Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 33 327
  • 749
  •   1
Отговори
# 315
Любопитно.
Най-грубо сметнато, излиза, че 1000квм парцел е със същата цена като 600квм.

700к лв беше теоретичен максимум.
Къде забихте и още 200к отгоре кеш.
Има и по-евтини апартаменти

# 316
  • Бургас
Те не са достойни за "средното семейство" на шофьора от ГТ и продавачката в Кауфланд.
"Всекиму според потребностите... " Stuck Out Tongue Winking Eye

# 317
Секонд, има много парцели за високоетажно строителство, които бутат цената нагоре.
Дани, няма как да изтеглиш 700к без да имаш 200к. Или поне не е препоръчително. Дадох примера, понеже не проумявам кой би набил 900к в апартамент освен ако не е нещо уау, а то такива няма. За мен всичко извън трофейни имоти над 500к лева е абсурдно. Виж твоята стратегия ми харесва, но нямам време да я практикувам.

Румка не те разбирам. Но иначе има си фирми, които се занимават с администрацията, има фирми, които предлагст комплексна услуга до бдс има и проджект мениджъри, които ти движат процеса. По-скъпо излиза, но не е по-скъпо от апартамент.

# 318
Отлично ме разбираш. И НЕ Е ВЯРНО, че излиза по-евтино отколкото апартамент. Спри с писането на неверни неща и общи приказки.

# 319
  • София
На крак, о парии презрени,
на крак, о роби на труда! Grinning

https://nova.bg/news/view/2025/04/16/494603/%D0%BA%D0%B8%D0%BC-% … 0%B4%D0%B5%D0%BE/

# 320
Тези апартаменти ги е дал на заслужили партийни другари. Работниците са в гета...

# 321
# 322
Нима не разбирате? И у нас дават безплатни апартаменти. Вие 2% лихва при 20% инфлация какво мислите, че е? Отдавна съм казал, че има прикрит социализъм. Даже у нас е по-развит, защото не е за наши и за ваши, а за всички.

Румка, не разбирам защо трябва аз да избирам парцел.

# 323
И също така, цената, която ще получиш от фирмата за строежа на ЕДНА къща, ще ти стъпи на по-висока цена, отколкото ако си я купиш готова. Или ако си купиш оня апартамент с ипотеката, който толкова отбягваш.

Това абсолютно не е вярно, приятел си строи къща от 250 м2 във Варна, грубият строеж + дограма, фасада и вътрешни инсталации му излиза около 300 хиляди лева. При все, че мащаба е малък, а всичките материали са от среден клас нагоре.

Къде има къщи по толкова, за да купя три?

Някакъв мит е, че строителството е особено скъпо и че е поскъпнало с темпа, с който поскъпнаха имотите. По-нелуксозните масови кооперации излизат 500-600 евро на м2. (Строеж!, без парцел)

# 324
Имам информация от много източници, включително и от съдружник строител, с който участвах в строеж на кооперация. Цените след грубия строеж могат да варират много, заради различно ниво на материали, но дори и в София в момента има в нежелани квартали цени от 1200-1300е/кв за прилично качество. Според вас дали ги продават без печалба? Печалбата е 100% както много пъти сме го дискутирали, а за желани локации и високо качество може и 200-300% да дойде.

# 325
На такива цени 1300 евро има само в Модерно предградие... вече, дори в Люлин 5 е по-скъпо, за НС става дума и всичко се купува бързо, а преди беше недолюбван район.

# 326
Дано строежите все още да излизат по 500 Еквм.
Каква чудна кооперация мисля да си вдигна в Созопол, но без да продавам. В момента нямам финансите (свободни), но 500 Е ме устройват. 2000квм ще излезе грубо 1млн Е.

Лошото е, че докато се реша да строя, цените на строителството кой знае какви ще станат.
То и цената на труда ще скача, изискванията и регулациите ще скачат.
Сегашното строителство ще ни се вижда "песен".

На такива цени 1300 евро има само в Модерно предградие... вече, дори в Люлин 5 е по-скъпо, за НС става дума и всичко се купува бързо, а преди беше недолюбван район.
Да, но смятат само строежа, не земята. Сметките им са верни.
Но човек, дето не се е захващал едва ли ще докара такава цена от 1я път.

С допълнителната уговорка, че София е по-скъпо и вероятно пестят от мащаба и опита. По морето може и да успееш да се спазариш направо строителна фирма да ти строи за тая сума. Дали и как ще построи, отделен въпрос.

# 327
Те не са достойни за "средното семейство" на шофьора от ГТ и продавачката в Кауфланд.
"Всекиму според потребностите... " Stuck Out Tongue Winking Eye
Подигравате се на шофьора, ама той изкарва над средната заплата за София по данни от НСИ.
И по думите на Дани и цените, които е цитрал за София, може да си позволи само панелка за изриване.
Но нищо - нали за да изкарва тия пари, работи смяната от 5ч сутринта, тъкмо като свърши в 13ч ще има време (и сили) да рине.
Отдавна съм казал, че има прикрит социализъм. Даже у нас е по-развит, защото не е за наши и за ваши, а за всички.
Социализъм има в много държави, даже в най-капиталистическата - САЩ. Например 2021 покрай Ковид вкараха едно правило, че FHA ти покрива застраховката против дефолт, та на практика беше почти невъзможно американец да е в просрочие по ипотеката си - държавата го покрива. Част от милардите, трилионите, които се изляха покрай Ковид. Трябваше да действа 5 години - до 2026, ама сега Тръмп се сети, че скъпо излизало на държавата и онзи ден изкараха бюлетин, че ще действа само до Септември 2025:

Това представляваше изкуствено подтискане на форсираните продажби. Но от октомври вече който е в просрочие по ипотеката си, банката ще му изкарва имота за продан. Така че (в нормална пазарна икономика) трябва да доведе до по-високо предлагане на по-ниски цени.

У нас няма да се учудя ако стане рецесия, спадане на цените, и затруднения на хората да си плащат ипотеките, също да измислят програма за подпомагане, ужким за доброто на граждание. Естествено, цената ще я платят пак гражданите - ама другите, които не са поели неразумни рискове, пък тези, които не са си правили сметката добре може да получат помощ.
Асъл социализъм.

Последна редакция: чт, 17 апр 2025, 10:43 от chris78

# 328
# 329
Румка, не разбирам защо трябва аз да избирам парцел.
Aми защото ти каза, че парцелът струвал толкова, строежът струвал толкова. И ти изпратих да ми кажеш кой парцел, според теб, за тази цена, е подходящ за този тип строителство. Защото много неща се казват "на едро", а като седнеш "на практика" виждаш, че не се получава точно така. Много интересна е статистиката. Ще направя една бърза аналогия: моите деца участват в състезания по математика. В тези състезания: 5% от топ резултатите полуават златен медал. 10-15% от следващите са със сребърен и накрая, 16-30% са с бронзов медал. За всички останали има само Сертификат за участие.
Мисля, че заплатите, които са включени тук - горе-долу отговарят на тези процентни разпределения. Както в състезанията не може да има само победители - и повечето са със сертификати...заюо в останалите сфери на живот всички трябва да вземат само златни медали?

Общи условия

Активация на акаунт