Азиатска козметика и грим - тема 31

• 67 203
  • 756
  •   1
Отговори
# 720
  • DE
Благодаря за интересното приложение Flowers Bouquet Инсталирах го, но още не съм го пробвала.
Знам, че не е по темата, но все пак да попитам – попадал ли е някой на приложение за хранителни добавки? В смисъл: коя добавка за какво се взима, в каква доза, кои могат да се комбинират и кои не.
Извинете ме, че се отклонявам от темата.

# 721
Не е ли по-удачно избора на хранителните добавки и техните дози да започне от състоянието на организма и неговите нужди,а не от приложение.Едва ли ви изписват лекарства чрез приложение.

# 722
  • Чукарландия
Е, те хранителните добавки не са лекарства все пак.

# 723
Питайте chatgpt за най-лесно и удобно.

# 724
  • Prismatica Aerie
Питайте chatgpt за най-лесно и удобно.
Е, питаме го. Че е лесно и удобно е вярно, но дали е надеждно?
Липсва му нещо много съществено - критично мислене.
И е абсолютен подлизурко, ще ви каже каквото искате, независимо от истината и с удоволствие ще създаде авторитетно звучащи аргументи от нищото, за да потвърди буквално всяко ваше убеждение!
Всеки, който не поставя под въпрос казаното от chatgpt, рискува да стане слуга на собствената си илюзия за знания. Да вярвате и да разчитате на него сляпо не е разумно - вие си мислите, че разбирате, но разбирането ви се базира на нещо потенциално недостатъчно и/или неправилно. Защото, нямаш ли изследователски опит и умения (придобити в годините преди ИИ), няма как да го използваш пълноценно.
https://www.physicsforums.com/insights/why-chatgpt-is-not-reliable/

Моделите с изкуствен интелект „четат“ огромно количество текст от интернет (обучават се) и са станали много добри в предсказването на това кои думи обикновено следват други думи.
Когато им задаваме въпрос, те не „мислят“ или „знаят“ отговора, както би направил един човек; те просто използват своите научени статистически модели и вероятности, извлечени от огромни количества данни за обучение, за да наредят думи, които звучат като последователен и правилен отговор.
Но какво се случва когато има недостатъчни, предубедени, двусмислени или нискокачествени данни за обучение? (т.е. когато данните, в подкрепа на вашето заключение, не съществуват?). Е, моделът ще се опита да познае и да „запълни празните места“ с най-статистически вероятната информация, дори ако тази информация е измислена или неправилна. Той може да ДАДЕ ПРИОРИТЕТ на генерирането на пълен и съгласуван отговор пред фактически точен такъв.

Smile

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 14:10 от Catalano

# 725
Смятам, че всички сме наясно с това.

Според мен ще даде достатъчно добра информация за основните хранителни добавки и начин на дозировка. Който иска да задълбае повече, ще се консултира с лекар или ще си проведе допълнително задълбочено проучване.

# 726
Дяволът е в последното ти изречение, Meddyy. От позната служителка в аптека знам, че е масов феномен пазаруването на добавки все едно си на лов за зарзават на пазара. Непрестанните реклами по тв на щяло и нещяло, както и убедеността на много хора, че те най-добре си знаят (и преценЯт) водят до това.

# 727
Не искам да споря - нека всеки сам си преценява какви са му целите, състоянието и капацитетът. Аз от години сама проучвам за добавки, начин на живот, спорт. В по-добра форма не съм била. Никой лекар или фармацевт не ми е бил от полза, а си имам специфични особености. Който отрича и не иска да използва chatgpt за допълнителна помощ, според мен само губи. Това е лично мнение. Спирам, тъй като това не е основната тема за дискусия тук.

# 728
Сама - да, с ChatGPT - не (и определено съм фен на първото, практикувам от години).

Определено не може да се разчита на ChatGPT за подобна информация - нуждае се от изключително насочващи въпроси, за да предостави пълна и вярна информация. Тези въпроси няма как да се зададат от неспециалист, и го казвам като човек от бранша. Не успява нито да представи в пълнота наличните на пазара форми на даден витамин/минерал (за магнезий ми дава 3 Joy при кристално ясно зададен въпрос), нито да анализира обективно готов продукт. Пробвах го и с прост въпрос, който един нормален потребител би задал: "Кои са най-добрите хранителни добавки с Х", дава ми 2 добавки - готови продукти, тоест, и един патентован комплекс/активна съставка... който е сгрешен. Казва, че е бисциглинат, а той е пирофосфат. Казвам "Чакай, това не е готов продукт, освен това не съдържа формата, която казваш, че съдържа" и той ми отговаря "Точно така, правилно забеляза". Grin

Това не е просто непълна информация, това е грешна такава. Мне, сори, не става.

И не става и за много по-малки задачи: вчера исках да ми напише библиография - аз си бях подбрала 9 източника, исках да не се занимавам да им слагам точките, запетайките, годините в скоби, тоест исках само форматиране. Ми, от 9 източника направи 8 и един беше дублиран, тоест реално беше направил 7 от 9 + че при трудове с по 5-7 автори ми беше написал всичките, вместо да приложи et al., което е стандартната практика. Ако не бях проверила, щях да наплякам QR код към оклепана библиография на 3000 материала. А това е напълно елементарна, изцяло техническа задача, която не изисква дори причинно-следствена връзка.

Други са добрите AI инструменти и генерално, ако се търси ниво, се използват за други задачи. Писането, противно на всеобщото мнение, както и проучването никак не са му сила на ChatGPT-то.

# 729
А защо трябва да даваме алтернативи.Има дори теми във форума за определени добавки и определени състояния.Прави си съответните изследвания,консултира се с лекар или започва да чете и задава въпроси.За един е нужна една доза,за друг друга според състоянието.Така както си е задала въпроса аз го разбирам така:Видях "Х" добавка изгодно на промоция,в кое приложение да попитам за какво е за да си купя и пия?

# 730
  • Prismatica Aerie
Който отрича и не иска да използва chatgpt за допълнителна помощ, според мен само губи.
Нищо не отричам, ползвам различен от chatgpt модел постоянно, но НЕ, за да ми дава информация. Използвам източници, които считам за надеждни и му ги давам за анализ, обобщения, заключения, организиране и т.н.

# 731
Chat gpt е най-масово използваният, но като него има десетки, че и по-добри. Доста често ми се налага да прибягвам до различни модели ИИ. Много зависи за какво се използва, как и доколко този, който го използва има знания по темата, за да може да си помогне и вземе това, което му е необходимо.
Иначе за добавките съм със смесени чувства, че е някакъв "трендо-бум" в последно време и това.

# 732
Някой с личен опит с Вит. С на CosRX? Имат 2 - 13 и 23%?

# 733
Агент, аз ползвам този в по-високия процент и съм доволна. Моята кожа го обича и попива бързо . Но както знаете обичам да предупреждавам, че всичко е индивидуално.

# 734
  • DE
Ето това имах  предвид:
https://supptrack.app/ този APP в момента може да се ползва само в  USA.
И да уточня, това че имам интерес към хранителните добавки не означава, че ги консумирам с пълни шепи и естествено само на промоция.Smile

Общи условия

Активация на акаунт