За или против религията в училище

• 37 668
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 1 245
Репортаж на Карбовски по темата:
https://www.youtube.com/watch?v=MWB97_F03pA

Обърнете внимание на коментарите. Почти всички са "за". Може би аз наистина съм с грешно впечатление, че повечето хора не го искат.
По-лесно е да се каже: В училище/учителите не са научили децата на добродетели, въпреки учебните часове по предмета.

# 1 246
  • София
С мазохизъм на сърце изгледах видеото на Карбовски. Цялото съдържание беше по-скоро притеснително, отколкото информативно – и всъщност е една голяма причина този предмет да няма място в училище.
Една жена обяснява, че сме в "правоверната вяра" и не трябвало да се налага западен модел (кой точно ѝ го е наложил – не става ясно). Друг говори срещу неолибералния упадък, трети – срещу някакви тайни сили унищожаващи душата, а четвъртият – собственик на спорен небостъргач в София – директно казва, че ще се преподава паралелна наука. Тоест, наред с доказаната от науката човешка еволюция, учениците ще трябва да приемат и алтернативна версия, че сме божие творение по негов образ и подобие.
Но може би любимият ми момент беше човекът, който е и учител, и твърди, че хората не искали да разсъждават – искали копче, хапче и нищо повече. Така е, прав е, но остава въпросът -  вярата в „създаден по образ и подобие“ не е ли същото? Вместо аргументи и доказателства – една проста мантра, която отхвърля нуждата да мислиш. Вместо да се тръгне по пътя на науката – с факти, доказателства и аргументи за човешката еволюция – всичко се отхвърля с едно изречение: „Бог ни е създал по негов образ и подобие.“ Поне ни предстои бъдещо просвещение, което отново ще трябва да отхвърля религията от образованиет, ако не друго.

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 18:11 от Lunna Sonata

# 1 247

Копаят , под дъното.

# 1 248
  • София
Този същият анатемоса нестинарите и им забранява достъп до храмовете и до иконите.

# 1 249
Струва ми се, че в нашата държава има двама души, които спешно трябва да бъдат свалени от власт като неадекватни, преди да са нанесли непоправими щети на нацията ни - този така наречен партиарх и министърът на образованието.

# 1 250
Струва ми се, че в нашата държава има двама души, които спешно трябва да бъдат свалени от власт като неадекватни, преди да са нанесли непоправими щети на нацията ни - този така наречен партиарх и министърът на образованието.
Но не се знае кого ще сложат на тяхно място. Да не стане "от трън на глог, че по-висок".

# 1 251
Това е от по-високо. Министърът е пешка.

# 1 252
Едни други двама трябва да бъдат свалени от власт, министърът и тоя брадатия са изпълнители.

# 1 253
  • Пловдив
Няма да е зле.
Патриархът - за него няма как да стане тая работа с уволнението, де - е в позицията на нелудия, който яде баницата. Не че не бих приветствала някой друг на негово място, но БПЦ не е фактор, който сам да може да влияе съществено, ако не му се даде възможност.

И верно е много задръстена, нацупена, мрачна (по настроение) институция БПЦ. Досега не им обръщах внимание, но те се престараха.

На министъра дори да му нашепват разни неща отгоре, което го вярвам донякъде, друг може да не е толкова податлив. Така че съм "за".

# 1 254
Няма да е зле.
Патриархът - за него няма как да стане тая работа с уволнението, де - е в позицията на нелудия, който яде баницата. Не че не бих приветствала някой друг на негово място, но БПЦ не е фактор, който сам да може да влияе съществено, ако не му се даде възможност.

И верно е много задръстена, нацупена, мрачна (по настроение) институция БПЦ. Досега не им обръщах внимание, но те се престараха.

На министъра дори да му нашепват разни неща отгоре, което го вярвам донякъде, друг може да не е толкова податлив. Така че съм "за".

Няма ваеиант някой да стане министър и да не козирува.
БПЦ е наистина достойна за съжаление .... няма последователи и са решили да си набавят от малките деца....
Та имат причини да са нацупени, кой знае има малък шанс в тези брадатите някъде скрита да има и малко съвест и да ги гложди отвътре накъде се насочват ада или рая с подобни действия ... Simple Smile
Е сега тези схеми не са нито морални , нито етични, нито добродетелни , но всичките религии по света са вършили и вършат все още такива ужасни неща, че тази история може да се опише дори като добро дело спрямо религиозните стандарти  Simple Smile

# 1 255
Трима са. Забравяте и.д. президент г-н (отказвам да използвам чина му) Радев.

# 1 256
АКАДЕМИЧНА ПРОПОВЕД!?!? Ахахахахахахахахахах

# 1 257
Остава звание да му дадат,  академик. То някои там не са по-добри.

# 1 258
  • София
Абе, какво, по дяволите, се случва? Не е много по темата, но все пак:
МВР ще купи 30 хиляди икони на светец, за да осигури пътна безопасност.
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentar … ne_opazil_ni_bog/

Цялата държава ще прави оборот на църквата. Училищата с учебници, мвр с икони. Joy

# 1 259
Точат яко пари...
Искам и промяна в Закона за движение по пътищата! На всяко огледало в колата да виси синджир с кръстче и на всяко табло да е залепена икона! Иначе глоба 1000 лв, отнемане на книжката и конфискуване на автомобила!

Общи условия

Активация на акаунт