Отговори
# 135
Къде е казано, че я дискриминират заради детето. Авторката е останала с такова впечатление, но ако има нужните качества и умения, а фирмата наистина има нужда от персонал и при положение, че има кой да гледа детето ще я вземат. Просто работодателя се надява да намери кадър, който ще е по добър или пък не бързат да запълнят текущата позиция. Авторката каза, че все едни и същи фирми са въртят. Сега е и стагнация на пазара, може други хора да не напускат и така да не се освобождават или разкриват нови работни места.
Имах случай на колежка върнала се на 4 часа втората година, но тя се справяше много добре с работата и шефа направи това изключение.

# 136
Ами какво да Ви кажа. Ето излизам от интервю и разбира се пак попитаха за деца и на каква възраст са. Явно само на такива попадам. Омръзна ми тотално вече. Добре ще Ви се обадим и ....

# 137
Като те попитат за деца, ще кажеш ,,имам, но баба им ги гледа".

# 138
Като те попитат за деца, ще кажеш ,,имам, но баба им ги гледа".

Какво ли не съм казвала и нищо. След този въпрос просто никой не се обажда. Направо им се променя изражението. Парадокса е че наистина има кой да ги гледа като е болно. Та аз болничен не съм излизала изобщо докато работех.

# 139
  • Melmak
Виж сега, то болничен недай си боже на всеки може да се наложи. Мъжът ми е със здравословен проблем от месец и половина е болничен. Нямаме деца и не е заради деца. На всеки може да се наложи. Той 4 години не си беше взимал, но ето, за нещастие.. и то дълго време вече е така. Никой няма гаранция. Като човек остарее и родителите му остаряват, не се знае дали няма да се наложи да се грижи за болен човек примерно.

Така че гаранция няма в нищо. Според мен проблемът е в малките фирми. Примерно ако си в магазинче, в което си единственият продавач. Ако днес не дойдеш на работа, магазинът ще остане затворен. Някои малки бизнеси не могат да си позволят повече персонал. Или няма работа за 2 жени в магазин за хавлиени кърпи, примерно. (Разбирам, че това не е твоята област, но давам примера).

За това не оправдавам тези работодатели, но ги разбирам. Аз ако съм такъв малък бизнес не бих отхвърляла хора с лека ръка, но при чести отсъствия не знам как би бил бизнеса ми. В случая разбирам, че имаш помощ от баби, но сигурно работодателите не вярват.

Мисля, че и причините за това да не те наемат може и да са съвсем други. Опитай да казваш, че децата ти са големи и не полагаш грижи за тях.

# 140
  • По света и у нас
Това ви казвам - световните  фирми се борят за имидж, не им пука за теб и детето ти а как ще изглеждат на стоковия пазар. И като и плеснеш една информация че се отнасят лошо с работниците и майките и ЛГБТ-ата, акциите им падат. Затова в голяма фирма никой няма да те пита за детето, но ти продължавай да ходиш при частниците… на тях не им пука че се излагат.

# 141
Виж сега, то болничен недай си боже на всеки може да се наложи. Мъжът ми е със здравословен проблем от месец и половина е болничен. Нямаме деца и не е заради деца. На всеки може да се наложи. Той 4 години не си беше взимал, но ето, за нещастие.. и то дълго време вече е така. Никой няма гаранция. Като човек остарее и родителите му остаряват, не се знае дали няма да се наложи да се грижи за болен човек примерно.

Така че гаранция няма в нищо. Според мен проблемът е в малките фирми. Примерно ако си в магазинче, в което си единственият продавач. Ако днес не дойдеш на работа, магазинът ще остане затворен. Някои малки бизнеси не могат да си позволят повече персонал. Или няма работа за 2 жени в магазин за хавлиени кърпи, примерно. (Разбирам, че това не е твоята област, но давам примера).

За това не оправдавам тези работодатели, но ги разбирам. Аз ако съм такъв малък бизнес не бих отхвърляла хора с лека ръка, но при чести отсъствия не знам как би бил бизнеса ми. В случая разбирам, че имаш помощ от баби, но сигурно работодателите не вярват.

Мисля, че и причините за това да не те наемат може и да са съвсем други. Опитай да казваш, че децата ти са големи и не полагаш грижи за тях.
Вземат се решения на базата на някакви предположения. Има и много болнави хора,който също често излизат болничен. Незнам - слагат се всички под един знаменател. Ходя където ме извикат на интервю. Явно текучеството е в малките фирми. Но към момента друг вариант нямам.Знам ,че е големите фирми не е така. Пак казвам преди години като си търсих работа никъде не са ме питали за деца . Не мога да попадна на такава за сега. Но наистина много условия ми се налага да спазвам в търсенето. Въпреки това мина много време. Другия проблем е,че малките фирми предлагат осигуровки на МРЗ останалото в плик. Това също не е ОК за мен.

# 142
Много обичам така да говорят на база предположения. Кандидатствах в една фирма в населено място на 40км от града ни, има много удобни влакчета, с които да може да се стигне до там. Ей HR ката няколко пъти ме пита няма ли шанс да пътувам с кола до там, влаковете били мръсни и мизерни, щели да закъсняват, щели да се счупят и какво ли още не, щели да сменят разписанието и няма да мога да ходя на време на работа и т.н. А става въпрос за голяма фирма. Кофти е като се повтори няколко пъти обаче.

# 143
  • Melmak
Тя знае ли, че и колите се чупят, а понякога катастрофите блокират пътища за часове.

Странни предположения…

Цяла Мездра ходи на работа в София с влак.

# 144
Много обичам така да говорят на база предположения. Кандидатствах в една фирма в населено място на 40км от града ни, има много удобни влакчета, с които да може да се стигне до там. Ей HR ката няколко пъти ме пита няма ли шанс да пътувам с кола до там, влаковете били мръсни и мизерни, щели да закъсняват, щели да се счупят и какво ли още не, щели да сменят разписанието и няма да мога да ходя на време на работа и т.н. А става въпрос за голяма фирма. Кофти е като се повтори няколко пъти обаче.
Да. Този сценарий със пътуването ми се е случвало. От сто кладенеца вода ми извадиха. Ама как ще пътувате? Много далече живеете. Ще закъснявате. Няма да Ви е удобно. Ами ако не мине автобуса. То такси до тук много скъпо. Лелееее......!

# 145
  • По света и у нас
В България има и друг феномен. Първо винаги ти отказват (за всичко) - все едно не трърсят персонал те, все едно те не са закъсалите за работна ръка. Даже и в ресторант или магазин да отидеш, и питаш за нещо си, пурвия отговор е НЕ! НЯМАМЕ ТОВА! НЕ МОЖЕ. И след две минути, можело че и с радост го дават.

"Ама ти живееш много далече!!! Не те искаме." А какво искате да живея отсреща за да ме тормозите през почивните дни ли??!

Как ще се добираш до работата си е твой проблем, ти кандидатстваш, ти си преценяваш дали искаш да пътуваш по 30 минути или по 5 минути. Не! Тя интервюиращата седнала да ми мисли логистиката на мен...

Абе има много още вода да изпиете докато ги възпитате тези полуграмотни шефове и ТРЗ-та, как се прави бизнес, как се разговаря с хора, кое е законно, кое не е и как се назначават хора и тн.

# 146

Да. Този сценарий със пътуването ми се е случвало. От сто кладенеца вода ми извадиха. Ама как ще пътувате? Много далече живеете. Ще закъснявате. Няма да Ви е удобно. Ами ако не мине автобуса. То такси до тук много скъпо. Лелееее......!

Много забити фирми на майната си осигуряват транспорт. Но сигурно има такива не го правят.

Като съм кандидатствала в такива питам първо по телефона или проучвам предлагат ли транспорт. Иначе въобще не се занимавам.

Случвало се е да изпращам, те звънят за интервю питам ги това и отказвам.
Продължават да настояват за интервю, пак обяснявам защо няма да стане.

# 147
На мен ми прави впечатление, че като цяло работодателите и служителите по подбор на персонал сега се държат много по-професионално в сравнение с края на 90 те например и при много интервюта, на които ходих в последните месеци, такова отношение е по-скоро изключение. Дано късмета скоро да огрее и авторката, не мисля, че тя има някакви супер нереалистични очаквания и изисквания към бъдещата си работа и би трябвало някъде да стане. В много от големите международни фирми бюджетната година започва на първи април и сега тепърва може да има увеличение на обявите за работа.

# 148
Не съм имала трудности.Работя в частния сектор.Нямах вариант да си взимам болнични, когато детето ми беше в ясла и градина, плащах на детегледач.Такова е...Е, може би на държавна работа е по-спокойно, не знам. Желая ви успех!

# 149

Много забити фирми на майната си осигуряват транспорт. Но сигурно има такива не го правят.

Като съм кандидатствала в такива питам първо по телефона или проучвам предлагат ли транспорт. Иначе въобще не се занимавам.

Случвало се е да изпращам, те звънят за интервю питам ги това и отказвам.
Продължават да настояват за интервю, пак обяснявам защо няма да стане.
В случая при мен тогава фирмата си беше във града. Просто аз бях в другия край на града. И за тях това беше предпоставка за закъснения и в последствие отказ от позицията.

Общи условия

Активация на акаунт