Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 33 230
  • 749
  •   1
Отговори
# 480
  • София, Bulgaria
chris78, никой не лъже. Виж ЗУТ. Имаш ЗП и Идеални части от общите части на сградата. ЗП е със стените. На проектите се дават размери от стена до стена и ако пичше, че 3м на 4м, а в действителност е 2, 80 на 3, 80 примерно, тогава е лъжа.
И какво значение има как е обявена кавадратурата. Гледаш крайна цена.
Ако е 3000евро на кв. с общите части, само на ЗП ще примерно 3500 евро, но крайната сума ще една и съща.
Разбирам, че това затруднява българина да сравнява имоти в други страни, но законите са различни.

# 481
Е поне не лъжат хората. 17 квадрата ти ги продават за 17. При нас щяха да кажат - ама то със стените тази стая е 25 кв.м. и имаш и 10 кв.м. общи части - ето ти ги 35, какво викаш, че е тясно?
Освен това гледам ти го дават с врати, мивка и плот в кухнята, настилки, боя, и (сигурен съм) завършена баня. При нас го вземаш на Ш/З и още 20-30 бона за довършване.

Дават това, дават онова.
Не ти дават, вземаш си каквото можеш.
Това е то, капитализЪма.

# 482
Здравейте, няколко пъти харесваме къща в района на София, но точно преди сделката се оказва, че строителят/инвеститора иска сделката да мине на по-ниска цена, а разликата да получи в брой/по банка но на физическо лице. Отказахме се от такъв тип сделка, но всеки път, когато харесаме нещо пак става така, явно е нормално, едната страна да спести ДДС и данък печалба, а купувачът по-ниски такси за прехвърляне. Моля ориентирайте ме как да ви купим къща, трябва ли да се примирим с тези тарикатски номерца?

# 483
  • Бургас
За първи път чувам за такава практика - на ФЛ. Случвало се е разликата да е в брой, но пак в касата на строителя Simple Smile Вероятно по този начин плаща обезщетение на собствениците на парцела.
Интересно ми е на какво основание преводът е към ФЛ.
Иначе дали да се примирите, или не - решението е ваше.

# 484
Тва ми звучи като полутристранна сделка, щом и по банка ги приема. Ако беше хептен черна- нямаше да иска нищо по банков път.

# 485
  • Бургас
Точно така, възможно е първият купувач да препродава чрез строителя, води се встъпване в дълг и няма нищо незаконно.

# 486
chris78, никой не лъже. Виж ЗУТ. Имаш ЗП и Идеални части от общите части на сградата. ЗП е със стените. На проектите се дават размери от стена до стена и ако пичше, че 3м на 4м, а в действителност е 2, 80 на 3, 80 примерно, тогава е лъжа.
Ако е 3000евро на кв. с общите части, само на ЗП ще примерно 3500 евро, но крайната сума ще една и съща.
Разбирам, че това затруднява българина да сравнява имоти в други страни, но законите са различни.

Ами като няма значение защо да не се обяви цената с чиста площ? Ама тогава няма да могат да промиват мозъците на хората колко по- евтино е в Бг. Даже в Бг стари апартаменти се обявяват с добавени общи части за да изглеждат по- евтини на квадрат.

# 487
  • София, Bulgaria

Ами като няма значение защо да не се обяви цената с чиста площ? Ама тогава няма да могат да промиват мозъците на хората колко по- евтино е в Бг. Даже в Бг стари апартаменти се обявяват с добавени общи части за да изглеждат по- евтини на квадрат.

Дааа... Цел №1 им е да промиват мозъци, щото си нямат друга работа. А и във всяка обява си пиши, колко е и ЗП, ако не е цитирна, един тел. разговор и ти я казват. Няма конспирация. Да не говорим, че всички кавадратури ги има в документите.
Аз живея в България и купувам тук, какво ме топли колко е в Париж, Барселона или Долно Нанагорнище.

# 488
@Neymar - веднъж като тръгне един обичай, много трудно се променя. Ето в Англия например ползват мерки като миля вместо км и галон вместо литър, карат от дясната страна вместо отляво, а площта я дават в квадратни футове вместо кв.м., и е много трудно да се променят навиците на хората изведнъж.

Така че в БГ ако индустрията наистина е решила, че това е правилния начин и от години го налага и хората са свикнали с него, трудно се променя. Трябва обаче да спрат да казват "как така ви е скъпо в София 3000, като ето в Австрия е 5000 - много по-евтино е, а и ние сме в ЕС все пак".
След като не е сравнимо, да спрат да сравняват. Колкото пъти сме правили сравнение на площта, излиза 20-30% надута тук. Бях давал миналата година този пример с жилище от Франция, обявено като 77 кв.м. а тук ще ти го продадат поне за 120 кв.м. Забележи, че дори вътрешните стени не рекламират в размерите, камо ли външните, или пък общите части. Естествено и там има стени и общи части, но като ти продават жилище ти продават чистата площ:

# 489
За първи път чувам за такава практика - на ФЛ. Случвало се е разликата да е в брой, но пак в касата на строителя Simple Smile Вероятно по този начин плаща обезщетение на собствениците на парцела.
Интересно ми е на какво основание преводът е към ФЛ.
Иначе дали да се примирите, или не - решението е ваше.

Какво значение има за какво ще ги ползва и какво е основанието? Чували сме различни причини - за подкуп в общината, за обезщетение, за работниците, за да е по-евтино за нас... Това, че са измислили начин да се спестят едни пари като минат в сивия сектор е проблем, явно масов, който явно всички смятате за нормалното. Това ми беше въпросът, по коментарите разбирам индиректно какъв е отговорът. Ясно, че ние решаваме дали да се съобразим с полу-легална, не съвсем черна сделка.

# 490
  • Бургас
Има голямо значение какво е основанието при един банков превод на голяма сума на ФЛ. Особено ако НАП реши да не повярва на това основание Simple Smile

# 491

Дааа... Цел №1 им е да промиват мозъци, щото си нямат друга работа. А и във всяка обява си пиши, колко е и ЗП, ако не е цитирна, един тел. разговор и ти я казват. Няма конспирация. Да не говорим, че всички кавадратури ги има в документите.
Аз живея в България и купувам тук, какво ме топли колко е в Париж, Барселона или Долно Нанагорнище.

Е, не е вярно това нещо, ежедневно съм на пазара на имоти. Първият ми въпрос към всяка обява винаги е колко е чистата застроена площ и колко са чистите квадратури на дневната и спалните. В 90% от случаите брокерите нямат готовност да ми отговорят и чувам - ще проверя, ще видя. Мой познат, възрастен архитект, казва на общите  части - агентски части. Площ, която архитектите никога не са включвали в жилищната, но агентите (така казва на брокерите) са почнали да ги включват преди години и така са останали нещата.

Друга много порочна практика е към старото строителство, което никога не е имало ОЧ да се добавят такива, така стандартните тристайни + кухня апартаменти ги пишат по 120-130м2. Което си е директна заблуда.

Чистата площ и цената на чист м2 имат огромно значение, чисто психологически. Говорим си колко било евтино спрямо Европа, ама като сметнеш, че във Франция жилището се води 77м2 и е готово за нанасяне, а у нас същото е 120м2 и е за тотален ремонт, се вижда, че двете са на сравними пари...

# 492
@Neymar - веднъж като тръгне един обичай, много трудно се променя. Ето в Англия например ползват мерки като миля вместо км и галон вместо литър, карат от дясната страна вместо отляво, а площта я дават в квадратни футове вместо кв.м., и е много трудно да се променят навиците на хората изведнъж.

Така че в БГ ако индустрията наистина е решила, че това е правилния начин и от години го налага и хората са свикнали с него, трудно се променя. Трябва обаче да спрат да казват "как така ви е скъпо в София 3000, като ето в Австрия е 5000 - много по-евтино е, а и ние сме в ЕС все пак".
След като не е сравнимо, да спрат да сравняват. Колкото пъти сме правили сравнение на площта, излиза 20-30% надута тук. Бях давал миналата година този пример с жилище от Франция, обявено като 77 кв.м. а тук ще ти го продадат поне за 120 кв.м. Забележи, че дори вътрешните стени не рекламират в размерите, камо ли външните, или пък общите части. Естествено и там има стени и общи части, но като ти продават жилище ти продават чистата площ:

Крис, я се вгледай по-внимателно в чертежа. Вътрешните стени са дебели колкото куфара на щранговете. Т.е. са от хартия и са сигурно по 3 см.
Как искаш да ти ги смятат? На квадрат или на куб!?
Simple Smile
Да не говорим какъв голям лукс е такова жилище. Никакво осамотяване. Ако някой по-едричък пръдне, ще събори стената.

А размерите на стаите са 4.40 х2.45. (10квм) Ми, то колкото банята, бе! Все едно 2 бани, долепени.

За пореден път, никой не казва, че не е скъпо в София. Скъпо е. А в Париж е още по-скъпо.

# 493
Много по-важно е къде е жилището, а не толкова квадратите, поне за мен. 50-60 квадрата не бих купила в София, понеже докато живеех там прекарвах повече време вътре (градът не предлага особено много неща и е мръсен), та площта на жилището би компенсирала до някъде околната среда. Ама на място, което много ми харесва като околна среда и т.н. бих купила и 40 и 30 кв.

# 494
Мръсен е само, ако обикаляш по 2-3 часа по спирките пеш.
Иначе, като изключим улиците е ок.

Общи условия

Активация на акаунт