КГБ = Клуб на Готините Баби - 231

  • 21 405
  • 722
  •   1
Отговори
# 600
  • София
  • Мнения: 10 019
Да рапортувам. И у нас всичко е готово.
Сутринта купих от пекарната на приятелка козунаци със стафиди и с шокола. Съседките боядисваха от белите яйца. Станаха общо около 40. Хубави се получиха.
Сега ще замеся козунак по моята си рецепта, т.е. по рецептата на моята баба. Ей така, за адет. Агнешкото ще го пека нощес. Не ме е страх да го оставя безконтролно, на самотек. Става на мозък. Утре ще направя дробсармата и салатата.
Браво на младата домакиня - снахичката на КАССС. Постарала се е. Поздрави я КАССС. Браво и на теб, миличка. Ресторантът да е у вас, а младите да си починат, да се разходят, да се порадват на децата си. Супер свекърва си!
ПИПИ, за кой ли път да кажа, че си ненадмината по подреждане на маса, а козунаците ти са за изложба! Който си го може, си го може! Браво, момиче!
Гушкам ви и ви изоставям!

# 601
  • Мнения: 700
Глътка въздух и за мен Simple Smile
Боядисахме яйцата със свеки - 40 бели български. Не се счупи нито едно - станаха много красиви. Като ги подреждах готови аз счупих едно - да ги опитаме. Приготвих ястията и в късния следобяд чакаме гостите. Отсервирах обяда и измих. Прикреватвам се за малко и после пак напред.
Пипи, Кассс, браво на вас и снахичката - разкошни козунаци, яйчица, маса!
На всички много прегръдки и щастливи мигове Heart Heart Heart

# 602
  • Мнения: 501
И аз пека месото през нощта. Завивам го с хартия за печене, а върху нея фолио. Имам малко було и ако ми се занимава, може да направя истинска дроб сарма. Влючвам фурната на по-ниска температура и си лягам. Това е някъде около 12 ч.  Сутринта проверявам как е, ако се наложи допичам на по-висока температура. Тогава слагам и картофите. Дроб сармата ще я правя отделно, след като месото и картофите са готови.
За десерт още не съм решила, но ще е нещо бързо.

# 603
  • Мнения: 2 149
Айде и аз да се обадя, да не ви залипсвам много  Stuck Out Tongue Winking Eye!
Сварих си белите яйца, станаха много красиви, завивам ги с домакинска хартия едно по едно и отгоре задължително чиния. Така спасявам спукването. Направих и козунаците, излезоха 6 броя, достатъчно са ми. Сега пека последните 2 и ви наглеждам. За утре остава агнешкото с картофи,  салатата и други такива. Изморих се, ама докато мога, ще го правя. Ще имаме и гости утре, на ММ сестра му, само дано времето позволява да сме отвън, по -  приятно е. Ставам, че да не изтърва последните бройки. Гушкам всички и от сърце ви желая здраве и светли празници!

# 604
  • Кубрат/ Пишурка
  • Мнения: 4 741
Здравейте и от мен.
На няколко пъти вече чета във фейса, че по старите традиции агнешко се яде на Гергьовден. А на Великден - варена кокошка, която се поставя на трапезата с краката нагоре. Не се знае кога агнешкото се е настанило и на Великден, но си спомням, че първите години от брака ми свекървата наистина вареше кокошка. Чак години напред колехме яре / в него село по принцип гледаха кози и много рядко овце /. Половината се правеше на Великден, другата половина - за Гергьовден. Така че не е проблем, ако няма агнешко.

# 605
  • Вила Великула
  • Мнения: 3 618
Гостите си тръгнаха доволни. Изпратих за другите деца и за  майка ми кутии с храна  козунаци, салати и яйца.
Белла, агнешкото го правя както баба ми го правеше. Поръсва се със сол, червен, черен пипер и олио и хубаво се втрива. Сипвам водичка малко в тавата. Срагам намокрена хартия за печене отгоре и върху нея увивам с алуминиево фолио. Така на 160-170 градуса 2 часа и малко въ фурната. После същите подправки на картофите и изсипвам при месото. Като са готови картофите отвивам фолиото и хартията и оставам да се допече за коричка отгоре. Много е важно да е хубаво месото. Миналата година взех от Лидл и беше отвратително. Явно 30 годишно новозеландско. Тази година купих прясно българско и беше фантастично. Дори не замириса при печенето . Аз както не ям месо се изкуших и хапнах 2 залъка.

# 606
  • Мнения: 8 576
Да се обадя и аз, че цял ден съм се придиванила! Yum
              Пипи, агнешкото го правя точно както и ти, но с малка разлика при печенето. Не слагам фолио защото имам една овална тава с дръжки и капака е пак като по-плитка тавичка с дръжки. Установих, че се затваря много добре и вече не ползвам хартия и фолио. Удобно е защото мога и да поглеждам спокойно, а и добавянето на картофите е по-лесно. Утре ще пека.
              Козунакът, който омеси ММ от фурната, се оказа повече от добър. Чак съжалих, че е поръчал само два. Утре ще проверя дали ще работят, че сега пекат само за Великден. Хляб не правят вече.
              Ние сме двамата сами. Та ни е тихо и спокойно.

# 607
  • Мнения: 2 726
Пипи, благодаря за методиката,
сега ще се спретна
Дидия, и аз като теб го правя, но в
гърнето, става мозък.
Миналата година попаднах на кофти
месо, сега е от"Кирето", да видим.
Пипи е права, много зависи от месото, но никога не се знае.
От Лидл месо не вззимам

# 608
  • някъде другаде
  • Мнения: 3 324
Чудени са козунаците на снахата на Кас и Пипи. Аз купих готови. Никога не съм месила козунаци. Голямата дъщеря каза , че месили със свекърва и. Чак и се чудя , как и се разправя с тези две деца , като и Далия е нещо кисела ,  май има вирус , че онази вечер е повърнала. Те всяка година си месят козунаци.
При мен яйцата и косата са боядисани. Купих зеленчуците за салата.
Майка ми правеше агнешко и в гювеч , много хубаво ставаше.

# 609
  • Вила Великула
  • Мнения: 3 618
Правила д м агнешко и в гювеч )става страхотно), но сега беше цял бут и не се събира.

# 610
  • София
  • Мнения: 18 420
Пипи, странно ми е за лидълското агнешко.
От влизането на веригата в Бг само от там купувам агнешко като пуснат. Винаги е било крехко и вкусно, вземам само задно бутче, гледам да е до 2 кг. Не продават новозеландско - гаранция. От Македония, Румъния или Бг. е според печата.
Правя го или в гювеч, или в чугунена тенджера. Мариновано от предния ден и с много нарязан пресен лук - към 10 връзки. Сипвам му вода, бяло вино или бира и на бавно печене. Картофи не слагам, правя отделна тава дробсърма от предната вечер. Даже сега я дегустирах - екстра е станала, без було и заливка.
С яйцата претърпях провал - бях купила някакви ХХЛ от Фантастико. Извадих ги от хладилника снощи, варих ги по правилата, но от 12 - 6 се напукаха. Другите ги очервихме с мрънчоците, имаме и от лидълските боядисани 10 бр.
Но пък козунаците ни са много вкусни, дегустирани са.
Каквото и да е - ще преживеем и Великдена. То само да се стопли времето - другото не е важно.
Янке, по севлиевско също за Ве ликден правят ярешко. А който няма или са малко семейство - кокошка или зайче. И там агнето е за Гергьовден.
Но сега традициите не са същите, модернизираха се хората.


# 611
  • София
  • Мнения: 10 019
Прикреватих се, за малка почивка. Остана да оправя бутчето, да го вкарам във фурната и да му пожелая лека нощ.
Срещу кабинета ми има месарница и месото е българско. Преди дни го дегустирахме - много е добро. И аз го правя както вас, но не го натривам с червен пипер. Първо го намазвам с малко масло, после сол и черен пипер, После му правя дупки и слагам парченца пресен чесън. После в тавата, сипвам топла водичка, малко сол, завивам с хартия и фолио и включвам на 120 градуса. Ако се събудя през нощта, го наглеждам, ако ли не, направо сутринта го приветствам с добро утро. Grinning После ползвам фурната да направя дроб сармата, и накрая слагам картофите при месото допичам. Никога не съм правила в гювеч. Щом казвате, сигурно е хубаво.
Да си похваля козунаците - станаха много добри. Сега ще видя има ли свободна фотографка, та да ги снима.

# 612
  • Кубрат/ Пишурка
  • Мнения: 4 741
А как правите дроб-сърмата? И знаете ли защо се казва така? Май само КАГ спомена за було.

# 613
  • Мнения: 2 726
Було вече няма, рядко.
Мисля, че се казва "дроб сарма"
защото пълнежа прилича на класическите сарми, но вместо кайма, кълцано месо са дреболиите
от агнето. Правя я най-просто -
сварени и наситени дреболии, чер пипер, джоджен, сол, олио, ориз и във фурната. Заливката, като при мусака. Жани беше направила чудна, но без заливка. Мисля утре да я направя така, а се оказа, че това е класическия начин.
Бутчето се пече в гювеча, а аз съм
при вас. За мен гърнето е българския Цептер, редовно го ползвам. Неудобството е, че по-трудно се мие, но е без грешка.

# 614
  • някъде другаде
  • Мнения: 3 324
Христос Воскресе! Сърдечно ви пожелавам Великден да донесе в домовете  ви благословение, в душите ви покой, а в сърцата  такава чистота и доброта, които да бъдат достойни за светлината на този празник.
Честити да са имениците! Желая им здраве и щастие!
Няма ви. Стягате софрите. Радвам се на всички , които днес ще са с децата и внуците си.
За днес планове нямам. Голямата дъщеря с бебето не може да пътуват , та са си на Своге , а малката е на работа.
Времето е хубаво , та след църквата ще се разходя.

Общи условия

Активация на акаунт