
  •   1
Отговори
# 330
  • Бургас
Абе дебна ги аз, обаче все така ми се получават!
КОгато отгоре изглеждат супер, навътре не са изпечени до край.
Ама, кот " такова, все са вкусни и ще се изядат!

# 331
Когато си знам че ще станат така, ги пека отначало за малко само на долен реотан. Фурната си е загрята, естествено, но отначало горният реотан не участва, примерно първата третина от времето за печене. И после вече горен + долен и то пак дебна ако трябва да покрия за съвсем накрая.
На майка ми фурната така прави всички неща, отгоре пече явно по-силно защото много бързо се запича тъмна кора отгоре. И там е задължително това за всякакво печиво, ако искам да стане както трябва.

# 332
Ама, кот " такова, все са вкусни и ще се изядат!
Завий с хартия за печене и намали градусите на фурната. Така печи до готовност. Още в начото слагай тавата едно ниво по ниско. Това се сещам аз.
Винаги мажа козунака само с жълтък и 1-2 с.л. прясно мляко.

# 333
  • ENGLAND
Днес правих козунак по рецептата на Морена, вече няколко години все по тази рецепта. Меся в машината за хляб, като почне да става на топка слагам по малко от мазнината. Но днес мазнината много бавно се пое, остана даже по купата на машината, 3 часа оставих да втаса, но вообще не се наду. Изпехох ги, сега изстиват, да видим дали ще се яде.
Къде ми е грешката? Трябваше ли половината мазнина да сложа в мокрите продукти? Или сухата мая не е била добра?

# 334
  • Sofia
Ясно е че е изпитана, но нямам нито време нито нерви за толкова втасвания.
Както и Натка писа, докато стартера - което е маята с повече брашно като меко тесто, вместо на кашичка за 15мин. И понеже е с повече брашно втасва по- бавно - време тъкмо да си подготвиш останалите продутки.  
Ето същата рецептата без стартера, само с активирането на маята за 10-15мин. - https://morrennaa.blogspot.com/2021/04/blog-post_29.html

Тогава намаляш Т и проверяваш през 5мин. за готовност.  Покрий ако искаш с фолио.

Doret, за маята няма как да знаем. Можеш да я активираш като жива, за да си сигурна, че е активна.   Добавяй мазнина докато се поема.  Могло е  и да добавиш и малко брашно.

# 335
3 втасвания си е, не е като активирането, при което се слага и захар за "скорост", тук първото втасване си е мая, мляко и брашно. Последните ги оставих около 50 мин защото ми изникна работа, хубаво се беше надигнало тестото макар и влажно и разпукало наръсеното отгоре брашно. После при месенето и второто втасване ми е голямо удоволствие да работя с такова тесто, а от тази рецепта го научих, преди това просто активирах за 10тина 15 мин.🩷

# 336
  • Mostly in my mind
Някой беше споделил тази рецепта и реших тази година да я пробвам. https://youtu.be/FGqJ5snDEO4?si=iZEvxuPJfSX0ouwm
Замесих тестото и сега втасва. Да видим. Simple Smile

# 337
Имам въпрос - кога мажем със сладък разтвор , ако разбира се търсим този ефект - преди или след изпичане . Ше направя рулца с плънка от мак ( направих я по метода на  Марчева, супер стана ), и искам да ги мина леко със сладък разтвор .
Карз , аз пека на студена фурна на 170. Около половин час по късно отгоре имат точно този цвят който търся , слагам фолио отгоре и пека  още 10 -15 мин.
Днес при нас вали , което напълни импонира на плановете ми за бавно и спокойно козунакоправене . Захващам се с рецептата на Морена с мая . Снощи късно направих традиционните за нашето семейство  козуначени курабии- станаха убийствени вкусни . Рецептата ми е от майка - с мая , амонячна сода и мас.  Ех, сами сме със съпругът ми, но … съседите и приятелите намазват .

# 338
  • Sofia
Някой беше споделил тази рецепта и реших тази година да я пробвам. https://youtu.be/FGqJ5snDEO4?si=iZEvxuPJfSX0ouwm
Замесих тестото и сега втасва. Да видим. Simple Smile
Тази е като при мен, с двете млека. Само дето усукването (напълно безмислено) не прави конците, но може да разкъса тестото (ако то не е добре измесвено). Simple Smile

Последна редакция: сб, 19 апр 2025, 11:15 от Morena

# 339
  • Somewhere far away
Както и Натка писа, докато стартера - което е маята с повече брашно като меко тесто, вместо на кашичка за 15мин. И понеже е с повече брашно втасва по- бавно - време тъкмо да си подготвиш останалите продутки. 
Ето същата рецептата без стартера, само с активирането на маята за 10-15мин. - https://morrennaa.blogspot.com/2021/04/blog-post_29.html

Тогава намаляш Т и проверяваш през 5мин. за готовност.  Покрий ако искаш с фолио.

Doret, за маята няма как да знаем. Можеш да я активираш като жива, за да си сигурна, че е активна.   Добавяй мазнина докато се поема.  Могло е  и да добавиш и малко брашно.
Мерси- аз смятам този път да го направя със суха мая. и също така с повече от три яйца. 3 яйца  са малко за мен.

Последна редакция: сб, 19 апр 2025, 11:23 от Deathcrush

# 340
  • Sofia
Ето същата рецептата без стартера, само с активирането на маята за 10-15мин. - https://morrennaa.blogspot.com/2021/04/blog-post_29.html.....
Мерси- аз смятам този път да го направя със суха мая. и също така с повече от три яйца. 3 яйца  са малко за мен.
Със суха мая (стига да си сигурна в активността ѝ) е още по неангажиращо, като се размеси с брашното.
Относно яйцата разбира се, както ви харесва.  Simple Smile   И ще трябва да коригираш брашното. 
Традиционната рецепта е със 6-7яйца на  1кг брашно. Та за 500 ( с колкото е моята рецепта) са толкова 3- 3.5 яйца. Simple Smile

# 341

Ето ти от мен рецепта, тази година пак правих по нея.

С какво брашно мога да заменя споменатите в рецептата, за да се получи подобен резултат.

# 342
  • Mostly in my mind
Готова съм аз.

# 343
  • In transit

Ето ти от мен рецепта, тази година пак правих по нея.

С какво брашно мога да заменя споменатите в рецептата, за да се получи подобен резултат.
С брашно за баница или друго подобно с 13% протеин, а тип 00 го заместваш с бяло тип 500 или 650.

Морена, не е задължително Deathcruch да добави още брашно, като иска с повече яйца, може просто да намали млякото в рецептата.

# 344
Два козунака, втасвали е хладилника от снощи.По две рецепти на Морена.
Големият с е висок протеин и така хубаво втаса, че искаше да бяга от формата.Другият път ще му пусна малко повече място( пека в рингове):

Изяден горещ😀

Втори номер за утре:

На живо не са толкова запечени.

Общи условия

Активация на акаунт