За или против религията в училище

• 37 662
  • 1 346
  •   2
Отговори
# 1 185
  • Пловдив
Вече се обърках - тези, дето искат въвеждането на религията проруски ли са настроени или тези, дето не искаме сме проруски? Щото преди малко у фейсо един ме прати в МоЦква щом съм против въвеждането на религията в училище. Вече се обърках закъде да стягам куфарите.
Това зависи изцяло от възгледите на автора.
Ако той иска религия и не е проруски настроен, значи неискащите са путинисти.
Ако иска религия и е проруски настроен, неискащите са соросоиди.
Ако не иска религия и е... нататък се сещаш и сама.
С доводи не може да се противодейства, защото липсва логика в съждението изначално.

Все пак според мен наистина доста голям дял от нашенските русофили са и за православието, без да твърдя, че всички са за него (сещам се за няколко невярващи, но болни или поне ирационални русофили), или че всички милеещи по какъвто и да е начин за православието са русофили.
Колега юрист софиянец, от известно и заслужило семейство впрочем, беше качил във ФБ снимка от шествието за религията - и той на него - с текст нещо в смисъл "борбата ни ще успее". Не мисля, че той конкретно е русофилски или про-соц настроен, по-скоро обратно.
Ората са секакви.

# 1 186
  • Варна
На Живо от шествието за религията като право на избор в училище, днес

# 1 187
Е, аз казах - видимо не видях други освен черни раса/ от тях имаше доста. Може и да е имало католици. Но се носеха само ортодокс икони, те са различими (видях момче, което ги целуваше и се кръстеше)

Аз от видяното като типаж хора - очаквам само стари и токсични парадигми по училищата - как парите покваряват (сакън да имаш), как сексът е табу освен с едно изключение/брачен партньор и как много, много неща са грешни.
Не знам как ще се оправим с любимото на черноризците чувство за вина - любим похват за псевдоблагочестие.

Последна редакция: сб, 17 май 2025, 19:18 от .Hazel.

# 1 188
  • София
Как ми заприличаха на задължителните манифестации от соц време...
Само дето е по-рехаво. Което ме изненадва, защото при толкова сериозно дирижирана подкрепа и в неработен ден, очаквах повече хора.

# 1 189
И ние  сме за избор, но те го правят задължително.
 Повече хора в работен ден,  само ако изкарат  под строй някого.

# 1 190
С тези попове, с тези хоругви... Ама веднага се вижда, че ще ги учат на история на религиите, а не на религиозност Wink

# 1 191
Аааа, не се говори вече за история на религиите, в концепцията на МОН е казано, че стъпват върху вече съществуващите програми по конфесионално обучение. Интересно, как ще се отнасят тези деца към критици на религията, като Леонардо или автора на "Гаргантюа и Пантагрюел“ на Рабле през Ренесанса, към Волтер или Фр.Ницше, към Айнщайн, Фройд, Камю, Сартр,... заедно с Християнство, Кант, Хегел, Киркегор ... които имаха място в "атеистичното образование" (според неграмотници) по предметите от философския цикъл от 90-те години насам и формираха плурализъм в разбирането за света, човека и човешките отношения. Часовете бяха систематично намалявани, за да се окаже, че имаме нужда от вероучение за добродетели.

# 1 192
Аз така и не разбрах от кой предмет ще отпадне един час, за да наместят тази религия. По всички предмети има програма и хорариум, не могат да се намалят броя часове. Трябва да добавят час. Те и сега имат по седем часа дневно.

# 1 193
  • София
От часовете ИУЧ ще се вземе този час.

# 1 194
За сметка на избираем предмет.

# 1 195
  • София
БЕЛ или Математика (поне при сина ми това са ИУЧ, не знам дали при всички е така).

Ще настане едно добродетелно образУвание...

# 1 196
като Леонардо или автора на "Гаргантюа и Пантагрюел“ на Рабле през Ренесанса, към Волтер или Фр.Ницше, към Айнщайн, Фройд, Камю, Сартр,... заедно с Християнство, Кант, Хегел, Киркегор ."
 Тази ще ги прескачат и обявят за вредни.
 Кой чете пък това?
 Само книжки за оцветяване  и религия, нищо друго.
 То  и аз не съм ги чела  доста от тези.
 Когато  е трябвало не съм ги виждала. Сега леко четиво за приспиване ми трябва.
 Липсата на религия   е виновна ,по мое време нямаше.

# 1 197
Е, да се, ама моят син наесен е вече във втори гимназиален етап и по-голямата част от часовете му са от раздел Б, демек ИУЧ, профилирана подготовка. От кой от профилите му ще вземат този час? Те са регламентирани като седмичен брой. За малките по може да се натаманят нещата. Ама за големите... А, сетих се, Вълчев нали и на профилите се закани.

# 1 198
Цитат
Кой чете пък това?
Ами четат и сега. Grinning Като попаднат на УЧИТЕЛ.  По БЕЛ например изчетоха символно важни гръцки и Библейски легенди, сега четат "Фермата" на Оруел, "Чужденецът" на Албер Камю... пишат есета по Хераклит, проекти правят... Абе... вместо да направят обучението смислено и достъпно за децата ни... изкуствено ще ги разделят християни и атеисти... щото без вяра не можело да се осмисли ... историята и книжнината.

# 1 199
  • София
Е, да се, ама моят син наесен е вече във втори гимназиален етап и по-голямата част от часовете му са от раздел Б, демек ИУЧ, профилирана подготовка. От кой от профилите му ще вземат този час? Те са регламентирани като седмичен брой. За малките по може да се натаманят нещата. Ама за големите... А, сетих се, Вълчев нали и на профилите се закани.
Е, не, те ще го въведат от първи клас. Няма да засегне сегашните гимназисти. Не могат да променят учебните планове за вече започналите съответната образователна степен. А иначе, да, и на профилите се е заканил.

Общи условия

Активация на акаунт