Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 33 193
  • 749
  •   1
Отговори
# 525
  • Бургас
При средна заплата 1680лв средна работна заплата...

Ама колега Донев, уточнявайте ги тия заплати, па после се заяждайте, че другите манипулират.
Някъде да сте посочил, че е нетна?
И нетна да е - всяка втора касиерка с изкуствени устни и ноктопластики за по 100 лв., темуто изби рибата да продава в България, хора няма за никаква работа - "ай, ще им работя на тия!", пък после жилищата били недостъпни  и нямали пари да спестяват за адвокати и нотариуси.

Не знам колко са недостъпни, при условие, че близо 100% от населението у нас притежава собствено такова.
Човек знае две и двеста.

tomeva, има балерински групи и за възрастни. Никога не е късно Simple Smile

# 526
От текста “Испания, който притежава апартамент на стойност 200 000 има разход около 2000 евро на година и не говоря за затворен комплекс, а за най-обикновена стара сграда. Кой притежател на двустайно ЕПК в София плаща толкова на година, никой. Представям си колко би била поддръжката в Дания или Франция” изглежда че говори не за данък

# 527
От текста “Испания, който притежава апартамент на стойност 200 000 има разход около 2000 евро на година и не говоря за затворен комплекс, а за най-обикновена стара сграда. Кой притежател на двустайно ЕПК в София плаща толкова на година, никой. Представям си колко би била поддръжката в Дания или Франция” изглежда че говори не за данък

Предполагам не съм се изразила добре, такава е сумата горе долу за годишен данък, боклук и рециклиране, такси за вход и ремонти и базова застраховка.

# 528
Моя приятелка има имот в който не живее. Онзи ден ми каза че й вдигнали таксата от 2 на 5 лева месечно за входа. И недоумява защо.

Та като изключим данъка, колко е средно таксата за месец за подръжка?

# 529
Моя приятелка има имот в който не живее. Онзи ден ми каза че й вдигнали таксата от 2 на 5 лева месечно за входа. И недоумява защо.

Та като изключим данъка, колко е средно таксата за месец за подръжка?

Аз плащам 400 евро на година, но сградата няма асансьор и чистачка и има 8 жилища, вече с асансьор и чистачка може да стане 600-700. От там нататък се качва, средно го дават 1200 евро на година.

# 530
Тя си знае какво е имала предвид, но в повечето държави данък сгради е около 1% от стойността на имота, така че 2000 евро данък на жилище за 200к ми звучи нормално.
С тези пари общината поддържа инфраструктурата, озеленява, осигурява общински услуги, прави паркове, градинки, поддържа музеи, читалища, културни домеве, спортни площадки, организира събития - какво точно прави, можеш да си видиш в бюджета на твоята община, но това не са пари на вятъра.
В Испания за 1 мин. разбрах, че данъкът е горе-долу колкото по света:

Не знам колко са недостъпни, при условие, че близо 100% от населението у нас притежава собствено такова.
Човек знае две и двеста.
Ти на кого даваш под наем 5 жилища тогава, като всеки има свое?
Много хора имат, наистина - но повечето са купени преди време, когато бяха евтини.
За София например 30-35 хил. сделки годишно. А жилищата в експлоатация са 850,000.
Така че само 5-10% от жилищата са купени на високите цени от последните години. Другите си ги имат кой отпреди 10 години като бяха евтини, кой отпреди 30-40 от Бай Тошо, а някои късметлии - и преди 100 години баба му е имала, та сега има и той.
Не значи, че има доходи сега да си купи на тези цени, ако трябваше.

# 531
  • Бургас
На тези, които смятат, че покупката на собствено жилище са пари на вятъра.
Абсолютно сериозно. Години наред давах на мъж с приятелка, който имаше триетажна къща в крайморски град, но не искаше да живее там с родителите си, па макар на друг етаж. И каза, че нямало да даде 80 000 евро (тогава апартаментът, който отдавах, струваше толкова), щото били много за апартамент, а той харесвал къщи.
Давам на млада жена, която има жилище, но в родния си град и там не иска да живее. Може да купи в София, доходи има, но пак не иска, защото иска да е мобилна.
Давам на младо семейство с дете, което чака една от двете баби, които живеят в съседство, сещаш се какво Simple Smile
А години наред давах на разведена жена, която, докато беше под наем, си купи два и мъжът й построи още един, които тя също отдава...

Само едни от всичките ми наематели са украинци без жилище в България.

Та - щом хората без проблем плащат наем и съзнателно не искат да купуват, значи какво? Че жилищата са достъпни. Имат къде да живеят, имат избор, не са улицата, не са под моста.

И не, не са били "евтини" жилищата преди 10 години, защото сме показвали графики на МРЗ и средна заплата спрямо цената на жилищата, от които става ясно, че преди 10 години е трябвало да платиш много повече за жилище, отколкото сега, но ти на графики вярваш само, ако са твоите.

# 532
Аз мога да ти кажа за колко аз купих апартамент в София 2014 г. но сигурно няма да ми повярваш, затова ще цитирам друга потребителка, на която вероятно ще повярваш:

Заключена тема не може да се цитира, затова го давам като картинка.
При мен сметката е горе-долу подобна - 3-4 пъти увеличение (аз го продадох преди да стане чак толкова, де).
Е заплатите 3-4 пъти ли се са увеличили? Сега като средната в София била 3000, тогава 750-1000 ли е била?
За МРЗ не говорим - тя почна от ниска база около 300 лева и я вдигат само с цел изсветляване на доходите, иначе никой не работи за нея, камо ли в София.

Другият момент е, че при номинално по-ниски цени (не само относително спрямо доходите) можеше да изплатиш цял апартамент в София - каквито имаше за 30-40-50к евро - с 1-2 години гурбет, а пък по-предприемчивите преди време си купуваха и с 2 летни бригади в САЩ.
Сега и с 10 години гурбет не можеш да си купиш апартамент, освен някъде по селата може би, но в голям град - не.

Специално във Варна, за където говори Донев, много мъже работят по корабите. Имам близък точно такъв. Заплатата е към $4-5к (но не се работи всеки месец). Купи си вече 2 апартамента. Първия го купи преди повече от 15 години, и за него работи 2-3 години. Втория, по-голям, го купи преди 5 години, значи вероятно 10 години е събирал пари - не че му правя точно сметка. За трети не знам ще успее ли да събере - при сегашните цени едва ли.

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 15:24 от chris78

# 533
Потвърждавам, но потвърждавам също и че ни беше много скъпо и постоянно чувахме подмятания, че сме луди и ще го плащаме цял живот. На фона на моята заплата тогава това бяха страшно много пари и по мое мнение ми отпуснаха ИК, защото бях служител в банката. Това обаче също не е особено удачен пример, защото бях в началото на кариерата си. С този, в момента, ни е далеч по-лесно и не ги усещаме, докато за първия в началото си имаше лишения.
Между другото това е стара информация, вече е над 210. Grinning

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 15:24 от Ambrosia

# 534
  • Бургас
МРЗ е много точен критерий за сравнение, защото е константа и се взема за база и за други плащания, доходи, такси и т.н. А не защото "никой не работи за МРЗ".
И да, точно 3-4 пъти се е увеличила и средната заплата.

# 535
Познавам няколко такива, за които говориш
Специално във Варна, за където говори Донев, много мъже работят по корабите. Имам близък точно такъв. Заплатата е към $4-5к (но не се работи всеки месец). Купи си вече 2 апартамента. Първия го купи преди повече от 15 години, и за него работи 2-3 години. Втория, по-голям, го купи преди 5 години, значи вероятно 10 години е събирал пари - не че му правя точно сметка. За трети не знам ще успее ли да събере - при сегашните цени едва ли.

Това са хора 'по живота' и това което казваш че събирал 10 години надали можем да го обсъждаме изобщо. Само един от тези които познавам има стабилна жена и бих казала че благодарение на нея имат няколко имота. Останалите като се приберат се почва пиене, черпене, пиене, черпене на хора, които се въртят около тях. След 6 месеца- на изходна позиция.

# 536
МРЗ е много точен критерий за сравнение, защото е константа и се взема за база и за други плащания, доходи, такси и т.н. А не защото "никой не работи за МРЗ".
И да, точно 3-4 пъти се е увеличила и средната заплата.

А Вашата заплата или заплатата на Вашите служители, дали е нараснала 3-4 пъти за същия период? Сериозно питам.

Моите доходи са някъде около 50% нагоре. Много под ръста на имотите.

# 537
Моята заплата от 2015 насам може би 2-2.5 пъти.
Но ако речем, че 0.5 е защото все пак трупам опит и ставам все по-продуктивен и ценен кадър, да го наречен грубо 2 пъти, което следва инфлацията. Един от любимите на форума примери - дюнера тогава беше 3.50, сега е 7.
Имотите обаче са поскъпнали не 2, а 3-4 пъти.

# 538

Сега ще кажете, че това не е точна статистика. Ама субективните наблюдения на Тинтина и Дениса са.

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 16:08 от Анонимен

# 539
Вторачили сте се в столицата и един два големи града, по-интересно стана в малките градове. Последните 2-3 години се продават непродаваеми имоти или имоти, които преди трудно биха се пласирали.

Общи условия

Активация на акаунт