Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 33 186
  • 749
  •   1
Отговори
# 540
Абе инфлацията че не я отчитат точно - не я. Но и МРЗ никакъв обективен показател не е.
Че тя преди 10 години беше 300 лева. И кой си е купил апартамент с МРЗ - никой. И преди, и сега, и в САЩ и в Холандия и в България, никой с МРЗ не си е купил жилище. Тя не стига само за базовите потребности.
Ето на колко ги изчисляват в момента:

Това покрива храна, облекло, битови сметки, комуникация, транспорт, и предполагам някакви базови нива на "удоволствия" от рода на кино, книга, театър или почивка - защото без тях животът не е живот, а вегетиране.
Не покрива обаче закупуване на жилище. И ако изкарваш МРЗ 1077 лева, как ще си купиш жилище?
То и средната толкова покрива... ето от НСИ за 2024 е 27,881 годишно или 2,323 месечно брутно. Нетното прави 1,802 лв. За спестяване за жилище остават... 1802-1521 = 281 лева.
Това е за страната. За София доходът е по-висок, но вероятно и т.нар. "издръжка на живота" е по-висока. А жилище се купува с това, което ти остава след като си покриеш издръжката първо.

# 541
Ето я средната:

и за 24 спрямо 23 -

тоест за периода на Донев какво се случва? Ще кажете че не е станало?

Или да го кажем в % - Увеличението е приблизително 164.92%.

# 542
  • Бургас
А Вашата заплата или заплатата на Вашите служители, дали е нараснала 3-4 пъти за същия период? Сериозно питам.
Моите доходи са някъде около 50% нагоре. Много под ръста на имотите.

Никога не съм работила за една заплата. Работя за себе си и от това колко работа ще си създам, зависят и доходите ми. Постоянни служители нямам, работя на проектен принцип и им плащам много добре, ако сравняваме 10-годишен период - не с 50% са нараснали сумите, а със 100%. Много е специфична дейността, подбирам си хората и искам да се чувстват добре, защото иначе работата не върви. Никога не се пазаря и давам толкова, колкото поискат. Дали ще взема аз 1000 лв. повече, или по-малко, не е от съществено значение в дългосрочен аспект. Работа напоследък имам страшно много, но вече си позволявам да подбирам, да отказвам...
Бих казала също, че благодарение на удачните инвестиции в имоти в последните 20 години, доходите ми са нараснали много сериозно благодарение и на получаваните наеми.

# 543
Ето, ти си примера, че със заплата в България имот трудно се купува. Купуват тези, които имат доходи от свободна професия (или на черно). Те са малцинство обаче - повечето хора са на трудов договор.
Дори и те могат да крият реално колко получават.
Затова нека не гледаме само минимална заплата, средна заплата и т.н. а да погледнем БВП. Все пак и на черно да вземаш пари, като идеш да ги изхарчиш те се отчитат като БВП.
По-долу е номиналния БВП - той се вдига, когато се вдига инфлацията, нарочно вземам него, а не този по "постоянни цени":

За последните 10 години, които ги има в СБ, се е вдигнал от 55 на 102, или общо с 85%, което прави пo 5.99% на година номинално (с инфлацията).
Така че тук има някакви големи дисбаланси:
- БВП е порастнал номинално с 85%
- Инфлацията пък била 51% (дотук добре - останалите 34% може да са продуктивност, технически прогрес и т.н.)
- Заплатите обаче били нарастнали със 164%? Вероятно просто част от сивите доходи излизат на бяло
- А жилищата са поскъпнали с 200-300%?

# 544
Ето днес една интересна новина от щатите.

# 545

Темпа спада явно, но цените какви са в сравнение с 2023 и 2024 г.?

# 546

Темпа спада явно, но цените какви са в сравнение с 2023 и 2024 г.?

Зависи от щата. В щати където не се строи много цените се държат, обаче в южните щати където имаше бум цените падат. Аз съм писал за Остин преди, там са паднали над 20% от пика през 2022 и продължават да падат. Ето това е спрямо 2024 Март, мисля че това не включва влошаването заради митата и фондовите борси

# 547
Пак много сте изписали, едни и същи профили едни и същи писания за пореден път, явно нямате достатъчно голяма натовареност през деня там където работите и си чешете езиците тук. Темата е за имотния пазар в България ако позволите, не ме вълнуват щатски и други пазари. Кажете нещо интересно, нещо тренди, нещо ново???

# 548
Пак много сте изписали, едни и същи профили едни и същи писания за пореден път, явно нямате достатъчно голяма натовареност през деня там където работите и си чешете езиците тук. Темата е за имотния пазар в България ако позволите, не ме вълнуват щатски и други пазари. Кажете нещо интересно, нещо тренди, нещо ново???

Спомням си 2008 като предупреждавах хората имаше същите реакции от типа какво ме интересуват щатите. Ама цените в щатите паднаха, после в западна европа, и после като мокър парцал удари Бг. Понеже американците купуват много от Европа, ако на американците започнат да им падат активите се получава обратен wealth ефект и се свиват с покупките и от там всички по веригата го усещат. Нали искаш нещо тренди, ами тренда е че се свива позара на имотите.

# 549
  • София
Мдаа, всички сме чували за ефекта на пеперудата...
А днес чух и за задаващ се конфликт Индия/Пакистан - потенциално още една пеперуда. Всички по морето да се готвят да посрещат индийци и пакистанци  Confused

# 550
  • Бургас
Крис, когато купувах първия си имот сама, разведена и с дете, бях на заплата и работих извънредно, за да си плащам кредита, щото само със заплата не става, особено ако е една. С максимално свиване на всички ненужни разходи.

Не е невъзможно. Особено с две заплати, ако сте двама и допълнителна работа. Или квалификация, за да си ценен кадър и да ти плащат повече. Но да, по-лесно е да се оплакваме колко скъпо е всичко и утешаваме с поредния айфон. Особено ако сме с посредствени знания и умения.

# 551
И аз щях да кажа, че моите доходи май са се увеличили, знам ли, 7-8 пъти, а не с 50 или 100%. Което само потвърждава по-предните ми публикации, че - неизвестно защо, всичките само говорите за заплатата на тоя и на оня.
А пък тези, които купуват - в по-голямата си част от пишещите тук, са мисля собственици на малки или по-малки или по-големи бизнеси. Нали си говорихме, че НЕ Е НУЖНО ВСЕКИ да може да си позволи да си купи. Понеже предлагането НЕ Е ЧААК ТОЛКОВА ГОЛЯМО.

И, също да кажа, както и Tintina каза: Когато работиш в своя малък бизнес, и разчиташ на хората да са супер читави: им плащаш добре. И ние им плащаме добре, към много добре.
Тоест - покрай нахалниците като мен, изглежда че и останалите хора изкарват добри пари. Защото ако ги нямаше тия като мен, далеч по-малко хора щяха да получават адекватни доходи.
Те са си взаимносвързани нещата.
Айде, с изключение на Донев, който - както ни написа - взема открай време топ високи доходи. И затова неговите, най-вероятно, няма да скачат с такива големи темпове.

# 552
Аз бизнес нямам, двамата с мъжа ми сме на заплата. Може всякак, стига на човек да му се работи и да има желание за развитие.

# 553
@Neymar - е, ти пък сега - аз ще ти отговоря вместо форума: САЩ като са толкова прости да си изберат това "оранжево какаду", сега така им се пада - рецесия и спад. А при нас нищо общо: нашите лидери са опитни и мъдри и ни водят към икономически разцвет и постоянен ръст 20% годишно за обозримото бъдеще.

Крис, когато купувах първия си имот сама, разведена и с дете, бях на заплата и работих извънредно, за да си плащам кредита, щото само със заплата не става, особено ако е една. С максимално свиване на всички ненужни разходи.
Можело е тогава - да; и аз съм си купил и изплатил с малко повече работа - но първия ми апартамент струваше мисля 30-30 и нещо к. Дето се вика, и в чужбина да идеш чинии да миеш за 1-2 години, ще си изплатиш кредита предсрочно, ако тук видиш зор.
Сега с тези цени обаче не е възможно. Ето данните ги виждаш - за страната нетна заплата 1800 и разходи за живот 1500, остават 300 за спестяване за жилище. Ми ти няколко години имаш да събираш само за брокерската комисиона, след това още няколко за нотариуса, а за първоначалната вноска 15% ще работиш извънредно.

Както и да си говорим, се връщаме на същото: при тези цени в България може да си позволи жилище само някой с висок доход (програмист, лекар и т.н.) или с бизнес или с черни пари.
Докато по света навсякъде като фактор за достъпност гледат с медианната заплата какво жилище можеш да си позволиш - не с най-високоплатената работа, не с извънреден доход, и не с бизнес, а с медианната заплата.

# 554
Пак въртим същия кръг.
Не само у нас, а по целия свят няма как с обща работа и под средната заплата да се шириш в 100квм апартамент в столица, че и ново строителство. Аз съм живял на запад, в развита държава, виждал съм от 1ва ръка.
Навсякъде, ако искаш жилище правиш МНОГО компромиси. И то ако си на заплата над средната, инженер, програмист. Купуваш си някаква колибена талашитка на 9 дена път с камили и тренове от града. А ако си на обща работа си под наем в 100 годишни талашитени блокове (може и със съквартиранти).

Не знам кой и кога е обещавал, че няма да учиш, няма да работиш (много), ще си продавачка в павильонче за дрехи, ще пафкаш цигарки пред вратата по цял ден, а ще ти се раздава 100квм апартамент, ново строителство, че и с поръчкови мебели, кухни с панти "блум".
Че то една продавачка на сергия в Парадайса взима по 2 бона чисто, и непрекъснато има табелки, че се търсят хора.

И през соца, дори, не беше така. И това режим, дето се е държал на заеми и страданието на бъдещото поколение (90те години най-вече)
За да ти "раздадат" панелка се искаше да имаш семейство, деца, работа. И това строено с робски труд на трудови войски (без да им се плаща) и върху крадена земя. И нямаше за всички. Един вземе, друг не. Моите родители никога не успяха да купят жилище по соца. А цял живот живяхме 4 човека в 2 стаи в къщата на дядо ми, а той, дето се трепал цял живот да работи и да я строи живееше долу в сутерена.

Общи условия

Активация на акаунт