Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 32 715
  • 749
  •   1
Отговори
# 120
"He излизaйтe нa пaзapa нa имoти в Coфия c бюджeт пoд €200 000".

https://money.bg/guests/ne-izlizayte-na-pazara-na-imoti-v-sofiya … d-eur200-000.html

Младите семейства, дето толкова ги жалим във форума, теглят ипотеки за 700 000 лева и го приемат нормално.

Ипотека от 700 хиляди лева иска самоучастие от поне 200 хиляди, и е с вноска 2 пъти средната работна заплата. При покачване на лихвата до 5% става с 3 пъти средната работна заплата.

Доста садистично е да твърдите, че това е нормално за млада семейна двойка, която се предполага, че и би искала и дете да има възможност да отгледа.

# 121
Това е цитат от статията.

# 122
  • София
Такааа, освен справка на цените на имотите, да направим и една за наемите...
Най-интересните, разбира се - едностайка в Студ. гр.
Пресни, от няколко дни, да не кажете, че са стари

Ко става бе, майна? Де ги тея 950лв.? Нещо ресто има Confused

# 123
  • София, Bulgaria
Хора, не можем, а и не е правилно да обощаваме понятия и параметри.
1. Млада двойка: може да са на около 25г., може и да са 30-35г., което е все по-често срещано.
Едно е на 25г. да купуваш имот, друго е на 35г. предполага се, че за 10 г. хората са напреднали в кариера и социален статус, както и в материален.
2. София е толкова разнообразна от към цени на имоти, че както и за 350К може да купиш имот, така и същите параметри, но в друг район за 200 К.
3. Много рядко/разбираемо/ първото семейно жилище да изпълни желанието за "мечтано" семейно жилище. Това обикновено е на по-късен етап.
4. Всеки преценява кое му е важно съобразено с възможностите. Ако много ти е важно да си в район, където 3-ст не са ти по джоба, смени типа строителство, или кавадратирата. Ако ти е важна квадратурата смени района и така.
Пазарът няма да се нагласи по нашите възможможности, а ние трябва да видим, как с нашите възможности можем да се впишем в този пазар. АКо става, става, ако не продължаваме да дерзем.
Знам, че много хора са нетърпеливи и искат всичко сега и на момента, но това си е техен проблем да го постигнат.
Най-голямата грешка е да се надскочиш и поемеш финасови задължения, който после много лесно ще те задушат.
И какво, ако не живея в Южни райони, какво зависи от това? Семейството ми ще е нещастно ли? Или ако не съм в голям апартамент?
Никой със средна заплата не купува имот за 350К евро, че и +.

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 08:13 от tomeva

# 124
Добри заключения, но виждам един пропуск в тях. В момента съвсем средна ръка апартамент, подходящ за гледане на деца и позволяващ базови удобства като за 2025-та година е близко до 300к.

И ако средния купувач не може да си позволи такъв:

1. Какво правим със средния и под-средния купувач и демографията.

2. Кой ще купува всички тези НЕлуксозни жилища на цени над това, което средния човек може да си позволи.

# 125
Който не може да купува, живее под наем....Или не живее в София....
Има варианти....
Девизът " Всяко младо семейство с минимум модерен тристаен в София" и на конгресите на БКП не сме го чували....

# 126
2. Кой ще купува всички тези НЕлуксозни жилища на цени над това, което средния човек може да си позволи.

Този въпрос малко прилича на този:

Все пак пазара е свободен, а не регулиран, както им се иска на някои другари.
А какво се случва на един свободен пазар? Каквото не може да се продаде на една цена, се продава на друга. Ако съвсем не става - стои празно.

# 127
  • София, Bulgaria
Добри заключения, но виждам един пропуск в тях. В момента съвсем средна ръка апартамент, подходящ за гледане на деца и позволяващ базови удобства като за 2025-та година е близко до 300к.

И ако средния купувач не може да си позволи такъв:

1. Какво правим със средния и под-средния купувач и демографията.

Миналата седмица направихме сделка в Дружба 2, Цариградски комплекс 3-ст апартамент, обзаведен, 84 кв.м. ЗП за 195К ерво. Много приличен, не е огромни помещения, но всичко си има.

Та пак ще кажа, не се фиксирайте в тези цифри.
Какво и как и кой ще купувал, никой не може да каже, това са прогнози и всеки си прогнозира, както може.
Аз винаги съм била на принцип да гледам моментната ситуация и как аз се вписвам в нея.
Ако нямам бюджет за покупка ще живея под наем. Ако имам бюджет гледам, какво и къде мога да постигна според него.
Какво ме интересува, че някой купува за 300-400К, ами имат хората купуват. Като не съм на техния бюджет ще купя, като ми толкова важно там, където мога.
Грижата са семйството и неговото благополучие си е само наша отговорност.

# 128
Пак манипулативно изкривявате мнението ми! ( това го написах, преди tomeva да пише, и е насочено към горните две дами)

Точно за пазар говорим, ако средния продукт започне да има цена недостъпна за средния потребител, като едновременно с това имаме свръхпредлагане (30%+ свободни жилища)... Какво става в средносрочен и дългосрочен план.

# 129
300к Е не е средният продукт.
Аз лично не мисля, че мога да си позволя такъв апартамент, а съм в топ 0.1% сигурно по доходи и активи.
Модерните времена направиха така, че всеки да си мисли, че заслужава имения, коли, екскурзии, бижута и операции като за шейх.
Всеки иска да е в "Изток" в 5 стаен пентхаус.
Няма как, някой трябва да живее и в Ботунец. Няма място за всички в "Изток" или "Лозенец".

# 130
Е как да не е, като точно толкова струват съвсем нормални тристайни апартаменти. Ако е НС включвам средствата за довършване и ремонт.

Не говоря за никакъв лукс и за никакви гледки, 5 спални, 6 бани, мрамори и прочие. Не говоря и за топ локации, а съвсем регулярни квартали.

# 131
Всъщност въпросът е "Има ли достатъчно предлагане, което да удовлетвори търсенето?". Отговорът очевидно е "Не, в момента платежоспособното търсене е по-високо от предлагането, по тази причина цените са такива."
Някой ден ситуацията ще бъде различна, който вярва и му се чака - да чака.
Междувременно, както писа Томева, хората намират начин да се впишат в днешната действителност - дали чрез живот под наем, дали с покупка, дали живот с родители, дали по друг начин.

Скрит текст:
300к Е не е средният продукт.
Аз лично не мисля, че мога да си позволя такъв апартамент, а съм в топ 0.1% сигурно по доходи и активи.
Модерните времена направиха така, че всеки да си мисли, че заслужава имения, коли, екскурзии, бижута и операции като за шейх.
Скрит текст:
Всеки иска да е в "Изток" в 5 стаен пентхаус.
Няма как, някой трябва да живее и в Ботунец. Няма място за всички в "Изток" или "Лозенец".

Да си дойдем на думата.

# 132
Пазара изобщо не е свободен. Това е илюзия, която сме дискутирали много пъти. Положението тук е капиталистически настроени лелки с леви желания за подкрепа от държавата. Ще дам пример, падна сняг и всички частни овощари скочиха с мераци държавата да ги компенсира. Уж капиталисти, уж частен бизнес, пък искат държавни пари. Защо не се справят както всеки капиталист? А именно - като продукцията е по-малко, ще продават на тройни цени и ще изкарат пари? Може би защото никой няма да им плати тройна цена за кило череши. Това е възможно само при тухлите. В резултат искат помощи. С имотите е същото, само че държавната подкрепа идва по косвен път под формата на дефицити, външен дълг, финансови манипулации и тн. Скоро очаквам младите да излязат и те с мераци да им даде държавата за тухли щото нали тя дава за всичко. Топ капиталзъм, бай тошо се обръща в гроба, защото и той не можа да го докара до тук, а роди едно недоносче.

# 133
Е как да не е 300к евро средния, бе Дани? А това кой го каза (цитирам като картинка, понеже е от вече заключена тема):

Даже 400 си писал че е - жилище за семейство с деца, което не иска да рине тепърва.
В духа на тази статия преди 8 г. и аз не можех да повярвам какво ще правят младите с тези ипотечни кредити за 25-35 г - ама вече са ги изплатили предсрочно. Млади са и могат да рискуват, защо не стига да имаш постоянни доходи (работно място, професия)
Така, ама по онова време се вземаше кредит за 30-50к, дето се вика с няколко години гладуване можеш да го изплатиш.
Сега на тия цени като вземеш 200-300к, как ще ги изплатиш предсрочно - особено ако се вдигне лихвата?
А постоянните доходи никъде не са гарантирани - в никой бранш, освен може би в съдебната система - там са несменяеми и си раздават сами високи бонуси. Всички останали - вдигат заплати и бонуси когато има ръст и икономически разцвет, пускат лозунги ... докато не дойде рецесия и тогава в бюлетина от шефа вече пише не "служителите ни са нашият най-ценен актив", а "наложи се да вземем някои трудни решения" Simple Smile
Пазарът няма да се нагласи по нашите възможможности, а ние трябва да видим, как с нашите възможности можем да се впишем в този пазар. АКо става, става, ако не продължаваме да дерзем.
По същия начин и пазарът - това абстрактно понятие - се наглася по възможностите на потенциалните купувачи в него. Ако ги има много и имат много пари - вдига се; ако почнат да липсват - наглася се пък според тях пазарът.

# 134
Донев, май няма по-онеправдан писач в дамски форум от теб..
И специално се порових в имот, вместо сам да си потърсиш и да си отговориш на въпроса.
Както каза и Томева, за всеки влак си има пътници. Ако не можеш да си позволиш топ, има и под-топа. Ако искаш да имаш квадратура, си правиш сметката и гониш квадратура. Ако търсиш ново-събираш още
https://m.imot.bg/obiava-1c174409178243845-prodava-tristaen-apar … ul-momina-klisura

Общи условия

Активация на акаунт