За или против религията в училище

• 37 880
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 240
Пак ли искаш да ти вадя програмата която още не е съставена. В момента се знае, единствено идеята каква е, предстои да видим реализицията. Аз обсъждам идеята, не реализацията, защото не сме я видяли.
Т.е. ти нямаш и обща представа каква е идеята, но въпреки това я подкрепяш напълно?
Ти тука си май само за спам.....Това че ти не знаеш каква е идеята, та се налага да ти обяснявам какво е казал министъра, че няма ония стари програми да се използват, защото предмета ще е нов и различен, че ще има нови, в какви модули ще е разделен новият предмет, не значи, че и аз не знам каква е идеята. Как се подкрепя нещо което не знаеш какво е.....Аз знам каква е идеята, и я одобрявам, за разлика от теб, която не я знаеш, но не я одобряваш, което е същият нон-сенс, като аз да одобрявам идея, която не знам каква е. Нали правиш разлика между идея и реализация, или не правиш.

# 241
  • София
След като я знаеш, би ли написал каква е?

# 242
17 страници, са достатъчно описание на идеята........., прочети ги, омръзна ми да съм папагал, и да отговарям на спам.

# 243
Идеята на социализма беше красива ,видяхме реализацията, и  там е някаква религия.
Знам името на Исус ,не се чудя за кого говориш и не съм учила религия, значи има от къде да научи човек.

# 244
  • София
17 страници, са достатъчни описание на идеята.........омръзна ми да съм папагал.
Никъде не видях описание какво ще включва философията на религиите и от кого ще бъде преподавана.

Някой дали е видял такава описание в темата?

Съвсем сериозно питам. В недоумение съм какво би включвал такъв материал, особено за първокласници. Учила съм история на религиите и това категорично не може да се учи в първи клас, за философия също е изключително рано и не мога да повярвам, че някой ще сложи философия в първи клас, това би било чутовна глупост. Така че, да наистина недоумявам какво би включвал предмет "философия на религиите" в първи клас.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 23:31 от milenaka

# 245
Имам книжка религия за деца, приказки  е. Социалистическа  или пост  по-точно, първи опити да се популяризира. Става, няма натрапване,  много картинки и "детски" стил. Всичко друго  е прекалено.

# 246
  • София
Но това е религия, а аз питам за "философия на религията".

# 247
Е тука вече изплискахте легена. Наистина трябва да се изучават религии в у-ще. Сериозно ли твърдите, че Булгаков е измислил Йешуа Ха Ноцри.

Нищо не сме изплискали, а ти чети с разбиране. Аз поне казах, че само от Булгаков и от теб съм чувала да бъде наричан така, а не че Булгаков си го е измислил. Просто не се употребява.

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 09:03 от Черна станция

# 248
Аз от уважение към него, и това, което е направил, го наричам с истинското му име. Както са се обръщали към него съвременниците му. Въпреки, че не мога да се нарека християнин, не съм религиозен, не ходя на църква, не спазвам християнските религиозни обичаи. Единствено питая вяра в съществуването на висша сила и задание на Вселената, и любов към него, заради това, което е направил. Ако Йешуа не е бил Божи син, а просто обикновен човек, въпреки, че това е възможно най необикновеният и прекрасен човек, който може да се роди, ако е бил просто човек идеалист.

Друга книга, ме запозна с християнството, не е Булгаков, Християнството през вековете от Кернс, препоръчвам я.

# 249
Пак повтарям - никога не сме казали, че Булгаков те е запознал с християнството. Казахме само, че за да се направиш на интересен може би, или за по-голяма тежест, използваш вариант на име, споменавано иначе само в този роман. Толкова. Аз съм чела няколко пъти Библията (без разните добавки там като послания и прочее) и никъде не се използва това име.

# 250
Аз не съм чел Библията. Чел съм единствено разни тълкувания и научни трудове върху Библията, но самата нея, не съм е чел. Както казах не съм религиозен, и не мога да се нарека християнин. Въпреки че на практика живея като такъв. На никого, никога, никаква злина не правя.

# 251
  • София
реално религията няма място в училище. Твърдо съм против децата да бъдат индоктринирани в ранна възраст от съмнителни учители. Няма как с магическа пръчка да се появат десети хиляди учители по религия. Каква е гаранцията , че няма да попадна на религиозен фанатик. Също така ми е чудно как хората които бяха против хомосексуалната пропаганда и ранното сексуално образования биха приели факта във втори клас да се изучава "Песен на песните".  Или защо да не се изучава "Голият обяд" на Бъроуз, а де се изучана "Откровението на Йоан" при положение , че и двете творби са писани на силни наркотици. И на какъв морал може да учи религия в името на която е изклан цял град с думите "Избийте всички, Господ ще си прибере своите"

# 252
Аз не я предлагам, напротив, показвам, че и "навън" може да се научи нещо за който има интерес.
 Да си направят такива училища, католически има. да черпят опит. Не на държавна издръжка ,както са свикнали, всичко и да им вкарат децата в кошарата.
 Силно съм против, сега е  без оценки, факултативно ,но очаквам "синодалните старци" и напред да минат , с оценки ,насила. за всички, и за деца от другите религии постепенно.  ще налагат християнство , източноправославно. С ръцете на държавата.
 Ако някой знае някога да е  имало за други религии същото,  от 19 век насам, да сподели. Не съм срещала.
 Не  искам да фантазирам какво ще стане. Нищо добро.
 Съвсем други времена са.
Тесла ,да ти я пратя електронна, ако искаш и  Корана.

# 253
Цитат
И на какъв морал може да учи религия в името на която е изклан цял град с думите "Избийте всички, Господ ще си прибере своите"
В името, а не заради нея, както сам казваш. Защото Йешуа, със сигурност, не би направил такова нещо. Та викаш в религията е проблема, или всъщност в човека, а не в религията........

# 254
  • София
Още една причина религията да не припарва до училището - ще се преподава от хора. Щом проблемът е в тях, нали...
Да си стои в неделните училища. Който иска, може да си води детето там.
Щом хората я развалят, тя по принцип и без тях, също е вредна (написах многа пъти защо), така че да си стои в неделните училища.

Общи условия

Активация на акаунт