Козунаци 2025

• 29 419
  • 462
  •   1
Отговори
# 375
Имам въпрос - кога мажем със сладък разтвор , ако разбира се търсим този ефект - преди или след изпичане . Ше направя рулца с плънка от мак ( направих я по метода на  Марчева, супер стана ), и искам да ги мина леко със сладък разтвор .
Карз , аз пека на студена фурна на 170. Около половин час по късно отгоре имат точно този цвят който търся , слагам фолио отгоре и пека  още 10 -15 мин.
Днес при нас вали , което напълни импонира на плановете ми за бавно и спокойно козунакоправене . Захващам се с рецептата на Морена с мая . Снощи късно направих традиционните за нашето семейство  козуначени курабии- станаха убийствени вкусни . Рецептата ми е от майка - с мая , амонячна сода и мас.  Ех, сами сме със съпругът ми, но … съседите и приятелите намазват .
Би ли споделила рецепта за тези козуначени курабийки? Благодаря много!

# 376
  • Варна
Момичета, бърз въпрос. За продълговата форма 30 см. колко тесто да сложа? Че цялата доза с 500 гр брашно мисля, че ще е много за нея. За сефте ще пека в такава. Мисля 2/3 от тестото да пробвам там и другото в една малка кръгла, но все пак и вас да питам.
Моите форми  също са по 30 см. Аз правя  двойна доза по рецептата на Морена, но със суха мая. Излизат ми 2 големи козунака по килограм и 20-30гр. Ето днешните ми творения:

Последна редакция: нд, 20 апр 2025, 13:12 от Nell999

# 377
Другото ми мъниче Simple Smile

# 378
  • Sofia
То и моите курабийки минават за козуначени, като им гледам състава, но са без мая. Simple Smile

ГД, трябваше да ги покажеш тази маяни курабийки. Simple Smile

# 379
Морена, курабийките ти с амонячна сода ли са?
Големи подстрекателки сте. И аз искам курабийки, ма нямам амонячна сода, а мъжете гледат лошо само като спомена магазин...хич не им се ходи.

# 380
Ето ги и моите козунаци по рецептата на Морена. От почти 2 кг брашно се получиха 2 големи кузунака и един среден. Доволна съм как изглеждат на външен вид, а довечера ще ги видим как са и на вкус.

Последна редакция: сб, 19 апр 2025, 22:28 от Fatalina

# 381

Ето ги и моите по рецепта на Морена и с брашното Капуто, за което питах дали е ок за козунаци. В крайна сметка не го разредих с друго, по-ниско белтъчно. Правих двойна доза и месих 50 минути на ръка. За мен това е удоволствие. Направих 4 по-малки и ги изпекох заедно във тавата на фурната. Страхотна рецепта. Миналата година я пробвах за първи път. С плетките трябва да потренирам,  но като за 4-5 път от както правя коцунаци, съм доволна! 🌷

# 382
  • Sofia
Прекрасни са козунаците, а най-вече майсторките!
Ето и моите - един традиционна плитка с пълнеж сладко от сини сливи и орехи и два мънички. Това от 500г брашно и две яйца.

# 383
Ето ги моите:

Добре съм преценила количеството мисля. 😊
Весели празници на всички! 😊

# 384
  • Балчик
Готова съм и аз. Осен показаните по-рано козунаци и коломба с квас, направих традиционен с макова плънка

Традиционен с махлеб, стафиди и локум

Кулич с квас

Руло с какаово- орехова плънка и портокалови корички

Едно петле- маслен кекс

Кето " козунак"

Малко сладки

Мини козуначета

И швейцарски меренг - ще е основа за мини Павлова, утре.

И яйцата, половината в натурални бои.

За тази година- толкова.
Светъл празник на всички!

Последна редакция: сб, 19 апр 2025, 19:52 от Джемма

# 385
  • Sofia
Джемма, ти си машина!
Явно има и кой да ги яде!
Подсети ме с това петле, че и аз имам една форма агънце за маслен кекс 🤗

# 386

Ето ти от мен рецепта, тази година пак правих по нея.

С какво брашно мога да заменя споменатите в рецептата, за да се получи подобен резултат.
С брашно за баница или друго подобно с 13% протеин, а тип 00 го заместваш с бяло тип 500 или 650.

Благодаря за рецептата.  Лесно за правене и чудесен резултат. Един "официален" за великденския обяд, един малък за проба и едно руло със стафиди, боровинки и кафява захар.
Светли празници от мен. Здраве, мир и любов в домовете на всички.

# 387
  • Sofia
Морена, курабийките ти с амонячна сода ли са?
Големи подстрекателки сте. И аз искам курабийки, ма нямам амонячна сода, а мъжете гледат лошо само като спомена магазин...хич не им се ходи.
Бриз, с амонячна са, а снимката е линк към рецептата.

# 388
  • Sofia

Благодаря за полезната тема.
Ето и моето творчество. Два са по рецепта на Морена за класически козунак с брашно класик на София мел и два по рецепта на Елексир с кисело мляко (добавих портокалов сок) и брашно София мел за баница. Имаше голяма разлика в тестата. Едното, класическото,  беше по-стегнато, докато другото много меко и пластично. Не знам разликата от брашната или от млякото се получи. Плънките на двата са  локум, шоколад, сладко от кайсия, стафиди, орехи,  и шамфъстък.  Истинска феерия на аромати.

# 389
Морена, мен също ме дразни като се опече захарта отгоре и също не ми харесва да ми хрупа в устата от това че се е опекла на кора или пък ако е на едри бучки. Аз затова и се впечатлих толкова като видях за пръв път някъде в рецепта това мазане със захарен сироп - преди това съм се чудила как да избегна опечената захар отгоре, ама да има накрая че така ги искат. После се изучих че и на готов опечен козунак с тънка коричка като му мацна малко захарен сироп и ръсна захар да полепне, всички са доволни... и мога да си оставя за мен някое крайче без тая екстра, ако реша Grinning
Ако са ядки или семена поръсени, те си стават вкусни като се запекат, но със захарта така се разбрахме през годините, като толкова искат да я има моите хора.

Общи условия

Активация на акаунт