За или против религията в училище

• 37 799
  • 1 346
  •   1
Отговори
# 345
Миленака повдигна темата за покорството и за църковния си брак. Не аз.

# 346
  • София
Не съм аз. Религията повдига въпроса за покорството на жените пред мъжете. Аз само констатирам колко вредно възпитание е това.

# 347
  • София
религията не е наука  и никога не е била. в първи клас учителя все още е институция която не се поставя под съмнение и не е редно тази институция да индоктринира децата със спорни , а може би и опасни концепции. Ако се преподава някака форма на религия, то трябва да е когато децата са способни на критично мислене, някъде в гимназията.

# 348
  • София
Да сложат религията като свободноизбираем предмет за тези, които желаят, а всички останали да са освободени и с минус един час в програмата. Но няма да го направят, защото знаят, че 99,99% няма да изберат религия и заради това ще го натресат на всички. Пък после атеистите това, атеистите онова. Интересното е, че точно основно християни сме против въвеждането на религията, защото знаем, че това се прави за всичко друго, но не и за Вярата.
Най-важната част от Евангелието е как Иисус гони търговците от храма. Смятате, че търговците от храма сега ще искат да се учи за Христос? Ха, да бе. Ако вкарат часове по религия, ама да се изучава Христа така, както е редно и трябва, никой никога повече няма да погледне попа и църквата със същите очи.
Поствам карикатурата на Илия Бешков "разминаха се, но не се познаха" - Иисус на магарето, главата на църквата у мерцедеса, едва побрал шкембето си. Та, замислете се колко са чисти действията около часа по религия.
Скрит текст:

# 349
Този министър друга работа няма ли си...
Понеже образованието е на топ ниво по принцип, та само вероучение липсва в програмата...
Пусни на някого малко власт на аванта, та стой и гледай как прокарва всички щуротии, които някога са му хрумвали...
И аз мисля, че е адекватно да се вкара в програмата най-много като СИП.

# 350
Колко доводи защо не трябва изкарахме, не важат. Трябва да се гласува и на  проучване от агенции да гледат. Референдум.

Искат държавата да им вкара стадото в кошарата да го мачкат както им  е кеф. И религиозно , социално и политически, с внушения и активни мероприятия, както става на запад в  разни  други храмове.

Само такова обработване нямаше, задължително,  само такива часове не са измислили за децата ни.
 Само което им трябва в живота не учат.

# 351
  • София
Този министър друга работа няма ли си...

Не, няма си. Това е министърът, който през 2016 - 2020 г. тотално разби основите на образованието, за да може сега нагло да каже, че другите са виновни за неадекватната образователна система, която той създаде в предния си кабинет. Сега Вълчев ще прави реформа на старата си реформа от преди 5 години. Като ремонта на ремонта. Ама то с това са известни тези. А, след като му изтече мандата, никой адекватен министър няма да задържи такава образователна сеч, каквато ще извърши Вълчев, та очаквайте до 4 години нова реформа.

# 352
Българистите също не знаят пълния смисъл на екуменизма. Освен единение на християните, той е и за диалог и разбирателство с всички останали религии. Някога в Рим и Асизи имаше екуменични конференции, на които бяха поканени всички. Дори и Далай Лама беше там. В католическата църква е имало екуменични литургии, на които са присъствали православни, евреи, мюсюлмани.....
Католическата църква винаги е говорела за екуменизъм, а не икуменизъм.

Религията не е наука, но марксизма и ленинизма науки ли бяха? Последиците от тях няма да изчезнат, докато сме живи. За съжаление имаше комунистическа религия и всички страдахме от нея.

Е, аз не съм католичка, нито пък спорим дали обучението да е католическо, така че не ме интересувало как е според католиците. Според българския език е икуменизъм, а и произходът на думата е гръцки все пак.

И като е имало такова икуменическо събитие нещо да е произлязло от това? Да има някакво сближение? Аз нещо не забелязвам.

Казваш, че комунистическата религия била лоша, но защо не приемем, че всички религии (не вярата на хората) са лоши?

Нямаме основание да приемаме, че всички религии са лоши. Японците атеисти ли са? Корейците? Не северните. Агресивни ли са? Изостанали ли са? В САЩ как е? В Канада? В Италия, Франция, Испания, Англия?

Неофит през 1994г. каза:" Само папа беше кусура да идва тук, малко са ни проблемите със сектите!" Обаче през 2002г. беше на друго мнение......В българския език думата "екуменизъм" слабо се използва и никак не е чудно, че даже българистите не са наясно с нея! Написали част от значението и в речника.......Все повече грешки в речниците трупат през последните години, а някои като теб не се умориха да ни обясняват, че речниците са закон! Нашата власт доста години пречеше на възстановяването на католическата катедрала в София. Едва след идването на папа Йоан Павел Втори това се промени.
Не само Бг, а и всички останали държави не би трябвало да имат патриарх! Архиепископ е напълно достатъчен, а православният патриарх е в Цариград. Автокефалиите са нещо изключително вредно! Местната власт много лесно се меси в автокефалните църкви. Те са разединени помежду си, а някои говорят за единна православна църква?!

Когато бяхме в Генуа видяхме как 10г. деца влязоха в катедралата със своята учителка. Седнаха на пейките и тя започна да им говори. Чудехме се кога това ще се случи у нас. А преди 1989г. беше съвсем немислимо! Даже учителите дежуреха около църквите по големите празници, за да ловят ученици!

# 353
Дано никога не се случва у нас,  но се домогват вече.

# 354
  • София /Абсурдистан
Това да са ни дертовете в държавата…

# 355
Фактът, че много държави имат патриарх посочва само, че религията е политика и интереси. И който си има патриарх би могъл да влияе на другите, които нямат.

# 356
Фактът, че много държави имат патриарх посочва само, че религията е политика и интереси. И който си има патриарх би могъл да влияе на другите, които нямат.

Малко държави имат патриарх! Вече писах за опасната смесица между религия и политика.
Нищо вярно за пореден път от теб.......А аз за пореден път пълня каца без дъно......

# 357
  • Пловдив
Почти всички държави с православно мнозинство имат патриарх. Такава е приетата организация, устройство на православните църкви и е пълна дивотия това, че на нашата не и се полагал.

# 358
Почти всички държави с православно мнозинство имат патриарх. Такава е приетата организация, устройство на православните църкви и е пълна дивотия това, че на нашата не и се полагал.

Това е резултат от техния стремеж да имат самостоятелни църкви, а Исус не е създал много църкви. На всичките не им се полага патриарх, защото той е в Цариград. Колко папи има по света? Вярно е, че през първите векове е имало петима равни помежду си патриарси, но после като значими са се оформили константинополския и папата.
Броят на православните държави е нищожен.

# 359
Не съм толкова навътре да разбирам за патриарсите ,но какво значение как е името на някакъв кадър, все тая патриарх ли е ,като има власт в дадена страна и  е на най-виосак позиция да решава за нея? Те  и  сега са  под крилото на Вселенския патриарх.

Общи условия

Активация на акаунт