Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 33 259
  • 749
  •   1
Отговори
# 495
Ами аз обичам да съм навън и веднага след като се изнесох от там, много проблеми ми се решиха (с кожа, коса и т.н.)

# 496
  • София, Bulgaria
Донев, а този архтект за Таблици за площообразуване не е ли чувал, а ЗУТ. Да отиде да обясни на строителите да продават "светла" площ, без стени и без Обите части на сградата.
Брокерите може и да не са подготвили веднага за отговор, но ето ще проверят и ще кажат.  Всичко си го има в документацията на сградата. Все пак това е само една обява. Някои са много детайлни, някои не са.
За старото строителство също не е вярно, че няма и не купуваш Общи части. Във всеки НА с цитирани само, като процент от общите части на сградата. Няма ги като, цифра в кв. м. То и в някои НА на НС също не са цитирани. За това при необходимост се търси Таблица за площоразпределение.

Понятия скъпо, ефтино са много относителни. На мен 2014 г. ми беше по-скъпо и по-недостъпно да купя имот от колкото 2020г.
Сега се чувствам като 2014 г. , но други хора им е много по-възможно и ето купуват.
И понеже правим и Кредити, трябва да ви каза, че последите години в по-високият сигмент хората са с доста солидно самоучастие. И въоще не си харчат всичките пари за имот.

# 497
А размерите на стаите са 4.40 х2.45. (10квм) Ми, то колкото банята, бе!
Не е баш така - 4.40 е до нишата за гардероб, а оттам до стената е още 65. А ширината е 2.67 доколкото виждам?

5.05*2.67=13.48 кв.м. чисти
В БГ масово спалните като са 3.80 на 3.20, мерено от средата на стената (и то с дебели стени) да не са по-широки?
Но не е в това въпроса, а в прозрачното обявяване на характеристиките: гледаш, смяташ ще ти влязат ли мебелите и би ли живял там, и преценяваш дали да ходиш да го гледаш. А тук гледаш на чертежа 50 кв.м. и отиваш, то едвам има 30.

# 498
Здравейте,
Във връзка със ЗП : При последната ми покупка през м.02. , тъй като избирах в район Хладилника, а там има няколко нови проекта и цените са сходни, си направих труда да сметна цената на "светла"площ, т.е. от стена до стена, само светлото пространство, независимо какво ми даваха като ЗП строителите. И установих големи разлики. При една и съща светла площ, едните водят ЗП 115кв.м., другите ЗП 128кв.м.. Говоря за строители като БЛД, Главболгарстрой, т.е. не вярвам да има огромна разлика в дебелината на стените. Не знам тогава от къде се получава.
Впрочем, и аз се изкуших да сравня цената с други места, тъй като имам наблюдения върху пазара в Германия и Австрия. На мен ми излезе светлата площ  на 4400Е/ кв.м., а в Берлин и Виена ново сторителство в подобни квартали гравитира около 9-10000Е/кв.м..

# 499
Квадратите не са всичко. За мен ширина на стая от 267 е абсурд. Аз 280 не приемам, даже и под 300.

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 10:40 от Черна станция

# 500
А размерите на стаите са 4.40 х2.45. (10квм) Ми, то колкото банята, бе!
Не е баш така - 4.40 е до нишата за гардероб, а оттам до стената е още 65. А ширината е 2.67 доколкото виждам?

5.05*2.67=13.48 кв.м. чисти
В БГ масово спалните като са 3.80 на 3.20, мерено от средата на стената (и то с дебели стени) да не са по-широки?
Но не е в това въпроса, а в прозрачното обявяване на характеристиките: гледаш, смяташ ще ти влязат ли мебелите и би ли живял там, и преценяваш дали да ходиш да го гледаш. А тук гледаш на чертежа 50 кв.м. и отиваш, то едвам има 30.

На тази спалня проблемът е в другия размер- 2.45 м. или 2.67, не можеш да сложиш какво да е легло.

# 501
Само ако бяхте толкова критични и взискателни към родните имоти ново строителство Simple Smile))

# 502
# 503
Здравейте,
Във връзка със ЗП : При последната ми покупка през м.02. , тъй като избирах в район Хладилника, а там има няколко нови проекта и цените са сходни, си направих труда да сметна цената на "светла"площ, т.е. от стена до стена, само светлото пространство, независимо какво ми даваха като ЗП строителите. И установих големи разлики. При една и съща светла площ, едните водят ЗП 115кв.м., другите ЗП 128кв.м.. Говоря за строители като БЛД, Главболгарстрой, т.е. не вярвам да има огромна разлика в дебелината на стените. Не знам тогава от къде се получава.
Впрочем, и аз се изкуших да сравня цената с други места, тъй като имам наблюдения върху пазара в Германия и Австрия. На мен ми излезе светлата площ  на 4400Е/ кв.м., а в Берлин и Виена ново сторителство в подобни квартали гравитира около 9-10000Е/кв.м..
Разликата идва от това с какво граничи: апартамент; стълбищна площадка; въздух (външни стени). Томева  е писала: стените са първо различно дебели, второ по различен начин се разпределят. Никой не си ги измисля тези неща. Схеми се правят с общите части.
Ако качите архитектурен чертеж на двата имота ще може и конкретно да се коментира.

Пример от моя опит като купувач:
Ние купихме цяла плоча от строителя, зидаха ни стените по наш проект в последствие, еми светлата площ на този жилищен етаж няма как да ни е равна на светлата площ на имота. Платихме светлата площ на плочата без една стена както е нормално, получаваме в готов вид за живеене по-малка от нейната. Колко според Вас трябваше да платим за тази плоча, че да не се "набутваме"?

П“П“
Новото строителство в Италия също има различно площообразуване като при нас. И там пак не ми продават светла площ независимо в стара сграда или в нова ще купувам.

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 10:49 от drago_2008

# 504
Впрочем, и аз се изкуших да сравня цената с други места, тъй като имам наблюдения върху пазара в Германия и Австрия. На мен ми излезе светлата площ  на 4400Е/ кв.м., а в Берлин и Виена ново сторителство в подобни квартали гравитира около 9-10000Е/кв.м..
А сравни ли какво им е подобното на кварталите: инфраструктурата, озеленяването, архитектурата и урбанистиката, тротоарите, асфалта, чистотата, типа съседи? Средния доход във Виена и София няма да сравнявам, там е ясно.

Иначе ако си поискаш точни архитектурни чертежи - дават. Не брокерите, а строителят. Ето един примерен, на този апартамент в краен софийски квартал, който го плащаш за 123 кв.м. и ужким има 92.5 чисти:

Ето това му е плана:

Хващам се с елката и събирам: дневна 23.16, първа спалня 14.92, тоалетна 1.92 и т.н. - излиза ми 69.34 всичко без балкона. Той е още 5.20 - слагаме го и него в площта, макар че в повечето чужбини ги обявяват отделно - и пак е 74 кв.м. тоест по-малък от френския - но поне можеш да се похвалиш на френците, че живееш в 123 кв.м., а те в 77 Simple Smile И също, че си имал възможността сам да си монтираш врати, плочки, мивки, настилки и цвят боя, пък те се задоволяват с каквото им е поставил строителя.
Разликата е от 74 до 123 е 49, а 49/74 прави 66%. Аз казах, че с поне 20-30% е надута площта, на която ти смятат цена на кв.м. но явно съм бил доста скромен.
Откъде идва тази разлика? Ако увеличим чертежа, вижда се например, че стената е 45 см - сигурно е толкова, тухла 35 плюс 10см стиропор, който ти мерят и си плащаш по 2-3000 евро/кв. нищо че той струва 40 лева.

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 11:08 от chris78

# 505
  • София, Bulgaria
дневна 23.16, първа спалня 14.92, тоалетна 1.92 и т.н. - излиза ми 69.34 всичко без балкона. Той е още 5.20
Тези цитирани кв. са без стените. От стена до стена. Сложи и стените и ще получиш 92кв. , сложи Общи части и получаваш 123.
Да обящя:
1. В Архитектурния план, където пише Ап. ХХХ кв.м това е ЗП.
 2.  Квадратите по помещнията са квадратури без стените, само пода измерен от стена до стена.
Ако няма стени и общи части, няма и ап. а полянка под небето.

И за протокола, не един и два пъти съм виждала по-малка квадартура, но много по-удачно разпределена и съответно по-хубаво жилище, поне за мен.

# 506
Чиста жилищна е съвсем различно от Светла площ, която се вижда на архитектурния чертеж с размер от стена до стена! Интересно ми е, Вие очаквате строителят да ги покрие за своя сметка площите на стените ли? Те безплатно ли се матириализират и не изяждат ли от светлата площ на една плоча?

Застроена площ (ЗП) – площта между ограждащите стени на съседни обекти, ако в съседство има друг обект и има прозорец към него в ЗП влиза цялата дебелина на стената. Ако външните стени нямат отвори се мери ½ от дебелината им (останалата ½ влиза в общите части).

Чиста площ (ЧП) – в нея се включват стени, колони, терсаси и др.

Светла площ – от стена до стена, в нея НЕ се включват стени, колоните, трегерите и др.

Общи части (ОЧ) – общи на всички собственици на земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уре(чл. 38 от Закона за Собствеността). На кратко, всичко, което служи за общо ползване, включително колони, врати, носещи стени и т.н.

Крис, всъщност като чета и ми става ясно защо ги пишете тези неща, то дори и чертежи не "четете" правилно. Стената не е 45 см, нито тухла има 35 см. Има 10 см изолация+25 см тухла+10 изолация на балкона, за да съответства на нормативната уредба за ЕЕ, от която обаче и живущият ще има полза - ще пести от пари за отопление и охлаждане... На спалнята съответно е 35 см, там отвътре изолация 10 см не се монтира.

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 11:38 от drago_2008

# 507
То и аз си търся някой будала да ми направи външната топлоизолация за 40 лв. ама не щат тия нахалници! Повече искат!?!
Пък, моля ви се, наглите строители - продавали вместо 40 лв/квадрат, било в пъти повече! Ма те тия 40 лв са един върху друг, не са един до друг. Ми това работници, осигуровки, допълнителни материали, платени отпуски ако щеш, транспорт печалба - не го ло броим? Защо така наивно ги смятате работите, като не сте наивни?

# 508

Дааа... Цел №1 им е да промиват мозъци, щото си нямат друга работа. А и във всяка обява си пиши, колко е и ЗП, ако не е цитирна, един тел. разговор и ти я казват. Няма конспирация. Да не говорим, че всички кавадратури ги има в документите.
Аз живея в България и купувам тук, какво ме топли колко е в Париж, Барселона или Долно Нанагорнище.

Томева, аз смятам, че брокерите нямат много друга работа щом отделят огромно количество от време да създават и обслужват фалшиви обяви. Това генерира огромен ненужен трафик от хора, които се обработват фиктивно. Това ако не е губене на време, не знам какво е Simple Smile. Мога да говоря и а много други безсмислени практики, които показват, че брокерите имат време за губене и нямат друга работа. Много пъти сме обсъждали, че повечето брокери са неефективни за себе си и за клиентите и основната им цел не е да помогнат и да бъдат полезни (както един различен брокер се опитва да ни внуши), а да грабят пазарен дял, контакти и комисиони. Разбира се има шепа брокери, които не сте такива, но това е изключение. Така че няма да се изненадам на абсурдни практики и гимнастики с порочна цел.
Хубаво е че желаем да купуваме в родината си, но след като е повече от ясно, че масово се купува за инвестиция, а света е широк, човек може да започне да се ориентира и към други държави, където има инвестиционен смисъл. Затова сравненията с други държави са полезни, но само ако са направени правилно. Хората сравняват освен площ също и икономика, заплати, инфраструктура и тн. Не бива да се сравнява избирателно и само когато е в полза на личния наратив. Пак се сещам за госпожата по ТВ, която сравняваше нашите заплати с тези в Люксембург и Париж. Дали е ходила там, дали е проверявала какво произвеждат, за да получават такива заплати. Скептичен съм.

# 509
Аз добре разбирам и как се изчисляват площите, и че клиентът трябва да заплати целия строеж - вкл. парцела, стените, изолацията, общия коридор, и т.н.
Нашите строители имат право да смятат така и да се рекламират така - щом законът е такъв тук. Нямат право обаче (поне морално) да казват - ама тук е 2-3000 евро, пък в чужбина е 5-6000.
Защото - както е видно от сравними обяви за чужбина - техните 77 кв.м. са повече от нашите 123 кв.м. и като го разделиш на кв.м. по сравним начин, разликата значително се стопява.

Общи условия

Активация на акаунт