Лишаване от наследство

• 3 496
  • 87
  •   1
Отговори
# 30
Нелюбимия няма да го гледа даже и на снимка. Нелюбимия не е нито наркоман ,нито е играл хазарт някога,даже и не пуши. Нито е алкохолик. Просто не е любим. Майките са мъртви отдавна
Тъжно. Посъветвай се с адвокат. Може би можеш да се бориш за запазената си част, някой ден, защото все още не си наследник на баща си, а само на покойната си майка, но баща и брат май нямаш и няма да имаш. Никакви имоти и наследство няма да ти компенсират липсата на любов и подкрепа.

# 31
  • София
Останах с впечатление, че бедният брат ще бъде ощетен и това е другият брат. Съжалявам. Еми, може и той да реши да постъпи морално. Или пък не. Важното е, че ти се оправяш с парите, които изкарваш. Темата е повдигната от бащата ли? Някои хора с пари обичат да правят подобен цирк с децата си приживе от скука, други, защото искат нещо. Грозна работа.

# 32
  • София
След като не искаш да виждаш баща си ,дори на снимка, защо се интересуваш от имотите му?

Иначе съм виждала облагодетелстването дете да дели поравно всичко и насреща да получава още повече омраза.

# 33
  • София
Нелюбимия няма да го гледа даже и на снимка. Нелюбимия не е нито наркоман ,нито е играл хазарт някога,даже и не пуши. Нито е алкохолик. Просто не е любим. Майките са мъртви отдавна
Тъжно. Посъветвай се с адвокат. Може би можеш да се бориш за запазената си част, някой ден, защото все още не си наследник на баща си, а само на покойната си майка, но баща и брат май нямаш и няма да имаш. Никакви имоти и наследство няма да ти компенсират липсата на любов и подкрепа.
С брат ми се разбираме чудесно ,а от майките нямаме нищо съответно

# 34
Ще имаш запазена част след смъртта на бащата, ако преди това не е направил покупко-продажба на брат ти или не е продал имотите и е дал парите на него.
Дарение и завещание се оспорват. При мен така стана.

# 35
  • Out of the Mix
Скрит текст:
Значи вариант за гледане и издръжка би бил оспорим, поне в частта издръжка.
А защо бащата ще иска да лиши единия син за сметка на другия? Да подкрепи този в нужда, ясно, ама чак всичко да остави само на единия като избегне запазената част на другия е доста странно, след като не говорим за един имот, а за 5.
А този наследодателя няма ли си и съпруга, защото май и тя е наследник със запазена част дори и да не е съсобственик?
Представи си наркоман, хазартоман, пройдоха. То все едно да си изхвърли парите през прозореца.
Вече другите варианти няма какво да ги обсъждаме, те са селска класика – дете от първи брак, нелюбимо дете и прочее. Но човекът е здрав и прав, може и по много други начини да не остави нищо на никого. Не е длъжен.
Hands Plus1
Скрит текст:
Бащата може да му продаде и на ниска цена (много под данъчната оценка, защото законът не забранява да продаваш на загуба), не е задължително да в по пазарна.
Издръжка и дарение могат да се оспорват, но и трудно се доказва, пък и човекът трябва да е починал, а той още е жив и здрав, та не се знае кой и кога.
Може до смъртта му да не е останало наследство.
Всеки може приживе да прави каквото иска със собствеността си.
Hands Plus1

Скрит текст:
Ощетеният наследник винаги може да води дело за симулативна продажба и че сумата не е платена. Но какво ще стане е божа работа. Все пак продавачът може и за по 100 лв да продаде всеки имот, стига да плати данъците и таксите върху данъчната оценка.
Иначе продавачът може да си продаде имотите и на трети лица и да дари сумата на единия си син. Тогава вече няма какво да се съдите.
Hands Ok Hand

Скрит текст:
Аз мисля, че е неморално да се оспорва решението на родителите. Никой не е длъжен да осигури наследство. Това е тяхно и вие нямате право да се ядосвате и да протестирате. Завистта разболява.
По принцип, да, но ако има някаква несправедливост, неравенство, повече от ок е да се пребориш за баланса в природата.
Безпристрастен съд ще отчете това + разпоредбите в Закона.

Майката/ майките на тези синове не са ли също наследници?
Двете, не, само преживялата съпруга, ако бракът е налице, и говорим за наследство след смърт на наследодател.
Съпругата получава половината от всичко по време на брака, останалото дели с двамата сина. Разведената майка е пряк наследник на сина си, ако приемем, че той е починал преждевременно.

PITP, с брат ти в какви отношения сте?
По-хубаво нещо от това да имаш за мен няма.
Ние с моя сега си наваксваме за цял един живот, да кажем половин, в който по една или друга причина не можехме да израстваме заедно, а и имаме голяма разлика.
Ако се обичате с брат ти, изобщо не позволявайте тухли, бетон и простотии да ви развалят отношенията, защото животът е един.

Повечето такива прехвърляния се правят с Дарение между деца и родители, за да се избегнат данъците, а да се плати само таксата при Нотариуса. Цялата тази хамалогия, дори да се случи, отвсякъде си крещи за потенциална симулативна сделка, нищо че е по "волята" на наследодателя. Разбира се гледа се Закона, разпоредбите, но със сигурност, ако няма покупко-продажби, трети лица, схеми, си се оспорва, но минават години и се развалят отношения. Ощетеният може да бъде лишен, ако е доказано наркоман, престъпник с влязла в сила присъда, осъждан, луд със съответени Експертизи, ако е заплашвал баща си (наследодателя).

Зависи и на какви адвокати попаднете и двамата, ако се стигне до дела, делби, съд.

Последна редакция: сб, 05 апр 2025, 11:17 от Revoker

# 36
  • София
Останах с впечатление, че бедният брат ще бъде ощетен и това е другият брат. Съжалявам. Еми, може и той да реши да постъпи морално. Или пък не. Важното е, че ти се оправяш с парите, които изкарваш. Темата е повдигната от бащата ли? Някои хора с пари обичат да правят подобен цирк с децата си приживе от скука, други, защото искат нещо. Грозна работа.
Не съм казал ,че съм богат,пък той беден ,а че няма спестявания и има много по-ниски лични доходи от мен ,ако така се теглят нещата .
Ами нормално е да не искам да видя на снимка човек ,който не се е държал ,като баща никога ,а искам разбира се наследство (ако не ме надживее),защото смятам ,че първо така е редно и справедливо ,когато създаваш дете,второ защото в миналото е създавал грижи и тормоз на майка ми

# 37
  • София
След пълнолетие родителят не дължи нищо на детето си. Всичко е пожелателно.
Но пък напомням, че децата дължат (по закон) на възрастните си родители, та по-добре се надявай да не те потърси с изисквания и си живей спокойно живота.

# 38
  • Далечният изток
Revoker, моля те не коментирай правни положения, защото видно нищо не разбираш.
Само може да объркаш хора, които също не разбират и е много вероятно да ти повярват. Че даже и подчертаваш грешните си твърдения...

# 39
Може да тегли заем, ако иска да бетонира сделката и да го върне  после, с имот в ръцете.  Бащата може чисти пари да прехвърли,  за плащане,  ето произход, това без да съм специалист, логично. Но  и една баба на 90 във Франция  изкушила адвоката си с имот, тя доживяла до 126 , адвокатът се споминал  и наследниците му  изплатили три пъти цената на имота. Срещу гледане.                                                                 

# 40
  • София
Кофти ситуация. Юридически не мога да се изкажа най-компетентно, това което знам, вече са ти го казали. Явно някаква много сериозна омраза изпитва този човек. Нормално да се чувстваш прецакан. Факт е, че имотите са си на човека и той има право да се разполага с тях както прецени, но това не променя нито отношението, нито материалната ситуация. Има ли вариант да си оправите отношенията? Това ти е едната опция. Другата е да се примириш. Смятам, че решил ли е човекът, ще намери начин и нищо няма да вземеш. Извън тези 5 апартамента, казваш че и друго има, тях няма ли да наследиш?

# 41
  • София

Не съм казал ,че съм богат,пък той беден ,а че няма спестявания и има много по-ниски лични доходи от мен ,ако така се теглят нещата .
Ами нормално е да не искам да видя на снимка човек ,който не се е държал ,като баща никога ,а искам разбира се наследство (ако не ме надживее),защото смятам ,че първо така е редно и справедливо ,когато създаваш дете,второ защото в миналото е създавал грижи и тормоз на майка ми
Ако искаш справедливост няма да я получиш от такъв човек. Той не се е грижил за теб, когато си бил беззащитно дете, способен е бил да тормози теб и майка ти, просто не се трови с очаквания. Заповядай в темата за Невъзможните хора, ще прочетеш историите на много други като теб и може би ще разбереш, че си се отървал и е най-полезно просто да приключиш с всички очаквания към този човек.

# 42
  • Пловдив
Аз мисля, че е неморално да се оспорва решението на родителите. Никой не е длъжен да осигури наследство. Това е тяхно и вие нямате право да се ядосвате и да протестирате. Завистта разболява.
Така е. И детето не е длъжно да го обича или дори да го погледне оттук нататък.

# 43
  • Out of the Mix
Всичко, каквото говорим, го правим на някакви общи основания.
Стигне ли се дотам да се действа, да питаш и пишеш из нета, не е много разумно, и само загуба на време.
Намираш си адвокат, правиш консултация според казуса си, или предварително се подготвяш с някакви "сценарии", имаш едно наум. Всичко друго е лаф да става, дори и да има точни неща и правилно инфо, не само във форума, а и из всякакви сайтове и целия информационен поток.

# 44
От човек, който никога не се е държал като баща и е способен на тормоз, аз не бих очаквала справедливост.

Той е жив и с акъла си. Законът му дава право да прави с имотите си, каквото поиска. Може да оформи така сделките, че после да не могат да се оспорват. Дали ще го направи, това вече ще се разбере в бъдеще.
С една дума - към този момент нищо не зависи от теб.

Общи условия

Активация на акаунт