Отговори
Здравейте! Четох стари теми по въпроса,но неактуални към този момент. Аз сега съм във много затруднено положение относно работата. Имам дете на 5 години, което ходи на градина. От около година си търся работа,но навсякъде ме питат за дете и на колко години е. И там просто свършва всичко. Имаме помощ относно разболявания ,а тя вече премина момента с честите разболявания. Та аз на старата си работа един път за година излязох болничен. Напуснах дългогодишния си работодател заради 12 часови смени заради ,които почти не виждах детето си. И се започна ходене по мъките. Имам 20 години стаж в областта в която търся. Отворена съм и към друга дейност,но навсякъде ме дискриминират заради детето. Направо си ми казват ,че много съжаляват ,но не желаят да рискуват с мен. Въпреки че имам помощ за детето. Направо съм в безизходица вече. Обяви, бюрото по труда, познати. Ходила съм да търся бележки по магазини и т.н.еми детето пречи навсякъде.

# 1
Как така те питат за дете и на колко години е?? Това е незаконно! Ще им кажеш, че нямат право да те питат такова нещо.

# 2
Как така те питат за дете и на колко години е?? Това е незаконно! Ще им кажеш, че нямат право да те питат такова нещо.

И в Германия на интервюта (рядко, но са ме питали).
Като им каже, че не е тяхна работа пак няма да я наемат, защото явно "крие" .
Жена да не си в този работен свят.

# 3
  • Melmak
Има значение къде живееш. В големите градове е малко по-лесно. Ако си в малък град, сложна работа.

Като цяло е незаконно и неприемливо да те питат за деца. Това трябва да го знаеш. Семейно положение, здраве и подобни теми са крайно неподходящи да бъдат обсъждани на интервю.

В моя сектор такива въпроси не задават. Много жени във фертилна възраст са дискриминирани - някои, защото имат вече деца, други, защото се очаква да раждат вече на тия години.
Реално и да не ти го кажат пряко, то винаги може да те отрежат под друг предлог, примерно “намерихме по-подходящ кандидат”.

# 4
Че то повечето жени на възраст 20-45 години или имат малки деца, или могат да забременеят във всеки един момент. Много е кофти да питат за това и да го взимат предвид.

# 5
много зависи в каква сфера работиш. В моята сфера хоум офисът е силно застъпен, работното време е гъвкаво, като цяло имаш проекти да свършиш и дали ще ги направиш от 9 до 6 или от 7 до 4 няма особено голямо значение. Съответно и няма никаква драма с малките деца, в три различни компании съм работила през последните години, различни по големина, и в трите майките имаха комфорта да определят работното си време според нуждите и децата. Примерно имах една колежка, чието дете не го приеха в ясла и тя си остана вкъщи да го гледа и да работи едновременно. Сега, тя си знае как се е справяла, но е факт, че шефовете ни нямаха нищо против.

Ако професионалната ти реализация обаче е в сфера, в която се изисква присъствие всеки ден, предполагам, че е по-трудно и там може и да не са толкова толерантни шефовете.

# 6
В коя сфера търсиш и кой град? Това звучи наистина много идиотско … да не им стига акъла да ти откажат под друг предлог, а да изтъкнат детето.
Може би трябва да търсиш друга сфера с малко по-сериозни фирми. Дори да нямаш опит би имала поне някакъв шанс. Не си представям кой сериозен работодател държи майки на 12 часа смени или пък “не иска да рискува”.

# 7
Гадно е, да. Или предполагат, че гледаш да се закачиш на работа и да излезеш във второ майчинство.
Ако нямаш деца - ооо, тази скоро ще излезе по майчинство. Ако имаш едно дете - ооо, тя ще взема болнични и сигурно планира второ дете. Ако имаш две деца - ооо, със сигурност ще взема много болнични. Ако имаш големи деца - ооо, тази май е вече стара.
Освен още в началото на интервюто да ги застреляш с информацията, че имаш баба подръка за случаите, когато детето боледува, друго не се сещам.
Пожелавам ти успех!

# 8
  • По света и у нас
Много странно, такива работи не се питат, незаконни са.
Както и за семейно положение, болести.

Аз бих им казала в лицето че това което те питат е незаконно и че ще ги съдя. Най - малкото ще им прасна едно ревю в Гугъл за непрофесионализъм и дискриминация.

# 9
Имах такъв проблем преди време. Отидох на интервю за работа, за коята ме бяха поканили. Аз си имам основна работа, но ме помолиха да се явя, като работата е с неопределено работно време и можеше дори от вкъщи да се върши.
Явих се в уречения ден и час и моят съпруг отвън ме чакаше с детето. Всичко беше точно, докато интервюиращата ме видя кой ме чака и направи гримаса и до там.
И така ми стана ясно, колко тесногръди хора са, а аз имам помощ, който да гледа, да помага, нямаше да има никакъв проблем.
Господ ме е спасил да не си харча труда и уменията за глупави хора.
Ако на интервю те питат имаш ли дете - кажи да имам, баба му го гледа и толкова.

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 17:45 от Не се сърди, човече

# 10
Да. Пропуснах да кажа че живея в Пловдив. Ето днес ходих за мърчандайзер във голяма фирма. Отново същото! Каквото и да кажа ,
щом имам дете ми отказват. Това е почти една година. Последно работих като деловодител в една кантора в Пловдив. Ще се побъркам наистина.

# 11
Спокойно, след няколко години детето ще порасне, обаче... ти вече ще си твърде стара за работодателите. „Съжаляваме, но търсим по-млад персонал“. И това за жена между 35 и 40 години. Laughing
Играх го вече този филм... Иначе рефренът е „ама няма работна ръка, няма кой да работи“.

# 12
  • Melmak
Пловдив не е малък град. Предполагам ще успееш, просто не позволявай такива въпроси.

# 13
Много странно, може би наистина става дума за някой малък град или много специфична сфера на дейност. Инак опит 20 години! е ууау, плюс на практика съвсем голямо 5 годишно дете, та то няма за какво да се хванеш, служител мечта.
Разбирам да отказват на майки на 1-2-3 годишни, но на над 40 годишна жена с огромен опит, пораснало дете. Признавам си, че съм изумена.
Многократно съм чувала тоя довод с децата иначе, не е рядкост за жалост. Но 5 годишно дете е голямо дете, а служител с толкова опит не се среща под път и над път. Не вярвам, че отказват на читав човек, зарарди пораснало дете.
Може би е някакво ужасно съвпадение, че са се случили повече от едно такива интервюта, продължавайте смело и много уверено, не се свивайте като казвате, че имате дете!

# 14
Мизерници, не ги е срам... как може такова нещо! И какво човек да не си сменя работата между 25-45 ли, но и после, че вече си стар! Това е много страшно...
Една позната наскоро разбрах, че я прецакали много гадно, 2 г след майчинството искала да се върне, но те я карали да взема неплатен цяла година, тоест да си вземе третата година майчинство, която обаче е неплатена, за да може след това да я съкратят. Защото по закон нямат право да съкращават жена, ако има дете под 3 г.
Някакви закони трябва да защитават жените, не може да ти прецакват работата така и да те дискриминират, та чак и гримаси да правят като видят детето ти, мизерници!

Общи условия

Активация на акаунт