За или против религията в училище

• 37 862
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Обръщам внимание, Исус Назарянина е човешкото му име. Това е човекът, който е разпънат на кръста. Месията е Иешуа Машиях/Помазания.

# 256
Няма нужда. Но ти благодаря. Имам три издания вкъщи. Включително и детска Библия, под формата на приказки. Нито една не съм чел. Не усещам нужда да чета Библията. Мен Йешуа ме е пленил, не Библията. Различни неща са. Simple Smile

Нищо лично, всеки си има своите усещания и път. Но точно такива изказвания са доказателство, че е хубаво човек да е минал някаква базисна катехизация, да познава фундаментите на доктрината, за обща култура поне. Католиците го правят това, поне в чужбина, за БГ не знам.

Независимо дали сме за, против или неутрални спрямо християнството/религията, първо трябва да знаем що е то, да си изясним понятията. Иначе как ще знаем за или против какво се борим, за какво спорим изобщо, за каква точно религия в училище става въпрос (защото ислямът примерно е доста различно животно, будизмът също) и т.н.

Става една голяма манджа с грозде, в която един дърпа към “Йешуа”, ама си го представя нещо като кришнар, друг към дъновизма, трети към фолклорното християнство на розмаридемеоизма, четвърти към “християнските семейни ценности”, ама реално визира някакъв кръчмарски мачо-патриотизъм с елементи на путинизъм и прочее.

Но това ни е най-малкият проблем в образованието и народопсихологията. Честно казано, не мисля, че нито клирът, нито МОН са способни да измъдрят качествена програма. Популистки глупости като цяло.

# 257
Сега не са едно и също. За какво спорим.

# 258
  • София
Я как сам стигна до извода, че днес религията е политика "разпорежданията почват да ги дават монарси и папи", а политиката няма място в училище.

# 259
Честно казано изобщо не ме вълнува как се нарича Христос в арамейските източници.
Вълнува ме обаче идеята на някой, решил че ще запознава моето дете с подобна информация.
Това не е негова работа, а моя.

# 260
  • София
От информативна гледна точка нямам против да знае дори и за Растафари. Стига да не го учат как да изповядва съответната религия и да му набиват принадлежност.
Ако на образователните експерти толкова много им пукаше за децата, щяха да построят спортни площадки, зали, басейни, кортове и т.н. във всяко училище. Щяха да организират клубове по интереси, разни скаутски и екологични организации и подобни. Тогава децата сами щяха да се насочат встрани от чалгата и простотията и да изградят морални ценности.

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 08:53 от Fever Ray

# 261
Точно това трябва да се направи- инвестиция в инфраструктурата в училище, за да са ангажирани децата в спорт, занимания по интереси. Тогава естествено ще отпаднат всички притеснения за чалгаризация.

# 262
Вие сериозно ли смятате, че с въвеждането на час по религия и добродетели ще се върне времето на кръстоносните походи и че ще се стигне до някаква радикализация и фанатизация???

Това и в кръга на научната фантастика не е!

Именно от много разбирачество и свободия сме на тоя хал - децата нямат уважение към учителите, не се уважават едно друго, не знаят нищо за Бог, не знаят нищо за турското робство и изобщо знаят твърде малко, щото каквото им трябва ще го намерят в Тик-Ток.

# 263
  • Пловдив
Ама да, бе, религията няма никаква връзка с фанатизма или сляпата вяра, но пък е единственият извор на добродетели.

# 264
Ако вашите деца utro77 са такива, моите не са.
И не желая някой да им втълпява религиозни глупости особено при положение, че не сме религиозни изобщо.
Искам също така да ми обясните как точно и какво точно ще се преподава в смесените райони, надявам се че не очаквате в училища с преобладаващо мюсюлманско население да учат за християнство. И ако християните са малцинството в училището, дали ще са ок с преподаване на ислям на техните деца.
Сигурно знаете, че има различни религии в България.

# 265
  • София
Фанатизация не, но как точно ученик от друго вероизповедание ще се научи да уважава учителят по различно от неговото?
Училищата в страната са над 2000. Т.е. за всяко ще трябва обучен преподавател, учебници, учебни материали.
Да не говорим, че много деца имат часове по цял ден и още 1 допълнителен задължителен час далеч няма да олекоти нотавреността им.
Защо да няма допълнителни часове по спорт, по изкуства, по култура? Те по-малко ли ще отдалечат нацията от опростачване?

# 266
  • Пловдив
Да допълня. Ама аз никак не държа децата ми да знаят за Бог каквото и да било извън факта, че има хора, които вярват в него. Това няма да го научат от часа по религия, а и аз не съм ходила в такъв час, пък го знам. Верно ли е ултимативна ценност да си непременно вярващ? Бих се изсмяла на обяснение защо е нужно да се учи религия, от типа "защото децата нищо не знаят за Бог".
За турското робство, власт или както там е правилно да се нарече, пък се учи в съвсем друг час. Тесла предпочиташе материята на тоя час (цялата, не само за турското робство) да не я учим - разберете се там. Досега човечеството, мисля, не е открило причина да не я учи.

Иначе на аксиомата "религията е изворЪТ на добродетели и уважение към хората" вече многократно се опитахме да отговорим.

Нищо лошо да си вярващ - човек е склонен към това природно, не знам дали е бъг или подпомагаща живота му еволюционно селектирана черта. Ама айде, моля, да не е задължително зорлем през 21 век в Европа.

Пак да кажа - даже като защита срещу евентуално настъпващ от Азия войнстващ ислям не го виждам задължителното вероучение. Не удря там, където са податливи на войнстващия ислям - в махалите с по-простовато мюсюлманско население, не непременно само циганско. Те така или иначе като мюсюлмани християнско вероучение няма да учат. Полза да го учат моите деца или комшийските не виждам.

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 11:17 от Магдена

# 267
Ако вашите деца utro77 са такива, моите не са.
И не желая някой да им втълпява религиозни глупости особено при положение, че не сме религиозни изобщо.
Искам също така да ми обясните как точно и какво точно ще се преподава в смесените райони, надявам се че не очаквате в училища с преобладаващо мюсюлманско население да учат за християнство. И ако християните са малцинството в училището, дали ще са ок с преподаване на ислям на техните деца.
Сигурно знаете, че има различни религии в България.

Там и сега доста усилено се налага турцизация и ислям и се слага знак за равенство между двете, не се притеснявай.
Различини религии има, но традиционната, въз основа на чийто ценности е създадена държавата, е една. И за това не се притеснявай, скоро няма да е така и след време ще живеем в съвсем различна държава. Съмнявам се да е за добро.

# 268
Информация от последното преброяване:

Да се вземе предвид, че голяма част от хората, дали отговор "християнско вероизповедание" нямат предвид, че са практикуващи християни, а са се обозначили с традиционната религия на етноса си. В това число влизат и преброените непълнолетни, от името на които отговарят родителите или настойниците, но за които не е ясно какво ще е поведението им по отношение на вероизповеданието след пълнолетие.

Скрит текст:
След като стана публично ясно, че на база обявилите се като принадлежащи към едно или друго вероизповедание, отделните религии получават държавна субсидия, и така джобът на всеки един от нас олеква с 12 лв годишно за дотация на БПЦ, предполагам че при следващото преброяване числата ще са доста различни. Много хора едва сега си дадоха сметка, че механичният им отговор всъщност носи последствия. Но това е друга тема, затова го пиша в скрит текст

Но дори да приемем, че всичките 4 219 270 човека са ревностни християни и биха били ЗА въвеждането на обучение по религия, пак имаме едни 1 683 838 човека, които този въпрос не ги касае Simple Smile Приемаме, че числата са близки, просто това е последното активно преброяване на населението.

# 269
  • София
...
но традиционната, въз основа на чийто ценности е създадена държавата, е една.
...
Това е абсолютно невярно твърдение. Откъде се пръкват тези идеи?

Учете история. Държавата е създадена много преди християнството да се наложи тук.

Много се дразня на тези опити на религията да краде някакви добродетели, да се опитва да си присвои правото да възпитава, сега пък това...

Добродетелите са извън религията, те са общочовешки. А самата религия има много недобродетели, като принципи и идеи, заложени в нея.

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 15:39 от milenaka

Общи условия

Активация на акаунт