За или против религията в училище

• 37 962
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 210
  • Пловдив
Ако вкарат религия, Розмари ще е добър контрапункт. Поне ще е връщане към паганизма, а има семейства, които го изповядват. Остава да измислят как да подпомогнат самоопределянето и на другите.
Розмари като една от алтернативите. Който реши - религия, който реши - философия, който реши - Розмари и компания, може да се направи един хубав набор езически вярвания и псевдовярвания. Wink

# 211
Нацията вкупом не мята гюбеци и не пуши вейпове. Аз съм от тази нация, не го правя и съм против да ми казват, че съм опростачена.
Който смята, че е опростачен, негов проблем.
Аз много пътувам напоследък из цялата страна, и виждам какво чудо е. И каква гигантска плашеща разлика има вече в хората, между София и провинцията. София, не е България, и нещата отиват на много зле, като възпитание в обществото, човешки взаимоотношения, уважение към другите и т.н. И то предимно в младото поколение. Аз ги гледам как се отнасят едни с други, опросточването е уникално. В София обаче, не може да се види какво става, в по изостаналите части на страната.

# 212
И мислиш ,че вяра в Бог ще ги спаси?

# 213
Очевидно е нужна промяна във възпитанието на младото поколение. Само че, за да я има тая промяна в образователният процес, самият образователен процес, трябва да се промени. Да не отварям пък темата за наркотиците в училище. Защото това е израз на същото, с което се е борил и самият Йешуа между другото, всичко тук и сега, защото тоя живот е единственият, няма нищо отвъд него, и трябва всички възможни удоволствия, да се изпитват, по много и непрекъснато. На това учи атеизма между другото. Той също е религия. Да вярваш, че няма Бог, и смъртта е края, няма дух, има само тяло, също е религия, предопределяща цялото ти обществено поведение.

И не, не казвам, че трябва да ги индоктринираме децата, да вярват и да се страхуват от Божии наказания, ада, и т.н., а че един по различен философски поглед за живота, който само религиите могат да дадат, е крещящо нужен, на бъдните поколения, ако не искаме техният Бог да са алкохола, наркотиците и чалгата. Това го казвам като бивш от точно тия ученици, защото на мен общият ми успех е 4,60 с който завърших у-ще, защото бях повече по градинките, с бирата и тревата, отколкото в час.

# 214
То и сега се говори за вредата от наркотиците, алкохол и тютюнопушенето, за енергийните напитки, за балансираното хранене, за здравословния начин на живот. И? Детето излиза и вижда пред училище пушките си съученици и учители, прибира се у дома и вижда решетките си родители. Качва се в колата и вижда как баща му не спазва правилата...

# 215
Тесла ,разбирам мисълта ти ,но  това ,дето ти се ще не е на първо място за да постигнем нещо.
 Нещо в обратна посока на  потребителството. Толкова много фактори са , че да заменим един Бог / на потреблението/ с  друг - не поправя нещата. Фантазираш какво ще стане. Пропускаш останалите религии  и държиш на православието. Какво правим с тях?

# 216
  • София
Аз искам да видя как поповете с ролекси, мерцедеси за 200 бона, подкрепящи военните доктрини на агресия и братоубийство, ще учат децата на смирение, скромност и любов. Пълна простотия!

# 217
  • София
.. а че един по различен философски поглед за живота, който само религиите могат да дадат, е крещящо нужен, на бъдните поколения, ако не искаме техният Бог да са алкохола, наркотиците и чалгата.
...
Може ли пример за този по-различен философски поглед, който само религията може да даде?

# 218
Тесла ,разбирам мисълта ти ,но  това ,дето ти се ще не е на първо място за да постигнем нещо.
 Нещо в обратна посока на  потребителството. Толкова много фактори са , че да заменим един Бог / на потреблението/ с  друг - не поправя нещата. Фантазираш какво ще стане. Пропускаш останалите религии  и държиш на православието. Какво правим с тях?
Пропускам другите религии, защото не съм чел за тях. А и няма какво да ме впечатли в тях. За разлика от християнството. Там това което ме впечатлява и ме кара да размишлявам доста, е живота и делото на Йешуа Ха Ноцри. Иначе ще ги има в новият предмет.

# 219
Този пък кой е?

# 220
Самият факт че задаваш този въпрос, показва сериозна нужда от изучаване на религии в у-ще.

Йешуа Ха-Ноцри е предполагаема реконструкция на името на Исус Христос (обратен превод от гръцки на иврит).

Йешуа е еврейското произношение на библейското име Исус (първоначално ударено от Йешуа[1]). Значението на  "Ха-Ноцри", споменат в Талмуда в малко по-различна форма – Йешу (ישו) ха-Нозри[2][3][4] – е неясен, има различни версии по този въпрос.
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B5%D1%88%D1%83%D0%B0_%D0 … D1%86%D1%80%D0%B8

# 221
  • София
Т.е. за да сме запознати с герои на Михаил Булгаков от романа "Майстора и Маргарита" трябва да учим религия? Joy По-скоро довод защо не трябва да има религия, а повече часове по литература, например

# 222
Точно си мислех, че освен от "Майстора и Маргарита" този вариант на името на Исус чувам само от Тесла. Явно много му харесва Simple Smile

# 223
  • София
Т.е. за да сме запознати с герои на Михаил Булгаков от романа "Майстора и Маргарита" трябва да учим религия? Joy По-скоро довод защо не трябва да има религия, а повече часове по литература, например
Много вярно.

# 224
  • София
Добре, Тесла, в темата за политиката каза, че ще се изучава по друг план, но планът е приет през 2018 г. и до ден днешен се учи, че трябва със смъртно наказание да се наказват хомосексуалните и учебниците вече са напечатани по тази програма. Откъде разбра, че ще има друга програма? И като казваш, че в ЕС също се изучава религия, добре, супер, само че според теб дали във Франция, Германия, Италия, Испания учат, че трябва да горим различните или е нещо друго? Каква ще бъде програмата по религия в една Гърция даже, която е с културна традиция от Византия, и каква ще е при нас, които също сме с културна традиция от Византия, но патриарх и прочее висш клир с идеологически традиции към Кремъл?

Общи условия

Активация на акаунт