Болка в лакътя, никой не знае какво е...

• 887
  • 15
  •   1
Отговори
Привет! Много пъти съм получавала полезни и адекватни съвети във форума и тъй като се изчерпах от към лекари, се надявам пак тук да открия отговорите. От няколко месеца вече имам болки в лакътя на дясната ръка. В лявата също, но там са незначителни. И това вече много ме притеснява. Болките ги усещам в костта, когато натисна и когато движа ръката нагоре и надолу. Към рамото проблеми нямам. Не са силни болки, а все едно имам жестока мускулна треска. И по лошото е, че изпитвам затруднения да си вдигна чашата или шишето да пия вода. На моменти са по - силни, особено сутрин, на моменти по - леки. Според личната било от възрастта ( на 46 съм 🙄 ) и очевидно съм имала някакво възпаление на ставите, което се местило, защото за последната година имах и проблеми с двата крака. Но как лекува тя, ами с кортикостероиди и диклопрам. От тях минава временно и в момента в който ги спра почва пак. Не търси причината, а лекува само болката. И затова тръгнах самоволно по специалисти. Остеопороза нямам, имам остеопения. Куп ревматологични и генетични изследвания - няма проблем. Ехография - няма проблем. Съдов хирург - не е от вените. Днес бях и на ортопед и рентген на ръката - няма проблем с кости и стави. Имам дефицит на витамин Д, пия Вигантол, но не мисля, че той причинява всичко това. Трудни са ми елементарни, ежедневни дейности за вършене. Ще ви бъда много благодарна, ако ме насочите към изследване, което може би съм пропуснала или каквото и да е. Какво да правя? Не искам просто да се примиря с болкоуспокояващи.

# 1
  • София
Изследване с ядрено-магнитен резонанс правено ли Ви е?

# 2
Изследване с ядрено-магнитен резонанс правено ли Ви е?
Не, само то остана, но никой не иска да ми го назначи, защото не намират проблема за сериозен. Не мога и да си го платя сама, сигурно е над 1000 лв.

# 3
Насочи се към добър кинезетерапевт.
Вървя по пътя ти. На рентген нищо не се вижда, два пъти правих физиотерапия, там определено имаше подобрения, но слабостта остана.

# 4
Тендовагинит и невролог?

# 5
Забелязваш ли да е свързано с лошото време? Нещо като ревматоиден артрит?

# 6
Не е свързано с времето, Кукумицинка. Всички изследвания за ревматоиден артрит, както и други видове артрит, съм ги правила и уж няма такъв.
Diorela, доста ми съвпадат симптомите с тендовагинит, защото и китките и пръстите понякога ме болят, но това нямаше ли да се види на рентгена? А и никои от гореспоменатите специалисти не се усъмни за това, не са го споменавали поне. На невролог не съм ходила.
Пролетно цвете, кинезетерапевт не знам дали имаме в нашия град, ще трябва да проуча.
Хубави насоки ми давате, благодаря ви!

# 7
И на мен ми звучи като нещо ревматологично така описано. Намерете някой добър
ревматолог и ако не сте за него поне ще ви насочи какво може да е. На изследвания само не разчитайте, не са точен показател при тези диагнози.

# 8
Стефани, понеже споменаваш, че ти е писнало вече от лекарства, които всъщност не вършат никаква работа, ти давам моята изпитана рецепта, а тя е компреси с рициново масло. Най- простото и евтино натурално природно средство. Имах такъв проблем, само че на рамото и започнах с компресите -  сутрин мажа и вечер мажа. Можеш да слагаш отгоре парче памучен плат и после найлон, за да не ти лепне. Мазах така 2 месеца и сега спокойно си вдигам ръката, закопчавам си сутиена, вдигам чаша с вода и т.н. Колкото е по- отдавна болката, толкова по- дълго трябва да продължаваш. Отдавна съм се отказала от лекарските препоръки и се обърнах към алтернативната медицина. Това обаче си е мое решение, а какво ще решиш ти е твое!

# 9
Не е свързано с времето, Кукумицинка. Всички изследвания за ревматоиден артрит, както и други видове артрит, съм ги правила и уж няма такъв.
Diorela, доста ми съвпадат симптомите с тендовагинит, защото и китките и пръстите понякога ме болят, но това нямаше ли да се види на рентгена? А и никои от гореспоменатите специалисти не се усъмни за това, не са го споменавали поне. На невролог не съм ходила.
Пролетно цвете, кинезетерапевт не знам дали имаме в нашия град, ще трябва да проуча.
Хубави насоки ми давате, благодаря ви!

Ако е тендовагинит, би трябвало да е локализирана болката само в едната ръка, а ти казваш, че си имала проблеми с краката и с другата ръка, освен това при прием на кортикостероиди, които са противовъзпалителни, си чувствала облекчение.

# 10
  • Sofia
Аз имам същият проблем от година и половина - оказа се епикондилит, като моят е и на двете ръце (лактите), единя е от вътрешната страна на лакътя, а на другата ръка от външната. Не се беше обаждал повече от половин година, но уви преди седмица и половина - 2 пак се възпали. Имате ли изтръпвания в ръцете освен болката? Имате ли и ограничаване на движението на лактите? При мен отне може би 3-4 месеца да се  диагностицира, понеже първо си мислеха, че е неврологичен проблем (ръцете ми изтръпват и не ги усещам), а то се оказа, че самото възпление на лакътя притиска нервите и от това е и изтръпването. Може би посетете друг ортопед, при мен на снимка също нищо не се видя, но на ехограф светнаха калцификати в лактите.
Може да пробвате куркумин (поне на мен ортопеда ми препоръча) и усещам, че облекчава, като аз реално просто използвам куркума на прах разтворен във малко водя с добавен черен пипер за да се усвои (също препорък от ортопеда, ако не ми се купуват добавки куркумин). Също така в интернет има упражнения за, които доста помагат (с леки тежести от килограм ги правя аз) може да пробвате и да видите дали ще усетите облекчение, но пак може би да се посъветвате с друг ортопед.

ПС: При мен симптомите са следните: Болка от лактите надолу към ръката и изтръпване на китката и пръстите (засяга се улнарният нерв при мен от възплението), ограничение на движението на лактите както и силна локализирана болка от вътрешната страна (сгъвката) на лакътя. Миналата година изтървах чаши, предмети защотот не си усещах ръцете.

# 11
Чета ви, влизам и по - подробно да прочета в Гугъл за съответните диагнози към които сте ме насочили, имам някои от симптомите, но не е това. За тендовагинита, както каза Кукумицинка, моят проблем не е локализиран в едната ръка. Боли и другата, макар и съвсем незначително. Преди това краката, на различни места. На единия беше отвън на глезена, точно на кокалчето, даже имаше и подуване там, после сърбеж. На другия пък долу, отпред по костта, болеше много като стъпвах. Може и да са отделни неща, но съм по - склонна да си мисля, че са свързани.
За епикондилит чувам за първи път. Има пак припокриване с някои от моите симптоми, но не съвсем. Изтръпване нямам аз, чувствам си ръцете. Нямам ограничаване в движенията, в смисъл боли ме при определени движения. Най - много като вдигна чаша или шише към устата си. И странното е, че при натиск на кокалчето на лакътя от външната страна усещам болка, но иначе болката все едно е мускулна. Все едно имам жестока мускулна треска на ръката от лакътя надолу от вътрешната страна. Без проблем навсякъде си въртя ръката, даже може и да си втълпявам, но при леки упражнения, които си правя сама, като че ли ми олеква. В същото време я чувствам като уморена тази ръка, като претоварена. Ето сега от 2 седмици съм вкъщи, защото бях болна, не ходя на работа. Почива си ръката ми, нищо кой знае какво не правя с нея, и ефект никакъв. Тоест, и от почивка няма нужда. Направо не знам. А и нали се сещате, че не мога да отида при лекар - специалист и да почна " докторе, дали не е тендовагинит, или епикондилит, или артрит, четох тук разни неща, дали не пропускате нещо ".... Докторите мноооого обичат така да им се месиш в кавички и да се правиш, че разбираш повече от тях. Дано попадна на читав ревматолог, който сам да се сети. Ако има някоя от вас от Пловдив или Бургас, защото са ми най - близко и може да ми препоръча такъв ще съм много благодарна.

# 12
Първо потърси добър невролог, те се занимават с такива неща. Вероятността да е неврологичен проблем, е по-голяма.
На ревматолог вече си ходила.

# 13
Имате някакво възпаление, най-вероятно на ставите, за да имате такива симптоми - болка с месеци. Много прилича на неустановен артрит, щом с рентгена и кръвните всичко е наред. Без точна диагноза, не трябва да пиете нищо.

# 14
Най-вероятно е тендовагинит, но това би трябвало всеки приличен лекар да успее да го хване. Ядреномагнитен резонанс е около 350-400 лева и в никакъв случай не е над 1000, особено на тази зона.

Общи условия

Активация на акаунт