Козунаци 2025

• 29 443
  • 462
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Имам въпрос - кога мажем със сладък разтвор , ако разбира се търсим този ефект - преди или след изпичане . Ше направя рулца с плънка от мак ( направих я по метода на  Марчева, супер стана ), и искам да ги мина леко със сладък разтвор .
Карз , аз пека на студена фурна на 170. Около половин час по късно отгоре имат точно този цвят който търся , слагам фолио отгоре и пека  още 10 -15 мин.
Днес при нас вали , което напълни импонира на плановете ми за бавно и спокойно козунакоправене . Захващам се с рецептата на Морена с мая . Снощи късно направих традиционните за нашето семейство  козуначени курабии- станаха убийствени вкусни . Рецептата ми е от майка - с мая , амонячна сода и мас.  Ех, сами сме със съпругът ми, но … съседите и приятелите намазват .
Би ли споделила рецепта за тези козуначени курабийки? Благодаря много!

# 346
Момичета, бърз въпрос. За продълговата форма 30 см. колко тесто да сложа? Че цялата доза с 500 гр брашно мисля, че ще е много за нея. За сефте ще пека в такава. Мисля 2/3 от тестото да пробвам там и другото в една малка кръгла, но все пак и вас да питам.

# 347
  • Буркина Фасо
30-те сантиметра по ръба ли ги мериш или по дъното ?
при мен с 27 см по дъното излизат 2 козунака с 500 гр брашно.
прецени визуално какъв обем от формата заема готовото тесто. би трябвало да е по-малко от 2 пъти поне, защото тестото ще си удвои обема при втасване, а при печене ще  порасне още малко.

# 348
По ръба меря. Благодаря ти, ориентирах се.

# 349
  • София
Успяват ли да напълнят формата като се раздели на две? Моят, който показвах, пекох в същата по размер форма. Сега имам замесен нов, който още втасва. Освен да разделя на два, но пък нямам две форми и ще трябва да пека на два пъти.

# 350
Творението ми от днес... но свърши. Сега втасва друго тесто.

Скрит текст:

# 351
  • Sofia
Този път ми се получи- благодаря на Морена за рецептата за начинаещи Heart

# 352
Трябва ми козунак за понеделник. Въпроса ми е мога ли да го направя утре вечер и да го оставя оформен в хладилника? Мия, че трябва да намаля маята, а друго трябва ли да пипна?

# 353
Имам въпрос - кога мажем със сладък разтвор , ако разбира се търсим този ефект - преди или след изпичане . Ше направя рулца с плънка от мак ( направих я по метода на  Марчева, супер стана ), и искам да ги мина леко със сладък разтвор .
Мазането със захарен сироп е вече изпечени. Правиш си сиропа предварително и мажеш с четка като ги извадиш от фурната, те стават чак леко лъскави понеже засъхва веднага върху горещата коричка. Ако ще поръсваш нещо да полепне и то, трябва да си бърза. Поне аз за такава коричща харесвам да е нежна и тънка, а не дебела с жълтък но там вече кой както си предпочита.

# 354
Голяма издънка реализирах, има ли начин да се оправи проблема? Козунаците станаха страхотни на вид и конци. Обаче забравих лимоновите корички и сега имам козунак, който не ухае на козунак Sad Съмнявам се да има оправия, ама то надеждата умира последна.

# 355
  • In transit
Момичета, бърз въпрос. За продълговата форма 30 см. колко тесто да сложа? Че цялата доза с 500 гр брашно мисля, че ще е много за нея. За сефте ще пека в такава. Мисля 2/3 от тестото да пробвам там и другото в една малка кръгла, но все пак и вас да питам.
Днес пекох един във форма 25*10см мерени по горния ръб, тестото беше 650г тотал с плънката и не напълни съвсем формата. Така, че за мен този размер е за 759г тесто. От 500г брашно излиза около 1кг козунак. С твоята може би около 800-900г ще му е по-мярка, но зависи каква и колко плънка ще сложиш все пак.

Smulan, смеси малко лимонена кора с лъжичка, две захар и намажи козунаците, докато са горещи. Или пък разтопи захарта с малко вода на котлон, прибави лимоновата кора и пак намажи. Хем ще се глазират, хем ще имат аромат.

Морски бриз, да го направиш само с манитоба и с 1/2 количество от маята. До 18-20 часа съм държала така. А, и не го дръж много навън, преди да го сложиш в хладилника. 30-40 Мин, колкото да тръгне да втасва.

# 356
  • Буркина Фасо
По ръба меря. Благодаря ти, ориентирах се.
ще се получи. за мен е по-добре козунака да не изпълни формата, отколкото да прелее и да му се развали фасона.

# 357
Благодаря ви! Сложих ги вече, втасват, после ще покажа какво се е получило. 🥰

# 358
Голяма издънка реализирах, има ли начин да се оправи проблема? Козунаците станаха страхотни на вид и конци. Обаче забравих лимоновите корички и сега имам козунак, който не ухае на козунак Sad Съмнявам се да има оправия, ама то надеждата умира последна.
Ако решиш да ги преобразуваш в някакъв сладкиш както пекат със смес за крем карамел напоени и разни такива, може там да овкусиш с лимон но самия козунак не се сещам за начин да му добавиш аромата като е вече готов и да го ядете нормално само него.

# 359
  • Буркина Фасо
Благодаря ви! Сложих ги вече, втасват, после ще покажа какво се е получило. 🥰

за следващата година си приготви и други форми за да си мобилна - по-къси, по-широки ...Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт