За или против религията в училище

• 37 989
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Утро, нима всички деца/семейства са православни християни? И как православието ще спре чалгата или ще ограмоти неграмотните?

# 196
Не знам доколко е уточнен проекта за тази религиозна програма.
Може би е редно да се изучават различни религии, въпреки че в България сме повечето християни.
Така или иначе, всяка една религия учи на едни и същи ценности, които тотално липсват у днешните деца / и родители, за жалост/.

# 197
Какво толкова ви плаши изучаването на религия? Няма да им промият мозъците и едва ли някой ще бъде ръкоположен за свещеник. Но пък е важно от обща култура да знаят някои неща.  Да не говорим, че всички религии учат на доброта и човещина - нещо, което болезнено липсва в днешно време.

Това, че всички религии учат на доброта и човещина, изобщо не е вярно. Учат те, ама само за своите, които при това се придържат към вярата. И са крайно враждебни към друговерците и отреклите се от вярата. И към атеистите разбира се.  Да споменавам ли кръстоносните походи, кладите, ислямският джихад и прочее? Все силно миролюбиви практики.
Освен това общата култура няма общо с религиозността и двете са независими едно от друго. Нямам нищо против общата култура, даже я приветствам, но не и под формата на индоктриниране.

# 198
Категорично против. Не виждам къде в учебния план ще се вместят такива часове и кой ще е квалифициран да ги води.

# 199
  • София
Скрит текст:
Обществото ни копае дъното последните години.
Според мен е абсолютно наложително незабавно да се върнем крачка назад и да се опомним.
Чалга, материализъм, неграмотност, простащина и т.н. - това са ценностите на днешните подрастващи и не само - за жалост и на родителите им. Страшно е човек да се огледа наоколо.

Какво толкова ви плаши изучаването на религия?
Скрит текст:
Няма да им промият мозъците и едва ли някой ще бъде ръкоположен за свещеник. Но пък е важно от обща култура да знаят някои неща.  Да не говорим, че всички религии учат на доброта и човещина - нещо, което болезнено липсва в днешно време.

В интернет срещнах много коментари, че добродетелите се учели в семейството, а в училище нямали място.
Чудесно - проблемът е, че в масата днешни семейства няма добродетели, буквално.
Добре де, защо е нужно през няколко страници да се пита/пише едно и също, на което е отговорено?
...
Правото на аборт. Религиите са против това право. За мен това е огромен проблем. Това е пореден опит на религите да натикат жените в ъгъла образно казано. Това отношение не е добродетел, не е добро възпитание. Това е отношение в стил "Уважавай жената, стига да си знае мястото". Това не е уважение, а изключително обидно и лицемерно отношение. Това не е ценност и добродетел.

Уча сина ми на критично мислене. Уча го да не вярва на всичко, което прочете или чуе от някого, защото на моменти съм направо ужасена на какви глупости вярват хората и как приемет безкритично какво ли не. Не виждам нито критично, нито дори мислене в хора, които вярват, че някакво същество е баща на себе си или че жената е произлязла от реброто на мъжа, или в останалите неща (да не кажа друга дума), които пише в библията. Не желая такива хора да се доближават до сина ми и считам, че те са вредни за каквото и да било образование.

Уча сина ми да уважава хората без значение от пола им, че хората са равноправни, че всеки човек има право да определя мястото си в живота, че всеки има право на различен от нашия избор, когато става въпрос за неговия живот. Религията учи, че жената е подчинена на мъжа, само защото е жена. Това, за мен, е антиценност, това не е добродетел.. Религията се опитва да ограничава изключително много личния избор. Това за мен е антиценност и не е добродетел.  Религията заклеймява много случаи на различния личен избор. Още една антиценност.
...

Скрит текст:
Какво толкова ви плаши изучаването на религия? Няма да им промият мозъците и едва ли някой ще бъде ръкоположен за свещеник. Но пък е важно от обща култура да знаят някои неща.  Да не говорим, че всички религии учат на доброта и човещина - нещо, което болезнено липсва в днешно време.

Това, че всички религии учат на доброта и човещина, изобщо не е вярно. Учат те, ама само за своите, които при това се придържат към вярата. И са крайно враждебни към друговерците и отреклите се от вярата. И към атеистите разбира се.  Да споменавам ли кръстоносните походи, кладите, ислямският джихад и прочее? Все силно миролюбиви практики.
Освен това общата култура няма общо с религиозността и двете са независими едно от друго. Нямам нищо против общата култура, даже я приветствам, но не и под формата на индоктриниране.
Много съм съгласна с това.

Сетих се още нещо.
Християнството подкрепя боя като част от възпитанието. Умерено, нали, но...
А аз съм с пет ръце против домашното насилие.

Така че, не. Тези хорица да стоят далече от децата и образованието.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 17:06 от milenaka

# 200
Стана ми интересно за връзката точно на Властелина с християнството, защото това ми е любимата книга, а християнството определено не е моята религия. Ще се радвам ако може да посочиш източници, защото мислех, че знам всичко за тази книга и ако не е така ще ми бъде интересно да запълня този пропуск.

Властелина като цяло е политическо четиво и е базиран на двете световни войни и събитията около тях.

Little Queen, да, абсолютно, световните войни са една от “реалиите”, към които препраща книгата. Светската плоскост да кажем. Има и митологична и фантастична такава, тя е най-явна, разбира се. И най-скритата е християнската, почти незабележима дори, доста по-елегантно и фино втъкната от при С. К. Луис, който си проповядва съвсем открито Grinning

Самият Толкин е казвал, че книгата е фундаментално католическа, в линка даден по-горе има съответен цитат от писмото му до негов приятел йезуитски свещеник. Но е настоявал, че не е алегория, нито проповед или пропагадна, просто е написана от християнин с християнски мироглед. Така че съвсем спокойно може да се чете от хора с всякакви вярвания Simple Smile

Във всеки случай и Толкин, и Луис са били силно вярващи и религиозни (Луис много по-открито, държал е проповеди в църкви, написал е много книги с богословска тематика), били са близки приятели, движели са в едни и същи среди.

# 201
Касае ме много лично темата.
Скрит текст:
Аз няма как да ви извадя програма, която още не е измислена, защото е различна от досегашната, и касае съвсем друг напълно нов предмет. Вие, които твърдите, че не е вярно, че предмета е нов, че не е вярно, че ще се изучават от философска страна религиите, и не е вярно, че ще се изучават всички, а ще бъде християнство, за индоктриниране на децата, трябва да го докажате. Но все тая, няма да ви карам. Запознах се вече с атеисти фундаменталисти, и такова чудо има. Simple Smile

В закона за предучилищното и училищното образование ще предложим този предмет да бъде включен в задължителния учебен план, но не точно с тази концепция, която е в момента в избираемите и във факултативните часове. Родителите на децата, или по-големите ученици, които не желаят да се учи с елементи на конфесионално образование, ще имат програма, която ще е ориентирана към тях.
https://clubz.bg/160410

Предпочитам да вярвам на министъра, който излиза с лицето си зад твърденията си, пред анонимни потребители които се опитват да ме изманипулират в момента. Изобщо не е вярно, това което казвате. Напълно нов предмет, нова програма ще има, тия стари религиозни програми може да си ги приберете, и всъщност родителите ще могат да избират между два модула в новият предмет доколкото разбирам. Дали да е по философско или в по религиозен аспект образованието, такава е идеята, и всъщност за това предмета се казва Добредетели и Религии. Т.е. родителя ще избере повече на добродетелите на религията ли да го възпитават детето, или повече за историческата и философска част искат да научи детето, може би спрямо това, дали семейството е религиозно или не. Единият модул ще е с по религиозна насоченост, това от което се плашите, а другият ще е с по философска насоченост.

Но да, прави сте за едно. Няма да е само философско-исторически насочена програмата, ще има по желание и строго-религиозен модул в обучението. Много добра идея за мен. Предстои да видим и на реализация и програма за догодина дали ще стане добре.
В момента I- IV започват часове в 8:00 и приключват занималнята в 17:10. Децата са 9 часа в училище. V-VII клас приключват занятия в 14:00 часа, ако не посещават занималня, но за сметка на това участват в проекти или занимания по интереси /едновремешните кръжоци/, които са или след 17:00 часа или са по времето на 8, 9, или 10 час, което пак събира време над 8 астрономически часа в училище. Времето за отиване и връщане до/от училище го оставяме настрани, частните уроци също. Включването дори на един час седмично отгоре първо иска промяната на доста наредби, които не са само на МОН , а и до още по-голямо натоварване на децата.
Който иска детето му да изучава религия е свободен да го запише на неделно училище, както е досега. Но масово да се изучава нещо подобно - не.

# 202
Аз през втората половина на 80-те съм учила "Ад" на Данте в часовете по литература. За "Декамерон" не помня точно. Учеше се и Шекспир. Поправете ме, ако греша, но сега тези произведения са премахнати от учебната програма и не се изучават.
Никола Тесла, каква философия ще ми учат деца в начален курс? Философия като учебен предмет се изучава 8-10 клас задължителна и е достатъчно трудна за учениците. Та какъв точно избор ще има родител, който не желае детето му да учи нито религиозна философия, нито конкретно религиозно обучение? Добродетелите не са нито християнска, нито мюсюлманска ценност. На чест, отговорност, взаимопомощ и т.н можем да си учим децата и без да ги занимаваме с религии. Изпростачването на нацията няма да се оправи с един час религия в училище, щото извън този час пак ще мятат гюбеци по кръчмите. Няма да спрат за пушат вейпове, да псуват и т.н.

# 203
  • Пловдив
Нацията вкупом не мята гюбеци и не пуши вейпове. Аз съм от тази нация, не го правя и съм против да ми казват, че съм опростачена.
Който смята, че е опростачен, негов проблем.

# 204
Магдена, ние сме друго поколение, ама влез в гимназиите. И не само там. Тази чалга култура доста промени хората, не към добро.

# 205
  • София
Само че това няма нищо общо с религията.

И въобще тези ценности, които се приписват на религията, въобще не са само нейни. Те са общочовешки. Лично за мен антиценностите, на които религията учи (изброила съм ги неведнъж в темата) са проблем.

# 206
Е, как ще е махнат Шекспир? “Ад” и “Декамерон” си се учеха също към края на първото десетилетие на този век. И “Фауст”, ама не помня дали не беше по желание. Сега не знам какво е положението.

То хубаво да не вкарват религия и Библията и да махат Данте, ама подозирам, че освен това ще се засилят да вкарват Розмари де Мео и подобни “съвременни български автори”. Сори, ама…

# 207
Аз не съм против да си учат Данте и Гьоте. Даже е хубаво да се учат и коментират в часовете по литература. Против съм отделен предмет, който да се занимава с религии и религиозно обучение в светското училище. В контекста на литературата, историята, философията, музиката и изобразителното изкуство достатъчно е застъпена и религията.

# 208
  • София
Ако вкарат религия, Розмари ще е добър контрапункт. Поне ще е връщане към паганизма, а има семейства, които го изповядват. Остава да измислят как да подпомогнат самоопределянето и на другите.

# 209
Интересно ми е как на първокласниците ще им втълпят за калта и реброто и после ще се опитват да им обясняват за еволюцията на видовете.

Ей тия простотии ме дразнят. После защо бъка от объркани мозъци и религиозни фанатици.
Иначе съм вярваща.

Религиозните книжки са булшит. Не са пратени по факса отгоре. Преписвани,превеждани, преиначавани, фалшифицирани.
Не мерси.

Общи условия

Активация на акаунт