Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 33 214
  • 749
  •   1
Отговори
# 510
Тук мисля, че всички наблягат повече на това, че са достъпни (и те са достъпни), понеже скъпо/евтино... това са относителни понятия. Дори някъде да е 500 евро квадрата, ако не можеш да си го купиш по ред причини различни от липса на средства, все тая, че е евтино.

# 511
Тук мисля, че всички наблягат повече на това, че са достъпни (и те са достъпни), понеже скъпо/евтино... това са относителни понятия. Дори някъде да е 500 евро квадрата, ако не можеш да си го купиш по ред причини различни от липса на средства, все тая, че е евтино.

По кой критерии точно са достъпни? Завършен, готов за живеене, нелуксозен, не на топ локация тристаен във Варна е 400 хиляди лева.

При средна заплата 1680лв средна работна заплата.

Което прави 20 годишни заплати за жилище. Това по всички критерии е много недостъпно. Какво е това упорство да казваме на черното - бяло, не зная.

# 512

По кой критерии точно са достъпни? Завършен, готов за живеене, нелуксозен, не на топ локация тристаен във Варна е 400 хиляди лева.

При средна заплата 1680лв средна работна заплата.

Което прави 20 годишни заплати за жилище. Това по всички критерии е много недостъпно. Какво е това упорство да казваме на черното - бяло, не зная.

Може родител да купи на детето си много по-лесно, отколкото в чужбина. Тук при мен сумата се плаща от сметка на бъдещият собственик. Ако родител преведе пари на детето си, трябва да плати 8 % данък, или да го купи той и после да го прехвърля, което пак е висок разход. Данък покупка 3% в БГ някъде, което е супер малко, годишен данък още по-малко. Човек живеещ в нищо и никакъв град в Испания, който притежава апартамент на стойност 200 000 има разход около 2000 евро на година и не говоря за затворен комплекс, а за най-обикновена стара сграда. Кой притежател на двустайно ЕПК в София плаща толкова на година, никой. Представям си колко би била поддръжката в Дания или Франция. Да имаш повече от едно жилище в чужбина е лукс, тук всеки има поне по едно някъде. Други са проблемите в БГ, жилищата са песен.

# 513
Човек, има универсални критерии за достъпност, по които имотите у нас са крайно недостъпни.

Това, че родител можел да купи, да спечелиш от тотото, да намериш флашка с биткойни, данъците са ниски... няма нищо общо. Имотите са скъпи спрямо средните доходи. Точка.

# 514
Достъпни са за богатите, а жилищата (знам от тук) са само за богати хора, пък бедните да вървят да живеят под наем - богатите нали затуй купуват по 5-10, че да им ги дават под наем.
Само ми е чудно какъв наем могат да си позволят да заплащат при среден доход 1680 лева - наемът по всички световни критерии трябва да е до 1/3 от дохода, тоест 5-600 лева. И как сега богатите ще изплатят инвестицията 400,000 лева?
Както и да го смятам, не ми излиза - аз затова не купувам тук имоти, но на който му излиза нека си купува, аз не го спирам.
Човек живеещ в нищо и никакъв град в Испания, който притежава апартамент на стойност 200 000 има разход около 2000 евро на година
Това не е напразен разход, а се плаща за да имаш улица, тротоар, заседени дървета и цветя, градски транспорт, да ти извозват боклука, да може да дойде полиция и пожарна като ги извикаш, да има общински ченгета, на които да се обадиш при проблем, да има парк, културен живот, фестивали, спортни площадки и т.н.
При нас понеже не е 2000, а 200 - ето какъв е резултата:
не бих купила в София, понеже докато живеех там прекарвах повече време вътре (градът не предлага особено много неща и е мръсен)

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 12:36 от chris78

# 515
Достъпни са по критерия за кредитиране. Но между достъпност, полезност, цена/качество,  перспективност и тн има огромна разлика. Те и китайските стоки от алиекспрес са достъпни, ама безполезни. След като всички сме тръгнали да ставаме мултимилионери от имоти, то следва да искаме след 10-20г да живеем в големи палати. Кой ще живее в морално остарелите кутийки? Единствено го виждам ако хората продължават да си живеят по единично, не се формират семейства и няма раждания. Тогава такива маломерни жилища биха били смислени, но в такъв случай, населението ще намалява. За чий се строй като за бейби бум?

Хипопотам, при все че постоянно се сравняваме със запада и ги гоним и настигаме. Не следва ли и по данъци да ги настигнем един ден? Или наратива е избирателен по цени да, по данъци не? И да се запитаме всички българи със затворени пари в десетки необитаеми апартаменти, ако им обадят по 2к евро на бройка данък, какво правят?

# 516

Може родител да купи на детето си много по-лесно, отколкото в чужбина. Тук при мен сумата се плаща от сметка на бъдещият собственик. Ако родител преведе пари на детето си, трябва да плати 8 % данък, или да го купи той и после да го прехвърля, което пак е висок разход. Данък покупка 3% в БГ някъде, което е супер малко, годишен данък още по-малко. Човек живеещ в нищо и никакъв град в Испания, който притежава апартамент на стойност 200 000 има разход около 2000 евро на година и не говоря за затворен комплекс, а за най-обикновена стара сграда. Кой притежател на двустайно ЕПК в София плаща толкова на година, никой. Представям си колко би била поддръжката в Дания или Франция. Да имаш повече от едно жилище в чужбина е лукс, тук всеки има поне по едно някъде. Други са проблемите в БГ, жилищата са песен.

Така е.
Плюс пълната липса на задължителни разходи по линия на енергийна ефективност и подобни, за разлика от други държави.
И придобиването, и притежаването на имот все още са доста достъпни.

# 517
  • Бургас
Средната заплата във Варна към края на м.г. е 2 271, а не 1680 лв.
Двама души с по 2271 правят 4542 лв.
Кредит 400 000 лв. е с 1 672.85 месечна вноска при 30-годишен период, без грам самоучастие, т.е. без никакви спестявания (калкулатор на Пощенска банка).

Да допуснем, че тук имаме двама души, младо семейство, без деца, което тепърва ще го купува този голям тристаен "нелуксозен". Първо - такъв не им е нужен, могат да спестят за самоучастие, могат да теглят по-малък кредит, могат да живеят в малък двустаен в по-отдалечен квартал, па после като им се родят децата, да скачат към тристайния. Даже и с едно дете до определена възраст едно семейство съвсем спокойно може да живее в двустаен апартамент. Могат да работят извънредно, не е грях, правили сме го и продължаваме да го правим, ако и да не сме вече на 25-30 г.

Ако твърдите, че семейство с две деца трябвало да го купува този тристайния, пак ще попитам - къде е живяло досега това семейство? Човек не се озовава изведнъж на 40 години с две деца, нали, че рязко да му потрябва тристаен "нелуксозен"?

# 518
Откога такса поддръжка на имот включва изреденото?? Това са фантасмагории

Това не е напразен разход, а се плаща за да имаш улица, тротоар, заседени дървета и цветя, градски транспорт, да ти извозват боклука, да може да дойде полиция и пожарна като ги извикаш, да има общински ченгета, на които да се обадиш при проблем, да има парк, културен живот, фестивали, спортни площадки и т.н.

# 519
Kris - "Само ми е чудно какъв наем могат да си позволят да заплащат при среден доход 1680 лева - наемът по всички световни критерии трябва да е до 1/3 от дохода, тоест 5-600 лева. "

Посказвам - ако им е толкова ниска заплатата за София, да живеят в споделено жилище с друг, или в стая от друг апартамент. До едното ми ателие има заведение, и кандидатките са двете готвачки. Вярно - малко е за две жени, ама е точно под носа им. И те работят по 12 часа, и като за едното спане, са съгласни.
Отделно е, че в София заплатите са по-високи. За в провинцията, 1680 лв е добра заплата

# 520

Средната брутна заплата е 2271, нетната е 1680.

Моля Ви, не манипулирайте така чак...

# 521
Човек, има универсални критерии за достъпност, по които имотите у нас са крайно недостъпни.

Това, че родител можел да купи, да спечелиш от тотото, да намериш флашка с биткойни, данъците са ниски... няма нищо общо. Имотите са скъпи спрямо средните доходи. Точка.
Дано да сте продал на ниска и достъпна за хората цена....
Тогава ще сте бялата лястовица...

# 522
Относно достъпността на наемите по света и в България - достатъчно е да се сравни какъв е делът на живеещите в споделени квартири по държави. В България все още не е норма да се дели наем с още Х човека, където го има е изключение.

# 523
Кредит 400 000 лв. е с 1 672.85 месечна вноска при 30-годишен период, без грам самоучастие, т.е. без никакви спестявания (калкулатор на Пощенска банка).
Човекът е казал нетната колко е. С едната нетна от двамата сигурно могат да изплащат кредита. А другата ще е за тока, парното, телефоните им, храната, дрехите... до деца не вярвам да стигнат. А пък апартамент с две спални трябва да се купи като решат да имат деца, а не вече с бебето да се местят - или може и в едноспален? Сигурно може.
Не знам обаче как ще спестят първо 15% (минимално самоучастие, изисквано от БНБ) = 60,000 лева, плюс 3.6% за брокер, 3% за общината, 1-2 за нотариус, адвокат, а пък майстори дано въобще не са нужни, че 100 хил. ги минават тогава само за да се нанесат. Колко семейства ги имат спестени кеш тези пари? Оф чакай, забравих, че майките им щели да им дадат Simple Smile
Откога такса поддръжка на имот включва изреденото?? Това са фантасмагории
Това ти покрива по света данъка на недвижим имот. Колежката говореше за него.
Ако живееш в комплекс, таксата поддръжка си е отделно - тя си зависи дали имаш басейн, фитнес, портиер и други екстри. Ако нямаш - покрива само режийните и фонд ремонти. В 2000 на година няма да се вместиш, ако имаш малко повечко услуги в комплекса.

# 524
  • София, Bulgaria
Ще кажете, че някой го интересува дали са ми достъпни жилищата. Това да не е хляб.
Предлагам да спрем да се вайкаме по темата, защото ако четат някои социално слаби хорха, дето нямат пари за месо и децата им са с дрехи от помощи, какво ще си кажат? Тия реват, че не могат да си купят скъп апартамент, щото не искали да си купят на половин цена, ама в краен квартал. Хем нямат стандарт за скъпото, хем намират кусури на евтиното.
То и аз исках да стана балерина, ама е на, станах брокер! Кой ми е виновен?! Ами да съм работила повече, да съм учила повече, да съм репитирала повече, а не "лайф из лайф", почивчици, дълги укенди, отпуската е "светая светих", абсурд да си нарушавам комфорта.
Разбирате ме, какво имам предвид.
Ако днес ми предстоеше да си купувам жилище, нямаше да хабя енергия и мрънкам, калко е скъпо, недостъпно, пък къде, какво било...какво ме топли това и какво променя? НИЩО! А ще се хвана и да видя, как и да изкарам повече пари, да си дигна стандарта. Винаги може и винаги има как!!! Това е разликата между хората, едни дерзаят за да постигнат и реализират желания, други мрънкат. Както съм казвала хора всякакви, за това еди купува, друг не,  не сме еднакви хората.

Общи условия

Активация на акаунт