За или против религията в училище

• 37 884
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 225
Не е нужно да познавам исляма,  за да разбирам, че има проблем . Ще искат специални часове, задължителни и за него и за други, може и онези с гивгира да се включат
 Ти не ре шаваш проблем с това задължително изучаване ,теглиш чергата на твоето,  а политически ,   научно ,все пак някаква наука има в учебен материал, не е интересно за теб. На парче не е решение, а  и ми се струва ,че патриархът иска като теб - християнството , пък нататък се оправяйте,  ако може да няма други.
 Разбираш ли ме?

# 226
Е тука вече изплискахте легена. Наистина трябва да се изучават религии в у-ще. Сериозно ли твърдите, че Булгаков е измислил Йешуа Ха Ноцри.

Ако не знаете на арамейски, Исус се произнася Йешуа. Ако се пренесете назад във времето на Христос, и извикате към него Исус, той няма да се обърне. Казва се Йешуа. Исус е името му в новият завет, преведено на гръцки, а за Ха Ноцри, вече писах откъде е произхода. Направо ме шашнахте, с пълно незнание относно основната религия в България. Не че сте длъжни разбира се де.

# 227
  • София
Наистина не трябва да се изучава религия, щото 99% от нас и 5 стотинки не даваме как е известен Иисус в юдейските извори, все едно да ме интересува, че в Англия му викат Джийзъс, а у Централна Африка с кликане по средата . Joy Христос е месия на гръцки, това е достатъчно, учи се по литература. Който се интересува - неделното училище е отворено.

# 228
  • София
Ние го знаем, че е Йешуа, но пробвай да убедиш някой представител на БПЦ да го нарича така.
Малко офтопик: По-правилното иначе е Иешуа Машиях.
Христос реално означава помазан, по-късно се възприема със значението месия.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 22:29 от Fever Ray

# 229
  • София
A, и другото, което е - самият църковен клир е в сериозен грях спрямо учението на Христос - нито са смирени, когато чуят жълтиците, масово са дебели и бузести, а уж чревоугодието е грях, нагъват яко по време на пости, бай Добри им събираше дарения, църквата разрушена, попа с нов мерцедес. По манастирите гей оргии, ама учат, че се наказва със смърт по учебна програма, лъжат сериозно.  На народа не му трябват часове по религия, на свещениците им трябват часове по религия в някоя религиозна държава.

# 230
Ние го знаем, че е Йешуа, но пробвай да убедиш някой представител на БПЦ да го нарича така.
Е като го знаете, защо твърдите, че го е измислил Булгаков. Защото в църквата поне със сигурност знаят какво значи на арамейски Йешуа Ха Ноцри (Исус от Назарет).
Цитат
A, и другото, което е - самият църковен клир е в сериозен грях спрямо учението на Христос - нито са смирени, когато чуят жълтиците, масово са дебели и бузести, а уж чревоугодието е грях, нагъват яко по време на пости, бай Добри им събираше дарения, църквата разрушена, попа с нов мерцедес.
Права си, само че това няма връзка с темата. Грехопадението на поповете. Аз лично на църква не ходя. Но темата не е, доколко църквата следва Христос, по близо до Бога или до човешките страсти се намира в момента, защото напрактика твърдиш, че и да искат не могат да индоктринират децата, да станат добри християни, с личен пример поповете. А както вече казах за Н-ти път, целта на занаятието, според самият министър изобщо не е, да индоктринираме децата. За това ще се учи философската страна на религиите, техните промени във формата, ученията, различните им разклонения, като на запад, а не догматика. За който иска и строго религиозно обучение, ще има и такъв модул, но няма да е задължителен. Демек всичките ти писаници по темата, може директно в коша да идат, като неверни и манипулативни.

# 231
  • София
Предвид кой е министърът и какви ги надроби преди 5 години аз очаквам, че от 1 клас ще ги правим монаси. Да видим.

# 232
  • София
Тесла, кои сме тия "ние"?

# 233
Ха, "Майсторът и Маргарита". Не, благодаря. Единствената книга, която не можах да се насиля да прочета, нищо че ми беше в задължителната литература. Нещо за Достоевски? "Братя Карамазови", "Престъпление и наказание", "Идиот", "Възкресение" на Лев Николаевич Толстой?
Колкото до Джошуа или каквото там му беше името, мислиш ли, че ми е важно да го знам? Че ми трябва за нещо в живота? Човек може да бъде добър, честен, трудолюбив, съвестен, отговорен, толерантен и без да изучава добродетели и религия. И може да е крадлив, неверен, агресивен, измамник и в неделя да ходи на църква и да се изповядва. Тя и индулгенцията е измислена за богатите и неправедните, за да си живеят на земята както си искат, но пък и да си купят мястото в рая или поне да се измъкнат и да не попаднат, където им е мястото в ада.

# 234
И сега трябва да кажеш това всичкото къде го пише. Къде и кога е казал например Христос, понеже не знам защо те смущава името му, като нещо лошо да го знаеш, поне от обща култура, как се е казвал човекът, оказал най голямо влияние за всички времена в хода на човечеството. Защото до ден днешен говорим за него. Навсякъде, всеки ден, човечеството. Та къде и кога, Христос е проповядвал, че църквата трябва да издава индулгенции. Индулгенцията е измислена от църквата, точно с тия мотиви, с които си описала, и точно това ще учат децата. И по тоя начин ще схванат разликата между другото, между Христос и църквата. Това е философски насочено образование.

# 235
  • София
Пак да попитам:
В какво се изразява "философската страна на религиите",  от кой клас се предполага, че ще се изучава този материал и от кого ще бъде преподаван?

# 236
  • София
И как точно изучаването на православието ще научи на добродетели еврейчетата, мюсюлманчетата, будистчетата или пък ще насочи по правия път децата от католическата и протестантската деноминация? Каква полезна стойност ще прибави към тяхното образование?

# 237
Пак ли искаш да ти вадя програмата която още не е съставена. В момента се знае, единствено идеята каква е, предстои да видим реализицията. Аз обсъждам идеята, не реализацията, защото не сме я видяли.

# 238
  • София
Пак ли искаш да ти вадя програмата която още не е съставена. В момента се знае, единствено идеята каква е, предстои да видим реализицията. Аз обсъждам идеята, не реализацията, защото не сме я видяли.
Т.е. ти нямаш и обща представа каква е идеята, но въпреки това я подкрепяш напълно?

# 239
  • София
Както се казваше едно време: "Другари, дайте да дадем", пък после ще мислим как да се отървем.

Общи условия

Активация на акаунт