Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 32 758
  • 749
  •   1
Отговори
# 195
6 бона на квадрат, човек Simple Smile
За толкова ти ще си купиш ли?
Да те уредя с такъв - искаш ли? ИДЕАЛЕН, без компромиси. 120 кв - 720 000 евро. Даже чехли не трябва да си носиш - подарък от мен Simple Smile
Да не почнеш сега - улиците това, комшията онова.

# 196
5102 е/кв
Не-столица. И не център.
Намери да сравниш 3та най-богата държава в ЕС с последната. Ето БВП на човек по покупателна способност, тоест по-високите цени там са вече отразени в този индекс. И пак са над два пъти по-богати от нас (а номинално сигурно 3-4 пъти).

# 197
6 бона на квадрат, човек Simple Smile
За толкова ти ще си купиш ли?
Да те уредя с такъв - искаш ли? ИДЕАЛЕН, без компромиси. 120 кв - 720 000 евро. Даже чехли не трябва да си носиш - подарък от мен Simple Smile
Да не почнеш сега - улиците това, комшията онова.

Вие колко имота купихте за по милион и половин лева?

Ами контра оферта, за толкова, се намират прекрасни имоти в Германия и Австрия, в големите градове.

# 198
Понеже Донев от предишната страница говори за Германия.. затова му показвам в съседна на Германия страна.
При данъци около половината доход.. не знам какво и къде е отразено.

# 199
Ето ви Берлин!, тристайни, повечето с отделна кухня:

За да получите нашия еквивалент като площи, добавяте минимум 25-30м2. До един са обзаведени, списъка с резултати е огромен.

Ами то, еквивалентни имоти в София са над 300к евра...

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 17:18 от Анонимен

# 200
При данъци около половината доход.. не знам какво и къде е отразено.
Наистина всички си нареждаме все едни и същи неща, но когато са противоположни на фактите аз ще продължавам да ги цитирам.
За Германия не ми се рови, а за Холандия понеже стана дума, ето тук съм писал какви са данъците на средната класа - на средна заплата 57к евро/год. нетното е 74% от брутното.
Ето ви и за България калкулатора, на средна заплата брутно 3000 лева нетното е 2328 лв. или 78%. Малко по-добре е от Холандия, ама незначително.

А цените им сигурно ще ги стигнем... когато почнем да изкарваме доходи колкото тях. По паритет на покупателната способност (отчитане на разликата в цените) са само 2 пъти по-богати от нас - графиката по-горе. А номинално БВП на Холандия е 58к евро на човек, при нас е 16к или 4 пъти по-малко. Тъй като жилището го плащаш по номинална цена, а не ти го дават по-евтино, защото си бил по-беден, нормално е номинално там да е 4 пъти по-скъпо от тук. Тоест, нашите средни апартаменти от по 300к когато станат 1.2 милиона в Холандия, тогава елате и кажете, че там било по-недостъпно.

# 201
Хора вие добре ли сте да сравнявате цените в Нидерландия(Холандия) с цените в България, предните теми имаше даже за пример с Цюрих, Женева оле мале като си спомня, също някакъв обясняваше колко скъпо било в центъра на Мюнхен да купиш имот нищо, че Мюнхен не е столица като София. пародия от всякъде, защо ли в Мюнхен е толкова скъпо ще се досетите ли сами ?

# 202
Поне 3 пъти съм пускала реални цени по реални лични запитвания в Любляна. Но на никой другар не му допада видяното:-))))
Цената е към края на 2023, НС

# 203
Сега понеже ме надъхаха, ето какъв апартамент погледнах в Амстердам - първият в списъка от стотици, дори не съм ги подредил по цени (има и по-евтини):
https://www.funda.nl/detail/koop/amsterdam/appartement-burgemees … cht-162/43971464/

Локацията е нещо подобно на Изток или Стрелбище за София - на няколко спирки е от центъра (не че там има голямо значение в центъра ли си, понеже работни места, офиси, молове и т.н. има навсякъде, не само в центъра).
Блокът е нещо подобно на нормален софийски блок, само че по-поддържан:

Цената - 350к евро, или 5600/кв.м. Само че техните 62 кв.м. тук ще ти ги продадат като за 100.
Разпределението - две спални, отделни хол и кухня, отделни баня и тоалетна, килер.

Нормален размер стаи - ето това е хола (кухнята е отделна):

Ми че то тоя апартамент в София ще му искат 350к, в това състояние - влизаш и живееш.
Иначе може да има и по 10к/кв.м. там - до двореца на кралицата...
Но средното жилище спрямо средните доходи мисля е много по-достъпно в другите европейски държави, отколкото в София.

# 204
Чак пък Стрелбище. Извън големия ринг е. И ние имаме мапс

# 205
Въпросът е защо не си купите някъде там? Вземете си в Женева или Мюнхен, или Хага. Дайте пример, ето отидох купих и спечелих.

# 206
  • Бургас
Преди месец споменах, че продадох едно безнадеждно търговско помещение, което го продавахме към десетина години. Днес подписах предварителен договор за продажба на второто, още по-безнадеждно. Вярно, на два пъти по-висока цена, от тази, на която го купихме преди 15 години, но вече бяхме загубили надежда, че някога ще се продаде. Споменавала съм, че е единствената ни неудачна инвестиция, по-скоро такава на родителите ми.
Партер, с отделен вход, в кофти квартал и във вътрешен двор между две кооперации. Освен за склад и работилница, не става за нищо друго. Някои подобни партери са ги направили за живеене и си живеят там. Недоумявам как живеят, ама на - живеят.
Купувачът го купува за живеене. Доволен, като плъх в книжарница. Щял да си вкарва мотора, радва се на високия таван, щял да си направи навес вътре, да реди буркани.
Със здраве да си го ползва, аз съм щастлива, че се отървах Simple Smile
Та забелязвам, че всякакви нелепости се продават в последно време...

# 207
Въпросът е защо не си купите някъде там? Вземете си в Женева или Мюнхен, или Хага. Дайте пример, ето отидох купих и спечелих.

Твърдите, че имотите ни изостават от средните цени в Западна Европа, отговаряме с конкретни примери, че това не е така, напротив спрямо покупателната способност тук вече са по-скъпи!

И всеки път щом се сблъскате с факт, следва остроумие - ми що не отидете там, що не си купите там...

# 208

Твърдите, че имотите ни изостават от средните цени в Западна Европа, отговаряме с конкретни примери, че това не е така, напротив спрямо покупателната способност тук вече са по-скъпи!

И всеки път щом се сблъскате с факт, следва остроумие - ми що не отидете там, що не си купите там...

Еми нали е по-изгодно, защо не си вземете там?

# 209
Здравейте! Удобно ли е да споделите от опит каква е тенденцията за разделяне на таксите и данъка за придобиване на имот между купувач и продавач към днешна дата?
За последно купувахме имот преди 10 години и тогава всички, към които имахме интерес, бяха склонни на споделяне на тези разходи.
В момента сме се ориентирали към един единствен имот и останахме изумени, че освен комисиона за брокера, и всички останали разходи трябва да покрием ние… На сегашните цени към 40 000 лв. само за тези услуги направо ми се струва убийствено… 🙄

Общи условия

Активация на акаунт