Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 32 755
  • 749
  •   1
Отговори
# 180
Всеки път влизам с надежда за нещо ново и полезно, а то, кучетата лаят, керванът си върви...
А нещо полезно от вас?
От мен засега само същото - че със средни доходи в София хората не могат да си позволят средното жилище. Жилище - не строеж. Без претенции къде точно да е контакта или чешмата, стига все пак да има чешма, де, а не да се очаква всеки да е ВиК, електричар, бояджия, дограмаджия и фаянсаджия 5в1.

И при положение, че тази година средният човек не може да си купи жилище, вашите прогнози са още 20% ръст на цените! Средните заплатите - освен на ченгетата - със сигурност няма да се вдигнат с 20%, така че догодина хептен няма да може. Но нищо - тези, които имат по 5-10 ще си ги препродават един на друг, за да подкрепят все по-нагоре пазара Simple Smile

# 181
Не сме ние, дето дигаме пазара, успокойте се.
Ние само казваме какво сме видели.

# 182
И аз не съм - не съм купувал от доста години имот.
Вдигат го тези 30-35 хил. сделки годишно.
От НСИ гледам брой жилища в София-Град 768,046.
Значи към 4% от жилищата се продават всяка година, тоест едно жилище се купува на 25 години веднъж.
И ако някои хора си купуват по 5-10, то останалите (средните) явно на 50 години веднъж купуват, ако ли и за цял живот веднъж дори. То при тези цени как иначе.
Аз съм си купил като бяха евтини, а който не е и няма - да му мисли сега на скъпото ли ще купува, в друг град ли ще живее, или ще чака да паднат.

# 183
То и биткойни един е купил, друг не.
Аз също си казвам, преди не купих, виждаше ми се вятър работа, а сега с тия цени ...
Не може човек да си купи от всичко.

# 184
Кога са били евтини имотите. Ако се визира 2013-2016, на мен тогава ми бяха по- скъпи.

# 185
Имотите в София,а и в България като цяло са с цените на тези в другите балкански държави,и имат да догонват тези в Централна Европа...
Западна Европа е друга бира....
И това го знаем всички....

# 186
Няколко пъти с точни и конкретни примери за еквивалентни имоти показахме, че на практика Западна Европа е догонена... Специално за извъртащите подчертавам, изключваме Париж, Лондон,  Женева и прочие.

И на каква база ще е това догонване, след като пазара е локален, а 80% от населението не може да си позволи средна ръка имот? Simple Smile

# 187
Voala....
Днешна статистика/цена в евро м2...Има градове които не са столици....

# 188
Общите части (които са чисто български парадокс) и степента на завършеност не са калкулирани в въпросната статистика. Което тотално я изкривява.

# 189
Всичко при мен е старо строителство, с общи части отделно...
Търсете си старо тогава...
В центъра на повечето български градове почти няма нови сгради...
Ако подходим по- цинично, Вие търсите топмодел за компания през нощта,но на цената на ромка от магистрала.... Нещо като Алън Харпър от Two and a half men....

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 16:37 от denissa_72

# 190
А къде пише, че в един съюз всичките му членове се изравняват?
Испания например влезе в ЕС 1985 г. и сигурно са си викали за няколко години ще догоним Германия и Бенелюкс по БВП, ама на - 40 години по-късно още не са.
Или пък САЩ, които от над 200 години са федерация с 50 щата, и Алабама и Небраска още чакат да догонят Ню Йорк и Калифорния (и има да почакат).

За да сме последни в ЕС (в което аз не съм убеден, поради факторите, цитирани от колегата Донев) си има причини - и докато не се променят едва ли ще се промени и позицията ни в ЕС. А пък с тези политици (или пък с този мат'риал, както казва Баце) не виждам краткосрочна перспектива да се променят.

# 191
А къде пише, че в един съюз всичките му членове се изравняват?
Испания например влезе в ЕС 1985 г. и сигурно са си викали за няколко години ще догоним Германия и Бенелюкс по БВП, ама на - 40 години по-късно още не са.
Или пък САЩ, които от над 200 години са федерация с 50 щата, и Алабама и Небраска още чакат да догонят Ню Йорк и Калифорния (и има да почакат).
По цена на храната ги минахме...
Ресторантите и те не отстъпват...

# 192
34 кв. Обзаведено - 215к, цена на кв.м 6324 евро
https://www.funda.nl/detail/koop/eindhoven/appartement-genovevalaan-116/43977840/

5102 е/кв
https://www.funda.nl/detail/koop/eindhoven/appartement-paradijslaan-137/43958381/

Не-столица. И не център.

# 193
Всичко при мен е старо строителство, с общи части отделно...
Търсете си старо тогава...
В центъра на повечето български градове почти няма нови сгради...
Ако подходим по- цинично, Вие търсите топмодел за компания през нощта,но на цената на ромка от магистрала.... Нещо като Алън Харпър от Two and a half men....

Не, не, аз съм реалист и казвам нещата такива каквито са - ниски тавани, лошо качество, лоши разпределения, кофти градска среда, строителни площадки. Такива са реалностите, няма как да се кривим.

А Вие на тоя фон ми сравнявате с центъра на Париж и не знам си кво си. Еми не става така.

Ето обявите в Холандия, ами погледнете площите там (РЕАЛНИ), погледнете как се издават апартаментите, има ли такива, които се нуждаят от 2 къртач и два камиона за боклук и пак сравнявайте ябълки с банани.

Гледам Австрия, и ако изключим топ-топ-кварталите на Виена, цената на хубаво просторно, готово за живеене жилище е малко над софийските. Гледам Германия, и отвъд тузарските квартали на Франкфурт ... ами съвсем хубави, зелени, спретнати тристайни жилища (обзаведени и със енергиен сертификат) са по 400-500 хиляди евра. В София почти няма еквивалентни, ако има са твърдо над 300.

На фона на разликата в заплатите, там е по-достъпно.

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 16:44 от Анонимен

# 194
Центъра на Париж е около 7 пъти по-скъп от центъра на София....Явно само Вие си го сравнявате...

Общи условия

Активация на акаунт