За или против религията в училище

• 37 889
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 495
А мъжа на ближната може ли да си пожелаваме? За него нищо не пише в заповедите 🤔
Проблемът е, че твърде много станаха нещата и политиците, които ни докарват до смях. Накрая ще се задавим до смърт докато се превиваме от смях. Не е на добре толкова много смях.

# 496
И как по точно го легализира. Да не говоря, че и в днешно време, робството на практика съществува. 95 процента от хората по света, работят за някой друг, и изпълняват нареждания. И срещу това получават блага. Пълна свобода е невъзможна, защото не е и нужна. Дори е вредна за обществото, защото ако трудът не се организира, преди от робовладелците, сега от работодателите, обществото, не може да се развива, дори материално само ако щеш. Единствената разлика между роба на днешният ден, и на миналото, е че днес той може да си избира благата, които получава за труда си, понеже е платен, а преди получава храна, подслон и сигурност, от работодателя, пардон господаря, и не може да си избира храната и подслона, защото вместо заплащане с което сам да си ги осигури, получава директно блага.

# 497
10те Божи заповеди... мдааа и аз обичам, когато някой ми обяснява колко е вярващ, да го питам за 10те заповеди. Обикновено ми казват 3-4 и после започват да философстват...
Аз определям себе си като атеист, но ги знам от обща култура... и както казахте - припокриват се с НК.

Аз писах и не знам защо ми е затрит коментара като  е по темата.
Само 6 и 8 ма заповед са по нк.
Други не.
Ако се визира изневярата за нея не знам да има в България наказания, глоби или лежане по затвори.

# 498
Да ,жената да слуша мъжа си, да е покорна. Как да не дели ,като вече писах, момчето при кръщавка внасят в олтара ,момичето - не.
 Какви глупости  само  ни занимават.
  Всичко  е  нагласено ,ще тръгнат меко ,после ще влязат с бутонките ,като проправят път. Сега е моментът да протести.
  Имало смисъл, сега няма. Да си отворят училища и ги издържат, стига лежаха на данъкоплатеца на врата.
 Само за храмове ,за ремонт, реставрация, като за културно наследство  може да се плаща. Със строг контрол, че  Николай съсипа една църква. Имат имоти и какво правят с тях само бог знае.
 Ти сериозно ли за блага на роба,  и да го продават, разделят деца и бащи ,майки- Чичо Томовата колиба не си ли чел поне. Егати.
 Всеки, който е способен може да работи за себе си днес.  Стига да не му крадат бизнеса ,че имаме такива случаи.
Това е записано - в не пожелавай. Толкова остарели  догми ,че...

# 499
  • Пловдив

Само 6 и 8 ма заповед са по нк.
Други не.
Ако се визира изневярата за нея не знам да има в България наказания, глоби или лежане по затвори.
"Не прелюбодействай" е по СК, а онази за почивката в съботния ден - по КТ.

Скрит текст:
П.П. Деветата е също по НК, петата в известен смисъл - пак по СК.

Цитат
Единствената разлика между роба на днешният ден, и на миналото, е че днес той може да си избира благата, които получава за труда си, понеже е платен, а преди получава храна, подслон и сигурност, от работодателя, пардон господаря, и не може да си избира храната и подслона, защото вместо заплащане с което сам да си ги осигури, получава директно блага.
Нищо разлика. Количеството на благата също е дребна разлика.

# 500
Всеки, който е способен може да работи за себе си днес.

И в миналото е било така. Способните хора, които са усвоили занаят, да речем дърворезба, ковачество, или нещо друго търсено за времето си, са можели сами да се издържат, тези които са нямали, е трябвало да работят за някой друг. Това значи тогава да се продадеш в робство, или днес да продадеш труда си, като единствен начин да оцелееш в обществото, ако нямаш някакви специални умения, за да се издържаш сам, да не работиш за друг.

# 501
Работодател, робовладелец, все  същото Simple Smile

# 502
Ice Queen, и аз не разбирам защо го изтриха.

Магдена, визирам наказателния кодекс.
Иначе изневярата може да я има в СК, ама колко са лежали по затворите, ми то всички ще ги пратим там направо.
Абе знам ги аз тези заповеди. Чела съм ги. И детска библия имах едно време.
Чета ги пак и май наистина си ги има по разните ни закони в друга форма разбира се.
Ама не всички. 1,2 и 3 ги няма.

# 503
# 504
Близо 7 000 подписа за,  в повече са от против.
 Това е организирано, решено, въведено вече,  да се чудиш кой  и защо го прави. Това е машина, ферма, организация, нищо спонтанно няма.
 Това говори ,че на избори не се спи,  а се гласува. Всичко зависи от тях ,там ту   тууу
 Защото религията може да е  проформа , родител да противодейства с разум, но те всичко правят така ,доброзорно.
https://www.dnevnik.bg/analizi/2025/04/13/4769572_smisulut_na_cv … xSwwQatvQcKOJwdA#
Дневник -полека  се отваря прозорец на Овертон, ще ни вкарват всички в лоното на църквата.
 Кампания на държавно ниво ще  е.

Последна редакция: сб, 26 апр 2025, 06:52 от Бор_яна

# 505
АКО УЧИЛИЩЕТО НЕ Е ЦЪРКВА, ЗАТВОРЪТ СТАВА ЦЪРКВА.

Размисли и страсти от титанът на журналистиката - Карбовски. В коментарите му пригласят, че в затвора позволяват да се чете Библия, а в училище не. Какво да кажа, даже не мога да измисля остроумна забележка за слабоумието, което цари.

И понеже ще съм щедра, ето и един от коментарите: ако училището е училище ще има по-малко църкви и затвори.

Ще ме уморят тия хора. Как да спориш с такива екземпляри?

# 506
  • Пловдив
В затвора позволяват да се чете и "Война и мир", в училището извън часа по руски - едва ли. Също така в затвора нямат в програмата часове по религия.
Верно защо е тоя напън, какво целят Бойковите хора...

# 507
Във всички времена е имало престъпления и места за наказание. И да, мястото на църквата е в затвора и да работи с тези хора, ако може да помогне да се превъзпитат. Мястото й е в гетата. Ама нещо не ще да влиза там. Иска наготово примерни дечица от нормални семейства да й бъдат заведени, че и да й се плати за това. Готованска работа. Нагла. 1990 година почина баба ми. Лелите ми настояха за поп на погребението, купиха агне. То не е било баш агне септември месец де. Дойде попът да опява баба в дворчето на къщичката, а после отнесе 1/4 от животното. Щото беден, църквата не му плаща за работата, та преспокойно си ходеше след шкембето и си носеше четвърт шиле ли беше, овца ли беше. Едната ми леля живееше на село, другата имаше свекърва на село. И двете в двора си имаха овце и агнета, ама аз градско чедо за първи път видях у баба нещо по-голямо от кокошка, у дома в града пък съвсем не бях виждала. Как му не приседна на попа, не знам, ама да стои далеч от децата ми.
Работех в друго село и чувах от жените как попът в новото вече хилядолетие като го викнат на повод и го поканят на масата, не сяда с хората да ги уважи, ами иска да му напълнят бурканите и то само с месо, ориз не щял. Тези ли ще ми учат децата на добродетели, дето едната им ръка не знае какво прави другата?
Магдена, ако ще говорим за руска класика, по-добре да учат още в училище Достоевски - "Престъпление и наказание", "Братя Карамазови", "Идиот", "Възкресение" на Л.Н. Толстой.

Последна редакция: сб, 26 апр 2025, 07:53 от Mama Ru

# 508
Църквата е една бездънна яма. Толкова пари се наливат всяка година и се изпаряват. Никой не знае къде отиват. После идва време за кръщене и сватба, одрусват те едно хубаво (аз даже бяха забравила по-рано да занеса копия на личните карти, че и ме глобиха), чак си плащаш да си вкараш питката и накрая излизат по телевизията, за да обяснят как едва се издържат от дарение. И ще се учим на добродетели.

# 509
Аз съм атеист, но ако трябва да избирам бих предпочела католическата църква пред БПЦ. Не за друго, а заради дейността им. Католиците развиват социална дейност като приюти за деца, лишени от родителска грижа или възрастни в нужда, в моя град имат детска градина и начално училище и съм виждала лятото как монахините и попът, при това слаб, строен мъж, водят децата от градината на басейн и играят с тях. Някой да е виждал православен поп и монахини да го правят? Отец Иван от Нови хан е изключение и се самофинансира, не е благодарение на БПЦ, а въпреки.

Общи условия

Активация на акаунт