КГБ = Клуб на Готините Баби - 231

• 21 465
  • 722
  •   1
Отговори
# 495
Боряна, нали уж за това точно  моя милост се бори като свиня с тиква. Вече и кадастъра издават скици без да висиш при тях, това беше последното, с което се занимавах.
Пипи, някъде ми потъна рецептата за козунак, давай твоята, ама не в промишлени количества.
Изчетох ви, нямам много време за коментар, че се опитвам днес да отметна работата и утре да го почивам. Всички ще са при мен за Великден, лудницата ще е на мах. Ама нека е така, доволна съм.
Гушкам всички, бъдете здрави!

# 496
  • София
Брей, ЯЖКЕ, а аз си мислех, че пиша дълги постове, а ти какъв напоителен материал ни изпрати. Присъждаме ти приз за тази творба! Trophy
ЖАНА, не се притеснявай, че засега не можеш да пишеш. И ние сме се учили една от друга, помагали сме си, помагали са ни и внуците - сега те за по-знаещи от нас. Разбрахме за контузията ти. Добре, че е бил малкият Дявол. Спомних си, как преди няколко години, дупча с ножа агнешко бутче, за да го шпиковам с чесън. Във всяка дупка бъркам с показалеца, да разширя дупката. И изведнаж - нещо изпука и ме заболя. Хайде в Пирогов. А там охлузени, потрошени, порязани, паднали и малко бити. И аз съм навирила моя показалец ( не можех да го свия ). Добре, че не беше средния пръст, че щях да попадна при малко битите. Чакане, преглед, рентген, пак чакане и ...нищо. Шинираха ме с две зъбни клечки и малко лейкопласт и ме изпратиха по живо, по здраво. Та вече не правя така. Използвам си пръстите по предназначение.
Изпратих на Павката Упражнения за паметта. За ГЪБКАТА е още рано, но му дадох идея да събере бабичките от махалата и да им прави тренинги. Само това му липсва. :grinning
Изчезвам, че времето ми накъся. Като се прибера, пак при вас ще дойда. Къде другаде?

# 497
Дзак, три часа да ме няма и що писане сте изписали ...
Аз свърших първата извънкъщна задача сега закуско - обядвам, сменям тоалета и излизам втора задача да отмятам.
Шашаво време е - ту напече, ту завали, а аз повярвах, че ще е слънце, като на Цветница.

Като гледам с каква скорост преполовихме темата, нищо чудно, ако не до Великден, то до 1 май сме я приключили.
Нищо.
Нека има мат'риал  за читателите от балкона, и те душа носят.
Толкова.
Пак ще дойда.

# 498
Докато си почива кръста ми - пак щяла да дойде, и двете, че не само Клечката.
 Ми елате.
 Ениса ,тиквата ти е дървена, друго нямам да кажа.
 Изхвърлих бидона на зелето, почистих и избърсах, че то капки си има. Сега друго и аз. Облачно , но за сега не вали. Таман време за мен.

# 499
  • Вила Великула
Ениса, веднага ти написвам рецептата с подробности.

Скрит текст:
Козунак

ПРОДУКТИ:
1 мая /прясна или 2 сухи/
1 кг. пресято брашно
6 яйца
1 +1/4 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
½ ч.ч. мазнина – при замесването /аз смесвам олио, мас и малко масло – да са без сол/
Разтваряме маята с  + ½ ч.ч. леко затопрено прясно мляко +1 с.л. захар + 1-2 с.л. брашно. Става гладка кашичка, която оставяме за около 15-20 мин. За леко втасване.
В голям съд слагаме яйцата и захарта. Разбиваме за да се разтвори захарта. Добавяме останалото мляко + втасалата мая. Постепенно добавяме и брашното. Става лепкаво тесто. Започвам постепенно да добавям мазнината, като непрекъснато меся /прегъвам като плик тестото/. Когато цялата мазнина е сложена, тестото не трябва да лепне. Започвам да меся, дърпам, удрям и т.н. Като се издърпа тестото не трябва да се къса.
Намазвам голям съд/поне 3 пъти по-голям от обема на тестото/ с олио и поставям тестото вътре. Захлупвам с капак и оставям на хладно място. Аз го слагам на закрита тераса ии в килер, където е по-хладно. Тестото го меся късно вечерта в петък. В събота рано сутринта /обикновено около 6,00 часа/ вадя внимателно тестото, без да го меся и разпределям на парчета. Аз пека малку козуначета в еднократни алуминиеви форми. Във всяка форма слагам хартия за печене. Козуначетата са ми около 300 гр. тесто всяко, зависи от големината на формата. От това количество тесто ще излезе около 1,900 кг. тесто предполагам. Може да се направят 3 средно големи козунака.
Тестото за всеки козунак разделям на три. Разточвам на фитил, като леко с ръка го притискам, за да мога посредата на всеки фитил да сложа стафиди, орехи или шипков мармалад. Някои слагат локум. Притискам за да се затвори фитила и плънката да остане посредата и леко осуквам всеки фитил. Плета на плитка, като подвивам надолу краищата, за да не се отворят. Слагам във формата и оставям покрити с кърпа за втасване. Трябва да се уголеми малко повече от два пъти. Обикновено около 40 мин. Зависи от топлината в помещението. Намасвам отгоре с разбит жълтък с малко прясно мляко и поръсвам със захар. Пека във фурна на 180градуса, докато се зачервят отгоре. После покривам с алуминиево фолио, като само го слагам отгоре, без да увивам или притискам. Следи се внимателно печенето, за да не прегорят, защото бързо изсъхват после. Когато намазаното яйце леко се запече и не  е сурово, пробвам с клечка и ако не лепне, значи е опечен.
Когато ги извадя от фирната веднага ги махам от алуминиевите тавички, за да не се увлажнява допълнително. Оставям ги на дървена дъска или решетка да изстинат и след това веднага увивам в стреч фолио. Издържат меки 4-5 дни.

# 500
Рецептата е в блога
 Почивам повече сега и пак. Насадих мушкатата, да става каквото ще вече, култучих домати, почнах да връзвам, но стана горещо  и разни други - довечера пак.

# 501
Яжка, благодаря за информацията за Снежи, пак малкия дявол.м
Само здраве да е. И аз с технологиите съм зле, син2 е на помощ. Това се смееше  "мамо, като замина, какво ще правиш?" Ами, каквото такова. Ще викам неволята.
Утре идва син1 и къщата ще се напълни. Нека!

# 502
  • София
Замесих едно тесто и сега се чудя къде да го държа.Най-студено ми е в коридора,но пак е поне 15 градуса.Терасата ми е много слънчева и там е по-топло.Пипи,кажи какво да направя! Според теб за колко часа ще втаса? Искам днес да го изпека.Ако ми хареса ще направя и кифлички,те ще се харесат повече на внуците.

# 503
Яжке, а защо искаш да го слагаш на студено! Щом днес ще го печеш, остави го да си втаса два пъти, навивай кифлите и печи. То така или иначе, ако е козуначно тесто  два часа най малко и то на топло ще ти трябват за втасване.

# 504
  • София
До днес не бях виждала 28 гости на клона.Фло,да не си поканила кавалерите от Дядото? Това ли е изненадата?

# 505
Привет момичета!
Благодаря, че питате за моя татко. По-добре е, все още в интензивното, но в петък, за празника, ще го изпишат. Ще го настаним у дома, защото сме в блок с асансьор и е по-удобен достъпа с инвалидната количка. С патериците няма да може да изкачи стълбите на къщата. В момента аз се грижа за мама, а ММ прави реорганизацията из апартамента.
     Радвам се, че за Великден ще сме заедно. Не знам дали утре ще успея поне да боядисам яйца. Козунак ще е от магазина. Агнешкото поне е осигурено. Wink
     Поздрави на всички, включително тези от балкона Simple Smile
 ПП - Ениса, трябва да ходя до кадастъра за скица. Ако ме светнеш как мога да спестя ходенето ще ти бъда благодарна. Не е спешно.

# 506
  • Вила Великула
Яжка, ако ще го печеш днес не го слагай на студено. Този трик е само в случай, че нямаш време да го чакаш да втасва и си го приготвям от вечерта, за да е готово за сутринта. Дръж го на топло и както ти е казала Кассс, премеси го два пъти и прави козунаците.
Аз пък какви ги свърших -  сутринта имах работа до куриерите в Радомир и взех обче прясно мляко от тази жена, за която съм ви разказвала. Вече са отбити агнетата и има мляко за продаване. Подквасих 3 буркана и от 4 литра и малко правя в момента сирене. Вики го обожава още като е пресно, а и дори като е стегнало. То наистина няма нищо общо с тебеширеното овче сирене, което купуваме от магазина.
Яжка, чак 28 гости не съм виждала, но нека. Интересно е на хората и се радвам, че ни харесват. А който разбира - тук се спира. Всички добронамерени и готини баби и кандидат баби са добре дошли. Да ви поздравя, че вече сме не гореща, а МНОГО ГОРЕЩА ТЕМА. Това е продиктувано от интереса към нас.

# 507
Скрит текст:
Пост за дискусия:
Мариела Нордел
"Моите десет правила, които не знаех на 18 (а трябваше, но тогава нямаше някоя  55 годишна да ми ги поднесе наготово, та платих скъпо и прескъпо за тази информация):
Правило номер 1
Искайте, каквото ще искате и бъдете сигурна, че Той ще изпълни всичките ви желания, но само в началото на връзката ви, т.е. - през първите 3-4 месеца!
След това ще ви приеме за даденост (особено, ако му се отдадете) и вече ще го домързи да прави чудеса от храброст.
Правило номер 2
Ако търсите сериозни отношения, но принцът се разсейва, в никакъв случай не му давайте ексклузивност, както казват американците! Продължавайте да си излизате с други мъже, позволявайте и други да ви ухажват, и не го крийте.
Правило номер 3
Ако не сте омъжена, не се дръжте като съпруга!
Не му създавайте домашен уют - готвене, чистене, обгрижване. Също и без (редовен) секс! Моето лично мнение е - без секс изобщо до брака, но знам, че не е реалистично да го препоръчвам на младите момичета днес.
Само ще информирам, че, ние, жените, сме устроени физически по-различно от мъжете. Ако един мъж е с много жени, това не му се отразява фатално, макар, че развращава и притъпява красивото усещане от физическата близост; докато при нас това влияе на хормоните, на физиката, че и на психиката.... и то, не в наша полза! 
Правило номер 4
В ББ периода (букети и бонбони - първите три месеца) запушете си ушите и оглушейте! Не трябва да слушате, а най-вече - не вярвайте на нито една дума на мъжа!!!
Той ще ви дрънка какъв е принц, Крали Марко и пацифист-толерант будистки монах е; как вие сте единствената, Василиса прекрасна и неповторима умница. Нищо от това не трябва да ви влиза през ушите!
Една приятелка се вайка пред 30 годишния си син, "маме, толкова ли е трудно, защо вие, мъжете не сте честни и откровени с нас жените? Защо не ни казвате от началото нещата как са си, а са всичките тия лъжи и игрички?". Синът й ужасен - "майко, ти добре ли си?! Това е война! Как така ще си казваме всичко, че и откровено?!". 
Правило номер 5
Маркирайте граници - това и това е неприемливо, в разрез с възпитанието, и семейните ми възгледи, с морала!
Много е важно жената да не е сама в този процес, а подкрепяна от семейство или приятели, които на разбираем език да обяснят на принца какво ще му се случи, ако прекрачи/наруши тези граници.... Сама жена е незащитена жена! Ако влизате в нова връзка, нека до вас има и близък мъж - баща, брат, братовчед, семеен приятел.....
Това много респектира принцовете и имат едно на ум.
Бъдете винаги отдадена на мъжа, но и независима - преди да се омъжите, посветете време, и енергия, за да си изградите кариера, положение, че и характер! Имайте винаги свое собствено и лично място, където да отидете.
Правило номер 6
Доверие не се дава, доверие се печели!
Той трябва първо да ви се докаже, преди да му се доверите. Най-големите измамници и кръшкачи още в началото на връзката ще настояват да им имате доверие, че "без доверие няма връзка", и подобни дивотии.
В банката и една стотинка няма да ви дадат, ако не докажете, че сте надежден платец, а той, наглецът натиска да му доверите на кредит чувствата, че и живота си....
Правило номер 7
Търпете недостатъците, но не и недостойното поведение!
Недостатък е когато мляска и яде с отворена уста, пърди, хърка, и се оригва, нисък е само 1,60 м., облича се като на годен циганин брат му, плешив е, не е наясно коя вилица е за салата и кой нож е за масло, говори необразовано, смее се високо, провиква се, ръкомаха.....
Недостойно поведение е, когато лъже, манипулира, насилник - психически или физически, изневерява, ревнува ви, ограничава ви, унижава ви, не се интересува от чувствата и проблемите ви, не се грижи за вас, не ви защитава....
Правило номер 8
Не се привързвайте към мъж, освен, ако не сте семейна вече с него!
Жените имаме много глупаво свойство да се привързваме. Три седмици си чатим с някой глупак и вече не си представяме живота без него. Поживяли сме половин година с друг - айдеее, той ще е!!!!
Докато мъжът не поеме отговорност за жената пред Бог и пред обществото, докато не спечели нашето доверие - никакво привързване!
Дори, когато сте във връзка, не се фокусирайте изцяло върху мъжа!
Продължете с вашите интереси, проекти, общувайте си с приятелите, не си променяйте драстично същността и живота. Дори не се местете да живеете заедно.
За мъжа на всичко е готова само майка му. Не го карайте подсъзнателно да ви чувства като майка си!
Правило номер 9
Не прекалявайте с критиката, не го кастрирайте психически!
За едно нещо, за което го критикувате, хвалете го за 9 други!
Все едно тренирате куче - за да ви донесе пръчката, в 9 от случаите му давайте лакомство и само един път го цапвайте през муцуната!   
Правило номер 10
Давайте втори шанс, но не и трети!
Видите ли го, че е безнадежден боклук, веднага го зарежете и забравете!
И давайте втори шанс само в случаите, когато има осъзнаване на вина, покаяние, и понасяне на наказание. Нито едно недостойно поведение не бива да остане ненаказано, защото иначе мъжете не разбират, че са згазили лука! Какво да е наказанието ли? Това, което много ще го заболи! Не го жалете! Той вас няма да пожали.
Но, най-важното, основното - не се омъжвайте без любов!
Не се предавайте физически, емоционално и психически на мъж, който гледа на вас като на придобивка, завоевание или инвестиция!
Не се отдавайте на жесток и коравосърдечен човек!
Не раждайте деца, на мъж, който не обича Бога!"
Един текст за размисъл - нямаше интернет нявга,  та и  аз го изстрадах на гърба си, но за внуците , има тук  момиченца  за ухажване. Бабите да не четат ,да предадат, че да не развалим  някой брак

# 508
Боряна, чудесен текст. Моята баба ми ги редеше такива Heart
Пипи, за прясно, още безсолно сирене душа давам! Завидях ти!

# 509
Тетка, ако имаш електронен подпис ще те преведа през процедурата без проблем.

Общи условия

Активация на акаунт