Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 32 714
  • 749
  •   1
Отговори
# 105
Аз съм сключвала сделка с точно такъв сценарий. Купувах парцел от двама братя, които пожелаха сумите, които трябваше да им платя, да ги наредя по банкови сметки съответния на сина на единия, и на двете дъщери на другия брат. През цялата сделка ме съпроводи моя адвокат като тези споразумения бяха вписани в предварителния договор. Не мога да си спомня дали беше посочено и в нотариалния акт, не ми се рови сега да проверявам. Нямах притеснения с юридическата помощ от адвоката ми.

# 106
https://delta3analizi.com/2025/04/08/kak-startira-pazarat-nedvij … ource=getresponse

Нов анализ на пазара. Не съм дочела, извадили са като точки следното:
✅ Сделките за 2024 година в София са 35 259 — ръст от +10% спрямо 2023 г.
📈 Цените на имотите в София през 2024 г. са с +20.5% по-високи.
📉 Новите издадени Разрешения за строеж падат с -44%, което е тенденция за свиване в предлагането (административно — не поради липса на инвеститорски интерес)

# 107
2024 добре, ама тя вече мина. Нещо за 2025 казват ли - пак ли 20% ръст?
Защото ако още продължи това, не се учудвам, че новите стартове спадат - платежоспособните купувачи на тези цени са все по-малко.
Особено както тръгна 2025 г. към икономически застой, да не кажа и рецесия. Така е в цял свят - търговски войни, спад на борсите, спад в очакванията на икономистите за БВП, и т.н. Не вярвам и България да остане незасегната.
В еврозоната специално рецесията се очертава да е доста дълбока... утешителното е само, че ЕЦБ ще трябва май доста да свали лихвения си процент, така че и да приемем еврото може да не се качат много (или не веднага).

# 108
В статията се споменават цените за 1во тримесечие 2025г, мисля че все още не са налични данните за брой сделки.
Цитат
I-во тримесечие 2025 г. бележи ръст на цените от 16.8% спрямо същия период преди една година,  на база на данни от Делта 3 Риъл Естейт.
Не ми изглежда като да има охлаждане на търсенето. Като добавим и по-малко разрешения за строеж, което означава по-малко предлагане, очаквам цените да продължават да растат.

# 109
  • Бургас
"He излизaйтe нa пaзapa нa имoти в Coфия c бюджeт пoд €200 000".

https://money.bg/guests/ne-izlizayte-na-pazara-na-imoti-v-sofiya … d-eur200-000.html

Младите семейства, дето толкова ги жалим във форума, теглят ипотеки за 700 000 лева и го приемат нормално.

# 110
Не съм прочела статията, но предполагам, че това е бюджет за двустаен с гараж в квартали под околовръстния на южната дъга.
Няма спор в момента кредите са топ едва ли ще има по-ниски лихви, а и очакваната инфлация след еврозонат ги правят привлекателни.
В духа на тази статия преди 8 г. и аз не можех да повярвам какво ще правят младите с тези ипотечни кредити за 25-35 г - ама вече са ги изплатили предсрочно. Млади са и могат да рискуват, защо не стига да имаш постоянни доходи (работно място, професия), мързеливи само ще цъкам с език, а по-възрастните, не фенове на ипотечбитр кредитит ще им стискаме палци.

# 111
Извинявам се да не засегна дамите и господата във форума, ама НИЕ (щото и аз) сме на възраст, на която помним цените преди ЕС, сега преди ЕЗ, после ще има след ЕЗ. Струват ни се невероятни, следим по един или друг начин пазарът, но е факт, увеличени са до космически (ама за НАС) цените. И какво като знаем цените, на които са купували родителите ни на 12000 $ двустайка в Младост? Или друг се хвали как преди 25 години взел, сега колко струва и колко наем още е избил. И някой млад човек на 25 години да се чувства балък, що купува сега, а не преди. Тогава е бил зародиш Simple Smile. Общувам с млади хора, обяснявам им как е било, доста невярващо и неразбиращо ме гледат. После си мисля - че какво ги уча и обяснявам, животът е сега. На нас също не ни е било лесно и тогава. Какво като помня, че доматите са стрували 30 ст.? Сега пак купуваме. Това са просто цифри. Всеки път се сещам за един обикновен човечец преди години, шофьорче към една институция и съумя да си купи общинската гарсониерка за невероятните 14000 лв. преди години (преди 2004-2005, после избухнаха), и като се срещнехме, само за това говореше - ами това е, човекът е достигнал върхът на далаверата. И го говореше с години наред това му е било сигурно и постижението на живота. Та просто ние сме вече обременени от преди - след. Същото важи за акции, индекси, злато.

Последна редакция: сб, 12 апр 2025, 05:23 от Seiko7075

# 112
И все пак заплатите са били други тогава. С моята баба например сметнахме, че техният апартамент, когато са го купували е струвал 11 000 лв, а нейната заплата - 56 лв. Значи един апартамент е бил около 196 заплати. Сега един апартамент струва примерно 300 000 €, а заплатите са по 1500 €, това пак са 200 заплати. Може би други разходи са били по-ниски преди и са оставали повече пари за заделяне, но като цяло не е било много по-различно.

# 113
Ами не, просто нямаше къде да се харчат парите. Разправях и това на горепосочените млади. Сега сме залети от маркетинг и реклама, проучвания, как другите живеят - стаден инстинкт се използва - ако не правиш това и това - няма да оцелееш. И правиш - взимаш си Айфона, БМВ то, екскурзийките, модните дрешки, цялостен макиаж, на външния вид- козметици, вкл. естетични операции. Преди ЕС нямаше кой знае как да се ходи. Спомням как майка ми ме водеше в магазина мисля, че само хляб купуваше. То и нямаше кой знае какво друго, но и нямахме нужда от купуване на храна при две села със здрави баби и дядовци. Битовите сметки за всичко неограничено - под 10 лв. Стандарт беше по време на СОЦ-а ( но тук не съм толкова стар да помня, но гледам какво ни е останало), да имаш панелка в града, село, и ВИЛА на село, записваш дата след 10 години за москвич за 4-5000 лв. и ходиш за 20 лв. за 14 дена на море със служебна карта. Ако се върнем още по - назад, бабите ми са разправяли, 1930-1940 год. от магазина са купували газ (за осветление), сол и захар (на бучки - не знам защо). Всичко друго си е било собствено производство. Прабаба ми през живота си, е ходила 3-4 пъти до града (който е на 10 км от селото).

Последна редакция: сб, 12 апр 2025, 04:44 от Seiko7075

# 114
Да, именно, не е имало толкова неща, за които да харчат.

# 115
Колеги, забравяте, че по времето на бабите ви имането на пари не е било достатъчно условие да си купиш апартамент, кола, етс. Стандартът за младите семейства - т.е. 20-30 годишни, - и тогава не е бил личен апартамент, лична вила, личен автомобил и пр., - тези неща в най-добрия случай са били фамилна собственост, често на баби и дядовци.

На мен лично, сега ми се струва доста по-добре.

# 116
Извинявам се да не засегна дамите и господата във форума, ама НИЕ (щото и аз) сме на възраст, на която помним цените преди ЕС, сега преди ЕЗ, после ще има след ЕЗ. Струват ни се невероятни, следим по един или друг начин пазарът, но е факт, увеличени са до космически (ама за НАС) цените. И какво като знаем цените, на които са купували родителите ни на 12000 $ двустайка в Младост? Или друг се хвали как преди 25 години взел, сега колко струва и колко наем още е избил. И някой млад човек на 25 години да се чувства балък, що купува сега, а не преди. Тогава е бил зародиш Simple Smile. Общувам с млади хора, обяснявам им как е било, доста невярващо и неразбиращо ме гледат. После си мисля - че какво ги уча и обяснявам, животът е сега. На нас също не ни е било лесно и тогава. Какво като помня, че доматите са стрували 30 ст.? Сега пак купуваме. Това са просто цифри. Всеки път се сещам за един обикновен човечец преди години, шофьорче към една институция и съумя да си купи общинската гарсониерка за невероятните 14000 лв. преди години (преди 2004-2005, после избухнаха), и като се срещнехме, само за това говореше - ами това е, човекът е достигнал върхът на далаверата. И го говореше с години наред това му е било сигурно и постижението на живота. Та просто ние сме вече обременени от преди - след. Същото важи за акции, индекси, злато.
И преди и след сме обременени най-вече със себе си. Шофьорчето от вашия пример ходело по ризка от 8 до 17 часа и чакало на заплата от 60 лв да си плати гарсониерката. И тогава е имало хора можещи и инициативни и работливи, които са намирали начин да имат тристаен апартамент, вила и Лада. Обаче са бачкали.

# 117
Моите баба и дядо също са изплащали панелка като млади, само че манталитетът е бил такъв, че не само не е било срамно да си свиеш бюджета, да харчиш по-малко и да заделяш, ами е било съвсем нормално.
Сега ако някой млад каже, че ще тегли огромен кредит (и заплатата му го позволява, макар и на цената на определени ограничения и жертви), веднага бива брандиран като балък. Защо не ходи под наем, как така ще дава толкова много пари, ама цените са луди, балонът ще се спука (от 10 години чувам за този балон), ама този апартамент струва над пазарната цена! Само че ако жилището ти е харесало много и можеш да си го представиш като свой дом, според мен си струва парите, стига да можеш да ги отделиш без да гладуваш.

# 118
# 119
"He излизaйтe нa пaзapa нa имoти в Coфия c бюджeт пoд €200 000".

https://money.bg/guests/ne-izlizayte-na-pazara-na-imoti-v-sofiya … d-eur200-000.html

Младите семейства, дето толкова ги жалим във форума, теглят ипотеки за 700 000 лева и го приемат нормално.
Във фейса попаднах на обява за гарсониера 45кв.м. в София за €50 000,но с такса поддръжка май беше €11 на квадрат.

Общи условия

Активация на акаунт