Психолог/психотерапевт алкохолна зависимост

• 1 104
  • 21
  •   1
Отговори
Здравейте,
Някой може ли да препоръча специалист който да помогне при алкохолна зависимост? По възможност в София

# 1
И аз се интересувам от това и ще следя темата.

# 2
Психолог/психотерапевт няма да помогне.Лечението при алкохолна зависимост трябва да почне единствено и само чрез детоксикация.Това е първата и най важна стъпка.А ,детоксикация се прави единствено и само в психиатрията.Лечението за да е успешно се започва от психиатрия.Да спираш алкохола сам и да си мислиш че един психолог ще ти помогне е глупаво и много опасно заради опасността от абстиненция и делириум .Също така самостоятелна консултация с психолог е не ефикасно.По голям процент на успеваемост има  при груповата терапия.За  София не знам групови терапии , знам за Пловдив,но бих ви посъветвала да обиколите психиатриите в София и да попитате за дневен стационар където се провеждат групови терапии .

# 3
Благодаря Ви за отговора.
В случая става дума по скоро за "битов алкохолизъм" или начален стадии, не знам как да го нарека.
Човекът пийва всяка вечер, но не до напиване, няма проблеми с поведението, няма делириуми. Активно работещ и адекватен в обещството. Проблемът е всекидневната нужда от 100-200 твърд алкохол и/или поне 1л бира. За това мисля, че психиатрията, груповите терапии, група на анонимни алкохолици и тн не са подхадящи. Да спре сам не е възможно, т.к. все пак това вече е развита зависимост. За това търся подходящ специалист, който да помогне и заедно да предотвратим ескалацията на проблема, която със сигурност предстои с напредването на възрастта.

Психолог/психотерапевт няма да помогне.Лечението при алкохолна зависимост трябва да почне единствено и само чрез детоксикация.Това е първата и най важна стъпка.А ,детоксикация се прави единствено и само в психиатрията.Лечението за да е успешно се започва от психиатрия.Да спираш алкохола сам и да си мислиш че един психолог ще ти помогне е глупаво и много опасно заради опасността от абстиненция и делириум .Също така самостоятелна консултация с психолог е не ефикасно.По голям процент на успеваемост има  при груповата терапия.За  София не знам групови терапии , знам за Пловдив,но бих ви посъветвала да обиколите психиатриите в София и да попитате за дневен стационар където се провеждат групови терапии .

# 4
Грешите ,точно психиатър му трябва.Може да става дума за някакъв вид депресия.Дори може да не влезне в болница,но ще му изпишат хапчета за треперенето,плюс комбинация от антидепресанти и някакъв вид успокоителни които да го успокояват и да няма нужда мозъка да си иска чашката.Дори и да не влезне е психиатрията към психиатриите (за София не знам),се формират групови терапии водени от психолог.При алкохолизъм най ефикасни са груповите терапии.

# 5
Предполагам, вие не сте нито психиатър, нито психолог, за да сте сигурна какво точно е необходимо. Никъде не съм споменавала треперене и лично аз бих се въздържала от коментар дали хапчета или комбинации ще се изпишат, особено ако не съм детайлно запозната с конкретната ситуация.
Моля, не го приемайте като заяждане, но коментарът Ви е малко назидателен.
Търся препоръка за специалист, а не за справяне със случай.
Благодаря

# 6
Ако човекът сам не осъзнава проблема си, според мен не може да му се помогне.

# 7
Ако човекът сам не осъзнава проблема си, според мен не може да му се помогне.

Осъзнава го и иска да работи по него.

# 8
Говоря защото съм го изпитала с мой близък човек.Всяка вечер по 100 гр за отпускане,вече не го отпускаха  и естествено станаха 200 ,после 300 и така .Една вечер да не пийне се почваше треперене , сърцебиене, проблем със съня ,и той не беше агресивен.На практика психолог няма как да му помогне за физическите симптоми.Той може и да иска да спре алкохола, което е много хубаво и това е първата стъпка към прогреса ,но как да ви обясня? Представете си една кола ,за да функционира правилно и трябва бензин или друг вид гориво.Същото е и алкохолът за алкохолика ,независимо дали става дума за битов алкохолизъм или не .При баща ми системата беше че първите три дни , трябваше да му се включат системи венозно ,джипито идваше три дена му правеше диазепам инжекции (той не искаше да влиза в психиатрията),записахме го на дневен стационар в ЦПЗ в Пловдив и се оправи .
Казвам го и ви пиша това което съм чула от докторите.

# 9
Има сбирки на анонимни алкохолици във всички големи областни градове. Там могат да му помогнат, ако иска да си помогне сам. Не желае ли сам и Господ не може да помогне.

# 10
Говоря защото съм го изпитала с мой близък човек.Всяка вечер по 100 гр за отпускане,вече не го отпускаха  и естествено станаха 200 ,после 300 и така .Една вечер да не пийне се почваше треперене , сърцебиене, проблем със съня ,и той не беше агресивен.На практика психолог няма как да му помогне за физическите симптоми.Той може и да иска да спре алкохола, което е много хубаво и това е първата стъпка към прогреса ,но как да ви обясня? Представете си една кола ,за да функционира правилно и трябва бензин или друг вид гориво.Същото е и алкохолът за алкохолика ,независимо дали става дума за битов алкохолизъм или не .При баща ми системата беше че първите три дни , трябваше да му се включат системи венозно ,джипито идваше три дена му правеше диазепам инжекции (той не искаше да влиза в психиатрията),записахме го на дневен стационар в ЦПЗ в Пловдив и се оправи .
Казвам го и ви пиша това което съм чула от докторите.
Разбирам и съжалявам за случилото се при Вас.
Тук при нас случая е такъв, че той реално има дни в които не пие (3 4 5) и няма никакви физически симптоми. Просто сам осъзнава, че има проблем и иска да работим по това да го отстрани. За много хора дори това не е проблем (по нашите ширини е "нормално" да си пиеш по малко всяка вечер). Според нас идва по скоро от травма в миналото/детството и наследственост. Надявам се да се справим, предвид желанието а и старанието(напоследък) и от негова страна.
Има сбирки на анонимни алкохолици във всички големи областни градове. Там могат да му помогнат, ако иска да си помогне сам. Не желае ли сам и Господ не може да помогне.
Точно това коментирах по горе - има желание да си помогне. Не знам дали сбирка би била удачна първа стъпка. По скоро за начало консултация със специалист и след това по неговите насоки.

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 18:37 от Capricorny

# 11
  • София

Тук при нас случая е такъв, че той реално има дни в които не пие (3 4 5) и няма никакви физически симптоми. Просто сам осъзнава, че има проблем и иска да работим по това да го отстрани. За много хора дори това не е проблем (по нашите ширини е "нормално" да си пиеш по малко всяка вечер). Според нас идва по скоро от травма в миналото/детството и наследственост. Надявам се да се справим, предвид желанието а и старанието(напоследък) и от негова страна.

Съжалявам да Ви го кажа, но вероятно само Вие смятате, че има дни, в които Вашият близък не пие и че онези, в които това се случва, количеството е само 100-200. Може би всъщност е толкова, но е за краткото време вечер.
Казвам го от опит с повече от мой много близък. Със съвсем адекватно поведение, съвсем активно работещ, млад, жизнен и каквото още се сетите в тази насока. И най-важното - признаващ и осъзнаващ проблема, с който желаеше да се бори. Признанието пред себе си, дори не пред друг, и осъзнаването на проблема е наистина много голяма и важна крачка към пътя за лечение и излизане от омагьосания кръг, но съм убедена, че ще бъдете изненадана колко изобретателни могат да бъдат такива хора. Особено, когато вече знаят, че и човекът до тях е наясно с проблема им. Подкрепата и разбирането от близките в тази битка също е много важна и е от съществено значение, но за останалото Daniela 85 е абсолютно права. Лечение от зависимости се провежда от психиатър и в него задължително присъстват успокоителни. Не си представяйте, разбира се, човек в неадекватно състояние или едва ли не дрогиран от тях, нито че се приемат цял живот. Нищо такова. Аз също Ви съветвам да се насочите към такъв специалист, има достатъчно. Срещите с него, поне в нашия случай, протичаха така - първо двамата заедно, след това един по един в кабинета, след което отново заедно. Опитайте да убедите близкия Ви, че няма нищо срамно в лечението и помощта от психиатър, нито пък то го прави луд, нито пък някой трябва да разбира за това. Както и че няма да се бори сам, а заедно с Вас. След което вече той ще реши в клиника ли да постъпи или ще предпочете друг вариант, предложен от специалиста.
Пожелавам Ви успех и много търпение Purple Heart

# 12

Съжалявам да Ви го кажа, но вероятно само Вие смятате, че има дни, в които Вашият близък не пие и че онези, в които това се случва, количеството е само 100-200. Може би всъщност е толкова, но е за краткото време вечер.
Казвам го от опит с повече от мой много близък. Със съвсем адекватно поведение, съвсем активно работещ, млад, жизнен и каквото още се сетите в тази насока. И най-важното - признаващ и осъзнаващ проблема, с който желаеше да се бори. Признанието пред себе си, дори не пред друг, и осъзнаването на проблема е наистина много голяма и важна крачка към пътя за лечение и излизане от омагьосания кръг, но съм убедена, че ще бъдете изненадана колко изобретателни могат да бъдат такива хора. Особено, когато вече знаят, че и човекът до тях е наясно с проблема им. Подкрепата и разбирането от близките в тази битка също е много важна и е от съществено значение, но за останалото Daniela 85 е абсолютно права. Лечение от зависимости се провежда от психиатър и в него задължително присъстват успокоителни. Не си представяйте, разбира се, човек в неадекватно състояние или едва ли не дрогиран от тях, нито че се приемат цял живот. Нищо такова. Аз също Ви съветвам да се насочите към такъв специалист, има достатъчно. Срещите с него, поне в нашия случай, протичаха така - първо двамата заедно, след това един по един в кабинета, след което отново заедно. Опитайте да убедите близкия Ви, че няма нищо срамно в лечението и помощта от психиатър, нито пък то го прави луд, нито пък някой трябва да разбира за това. Както и че няма да се бори сам, а заедно с Вас. След което вече той ще реши в клиника ли да постъпи или ще предпочете друг вариант, предложен от специалиста.
Пожелавам Ви успех и много търпение Purple Heart

Здравейте и благодаря, че се включихте. До някаква степен съм склонна да вярвам за количествата, предвид това, че през деня е основно зад волана, а е изключително отговорен и не би си позволил да е почерпен през това време.
Съмсем не е от хората, които мислят, че е срамно да се ходи на психолог/психиатър. На мен самата преди време ми се е налагало да ходя(по други причини,не свързани с алкохола), а той е бил до мен през цялото време.
Бихте ли споделили кого сте посещавали Вие?

# 13
Ако питате мен за София просто не мога да ви кажа , защото баща ми се лекува в Пловдив,но според мен обиколете психиатриите в София и разпитайте коя болница провежда дневен стационар с групи за взаимопомощ.Там най добре ще получи помощ от психолог насочен към зависимост.

# 14
Ето това е! Съгласна съм на 100%.

Общи условия

Активация на акаунт