Козунаци 2025

• 29 451
  • 462
  •   1
Отговори
# 360

Smulan, смеси малко лимонена кора с лъжичка, две захар и намажи козунаците, докато са горещи. Или пък разтопи захарта с малко вода на котлон, прибави лимоновата кора и пак намажи. Хем ще се глазират, хем ще имат аромат.
Благодаря за съвета, направих го, дано да подобри малко нещата, че много шизофренична работа - гледаш козунак, хапваш и въобще не прилича на козунак Simple Smile Никога не забравяйте лимоновите корички за козунака.
Ако решиш да ги преобразуваш в някакъв сладкиш както пекат със смес за крем карамел напоени и разни такива, може там да овкусиш с лимон но самия козунак не се сещам за начин да му добавиш аромата като е вече готов и да го ядете нормално само него.
Едва ли ще доживеят да станат на сладкиш, ама що точно с козунаците за празника да се случи Simple Smile Можеше с тези в четвъртък, които омесих, да беше. Ама от тях остана само едно крайче.

# 361
  • Mostly in my mind
Аз пък винаги пропускам лимоните и портокалите. Просто обичаме без. Simple Smile

# 362
И аз не слагам нищо, освен ванилия. Пак си е козунак, и без лимонените корички.

за следващата година си приготви и други форми за да си мобилна - по-къси, по-широки ...Simple Smile
Все забравям да купя еднократни форми, а от моите тави не мога да нацеля точната.

# 363
Бърз въпрос:
Нямам опит с козунаците.
Дъщеря ми снощи замеси тесто, което втаса няколко пъти. Оставихме го да втасва и през нощта на стайна температура.
На сутринта беше много добре втасало и увеличило обем.
Опекохме ги и за пръв път се получиха - меки, бухнали.
Единственият проблем е, че имат лек аромат на ферментирало….. Това нормално ли е? Дали не е заради престояването на тестото през нощта? Сякаш при разчупване на по-голямо парче се усеща този аромат, после не.

# 364
Вероятно е заради това, било е дълго на топло.

# 365
Anyyyone, защо не пробваш да печеш направо в тавата на фурната на хартия за печене. Аз пека от доста време така и козунака запазва формата си.
https://m.bg-mamma.com/?topic=1761665.315
Тук е печен така. Тавата събира 3бр по 450гр всеки.

Последна редакция: сб, 19 апр 2025, 16:43 от morskibriz

# 366
  • Бургас
Аз да попитам, каква е тази захар, която използвате за поръска, на големите бели кристали?

Сега чакам да ми втасат две теста на Бени, едното е с едното яйце. Хубави теста се получиха.

# 367
Има такава захар, но в Бг не знам къде се намира.Може човек сам да си направи, марчева май беше дала как.

# 368
  • Sofia
Мики, ами аз не съм говорила за задължително. Simple Smile
Само подсетих с едния вариант, пък тя явно си има опит, щом ще слага повече яйца, та да се сети за млякото.

Бърз въпрос:
Нямам опит с козунаците.
Дъщеря ми снощи замеси тесто, което втаса няколко пъти. Оставихме го да втасва и през нощта на стайна температура.
На сутринта беше много добре втасало и увеличило обем.
Опекохме ги и за пръв път се получиха - меки, бухнали.
Единственият проблем е, че имат лек аромат на ферментирало….. Това нормално ли е? Дали не е заради престояването на тестото през нощта? Сякаш при разчупване на по-голямо парче се усеща този аромат, после не.
За мен това е отговорът.

Аз да попитам, каква е тази захар, която използвате за поръска, на големите бели кристали?
Перлена захар.

Ето едни горещ от мен, на негово място във фурната е този (който наръсих с мокра захар- да видя ще ми хареса ли) и един втасва и ще е бъде печен утре.

Последна редакция: сб, 19 апр 2025, 16:56 от Morena

# 369
# 370
Морена, рецептата беше с няколко пъти втасване. Не са ли всички рецепти така?!

Та в крайна сметка безопасни ли са за консумация? Ароматът е едва доловим. Дори след напълно изстиване почти не се забелязва. Но малката ми дъщеря го забеляза и внесе смут….

# 371
  • Mostly in my mind
Води се едра, декоративна. Купих я от специализиран магазин.

# 372

Велико съботните ми, естествено по рецептата на Морена с три втасвания. Този път увеличих продуктите пропорционално с по 20% че носих на 3 къщи, брашното ми беше 2:2:1 на София мел за пица, за баница и екстра, което е с 11.8 белтъчини. Втасаха една идея по бързо, което ми беше и целта. Пак имаха много конци.
Обаче Морена, твоите конци ми пълнят душата просто, и на втасало, и на изпечено🩷🩷🩷🤗
Относно лимоновите корички, на мен ако са от истински лимон леко ми горчат, затова 1 ампула цитрон и 1 ампула ром на д-р Йоткер за мен е уханието на козунак. Ванилия даже не слагам☺️

# 373
  • In transit
Karzz, може да погледнеш в някой от италианските магазини при вас дали нямат захарна гранела.
https://www.google.com/search?client=ms-android-xiaomi-rvo3&sca_ … &bih=735&dpr=2.75

Утро77, на е проблем да си го изядете, ако ви харесва на вкус.

# 374
  • Sofia
Морена, рецептата беше с няколко пъти втасване. Не са ли всички рецепти така?!

Та в крайна сметка безопасни ли са за консумация? Ароматът е едва доловим. Дори след напълно изстиване почти не се забелязва. Но малката ми дъщеря го забеляза и внесе смут….
Безопасни са. Simple Smile   А  втасванията са две - веднъж след смесването и измесването като тесто, след втасването се оформя и втасва втори път доста по крато време вече оформено.  Това е.

MayGodBless, благодаря, здраво месене си трябва...  и после опитимално втасване - това са конците, нищо друго.  Но пък опитималното втасване зависи от няколко неща. Simple Smile

Ей го и втория и последен (печен) за деня.  Харесва ми, че не потъмнява захарата, ама по едрите бучки  не....

Общи условия

Активация на акаунт